Potvrda stvarnog smjera Izlaska dolazi od ronioca koji su pronašli kosti i bojna kola okorjenjene koraljima u zaljevu Aqaba. Jedno od najdramatičnijih zabilješki Božje intervencije u povijesti jest Izlazak Izraelaca iz Egipta.

Kasnije utapanje čitave egipatske vojske u Crvenom moru nije nevažan događaj i arheološka potvrda toga je neoboriv dokaz autentičnosti biblijske priče.

Tijekom godina, mnogi ronioci su uzaludno pretraživali Sueski zaljev u potrazi za artefaktima koji bi potvrdili biblijsku priču. No pomno praćenje biblijskih i povijesnih zabilješki događaja opisanih u knjizi Izlazak je Rona Wyatta 1978-e godine dovelo do Nuweibae, velike plaže u zaljevu Aqaba. Na dubinama koje variraju od 18 do 60 metara, pronađena su bojna kola razasuta po morskom dnu. Pronađeni artefakti uključuju kotače bojnih kola, ostale dijelove vojske bojnih kola, kosti ljudi i konja. Ronioci su također pronašli artefakte na Saudijskoj obali suprotno od Nuweibae.

Od 1987., Ron Wyatt je pronašao tri pozlaćena kotača bojnih kola. Budući da koralji ne rastu na zlatu, oblik kotača ostao je vrlo autentičan iako se drvo razgradilo unutar zlatne glazure čineći tako kotače prekrhkim za pomicanje. Kotači bojnih kola obavijeni koraljima, nađeni na Saudijskoj obali, odgovaraju kotačima bojnih kola nađenih u Tutankamonovoj grobnici. Mineralizirana kost pronađena je na raskrižju nalazišta. Testiranjem na sveučilištu u Stockholmu, na Odjelu za Osteologiju (znanost o kostima) otkriveno je da pripada ljudskoj bedrenoj kosti desne noge muškarca visine 165-170 cm. U biti ona je ‘fosilizirana, ‘tj. zamijenjena mineralima i koraljima, te se starost ne može odrediti metodom radioaktivnog ugljika, iako ovaj uzorak očito jest iz starih vremena.

Kada je Ron Wyatt 1978. prvi puta posjetio Nuweibu, u vodi je pronašao stup izrađen u feničkom stilu. Na žalost, natpisi sa stupa su bili izbrisani zbog erozije. Njegova je važnost otkrivena tek 1984. kada je na saudijskoj obali (nasuprot Nuweibe) pronađen stup identičan prvome, samo što su na njemu natpisi ostali netaknuti. Na feničkom je pismu (arhaičnom hebrejskom) pisalo: Mizraim (Egipat); Salomon; Edom; smrt; faraon; Mojsije; i Jahve, ukazujući na to da je kralj Salomon podigao te stupove u spomen na prelazak Crvenog mora. Budući da Saudijska Arabija ne dopušta turiste, vjerojatno iz straha od neželjenih posjetitelja, saudijske su vlasti uklonile stup, a na mjesto gdje je nekada stajao, postavljena je zastava.

Koliko je zapravo voda Crvenog mora duboka? Vrlo duboka. Zaljev Aqabais mjestimično je dublji i od 1,6 km. Čak bi i sa isušenim morem prelazak preko zaljeva bio vrlo otežan zbog strmih obala. No ekspedicije koje su sondirale dubinu zaljeva otkrile su mjesto gdje bi, da je voda uklonjena, silazak za ljude i stoku zbog blagog pada terena bio lagan. To se mjesto nalazi upravo na liniji između Nuweibe i nasuprotne obale u Saudijskoj Arabiji gdje su pronađeni artefakti. Na opremi za snimanje dubine ta linija izgleda gotovo kao put (slika 9), čime se potvrđuje biblijski opis iz Izaije 43,16 – «Ovako govori Jahve, koji put po moru načini i stazu po vodama silnim…»

Pisci Biblije često su se osvrtali na čudo prelaska Crvenog mora budući da je to događaj kojemu nema ravnog u povijesti. Hebrejski proroci more su na prelasku opisali kao «…vodu velikog bezdana» i «…dubine morske…» (Izaija 51,10). Duž linije koja je utvrđena kao mjesto prelaska, najdublja je točka oko 800 metara. Stoga nije čudno da su nadahnuti pisci Biblije, vode opisivali kao moćne. I nije čudno da ni jedan Egipćanin nije preživio kada se voda obrušila na njih.