Rak u 40-im i 50-im
Foto: Pexels

Nova studija otkriva da se generaciji X, odnosno ljudima u 50-im i 40-im godinama, češće dijagnosticira rak nego generacijama njihovih roditelja i baka i djedova.

Istraživanje biostatističara u Odsjeku za epidemiologiju i genetiku raka Nacionalnog instituta za rak – objavljeno u ponedjeljak u JAMA Network Open – otkrilo je da generacija X ima veću vjerojatnost da oboli od raka nego generacija njihovih roditelja.

“Naši rezultati ukazuju na stopu incidencije na 100.000 ljudi”, rekli su istraživači za NY Post.

“Prema našim projekcijama i analizama, generacija X više obolijeva od raka nego njihovi roditelji. Oni nadmašuju i baby boomere i tihu generaciju u učestalosti vodećih vrsta raka zajedno.”

Istraživači su analizirali broj novodijagnosticiranih slučajeva raka među generacijom X (rođeni između 1965. i 1980.), baby boomerima (1946.-1964.) i tihom generacijom (1928.-1945.).

Istraživači su primijetili da su javnozdravstvene inicijative dovele do “značajnog smanjenja” pušenja, dok testovi mogu rano otkriti rak debelog crijeva, rektuma, vrata maternice, maternice i dojke.

“Međutim, druga izloženost za koju se sumnja da je kancerogena u porastu”, izvijestili su istraživači.

Što je uzrok?

Rekli su da se čini vjerojatnim da se dio porasta može pripisati sve većoj stopi pretilosti i sve više sjedilačkom načinu života. Također su priznali da bi se ovih dana moglo zabilježiti više slučajeva raka zahvaljujući poboljšanjima u medicinskim slikama i promjenama u politici registra raka.

Istraživači pozivaju na dodatna istraživanja modernih uzroka raka.

U svojoj studiji na 3,8 milijuna pacijenata oboljelih od raka, istraživači su otkrili da je došlo do smanjenja raka pluća i grlića maternice među ženama generacije X, ali i do “značajnog povećanja” raka štitnjače, bubrega, rektuma, debelog crijeva i dojke, gušterače i jajnika, Non-Hodgkinovog limfoma i leukemije.

Među muškarcima generacije X, znatno smanjenje ne-Hodgkinovog limfoma i raka pluća, jetre i žučnog mjehura nadoknađeno je povećanjem broja karcinoma štitnjače, bubrega, rektuma, debelog crijeva i prostate te leukemije.

Istraživači su izvijestili da imaju “premalo podataka” da bi napravili procjene za milenijalce (one rođene između 1981. i 1996.), iako su zabrinuti kako će rak utjecati na ovu generaciju kada uđu u 40-e, 50-e i 60-e.

“S druge strane, zahvaljujući globalnom ulaganju u istraživanje raka, postoje goleme mogućnosti za prospektivno smanjenje budućeg tereta raka kod milenijalaca”, dodali su.

Autori studije kažu da smanjenje upotrebe duhana i alkohola, povećanje tjelesne aktivnosti, poboljšanje prehrambenih navika i promicanje dojenja mogu smanjiti rizik od raka.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare