Obeshrabreni ste? Bog vas po ovoj poruci može ohrabriti

Obeshrabrenje je napast koja se ne smije tolerirati. S njim se treba boriti. Ovo je poruka za tebe kada se osjećaš obeshrabreno.

Ako ostanemo u obeshrabrenju, to nas može skupo koštati. Njegov osjećaj poraza i beznađa oduzima nam energiju i viziju. Može nam oduzeti puno vremena. Može nas spriječiti da radimo ono što trebamo, jer se ne želimo suočiti s tim. A može biti čak i zarazno, slabeći vjeru drugih.

Kada se osjećaš obeshrabreno …

Kada se osjećamo obeshrabreno, želimo utjehu, što je ispravno osjećati. No ono što tada najviše priželjkujemo su načini da izbjegnemo svoje strahove, a ne načini da skupimo hrabrost da se suočimo s njima i prevladamo ih. Kada se to dogodi, obeshrabrenje jednostavno postaje grešno prepuštanje nevjeri, ništa drugačije od prepuštanja požudi ili ljutnji ili drugim grijesima nevjere.

Isus ne želi da budemo obeshrabreni. Zapravo, zapovijeda nam da ne budemo. Poslušajte što je Isus rekao svojim učenicima neposredno prije onoga što je bilo najveće obeshrabrujuće iskustvo u njihovim životima — njegove brutalne smrti:

Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!” (Ivan 14, 1)

Obratite pozornost na Isusove riječi – one nisu samo utješne; one su naredba. Znao je da će njegovi sljedbenici doći u iskušenje straha. Stvari će izgledati jako loše, kao da se cijela misija urušila. Što su trebali učiniti umjesto da se boje? Vjerovati! “Vjerujte u Boga i u mene vjerujte!” Drugim riječima: “Ne dopustite da vašim srcima upravlja ono što vidite. Neka njima upravlja ono što vam Bog obećava.” I to je ono što govori i tebi i meni.

Kada se osjećaš obeshrabreno ...
Foto: Unsplash

Što vas danas mami na obeshrabrenje?

Je li vam teško vjerovati da će Bog doista izvesti na dobro ono što vama izgleda tako loše (Rimljanima 8, 28)? Onda je vrijeme za borbu, a ne za durenje ili povlačenje u sebe. Zamislite obeshrabrenje kao gušenje vaše vjere. Kada se gušite, nije vrijeme da se udobno smjestite pred TV s porcijom kokica kako biste izliječili svoju melankoliju. Morate ukloniti prepreku kako biste mogli disati. Treba se boriti, jer Bog je na vašoj strani.

“Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” (Izaija 41, 10)

PROČITAJTE: Bog se bori za nas i uvijek pobjeđuje

Bog nam je dao Bibliju “da po postojanosti i utjesi Pisama imamo nadu” (Rimljanima 15, 4). U njoj pišu nevjerojatne stvari:

Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? Kao što je pisano: Poradi tebe ubijaju nas dan za danom i mi smo im k’o ovce za klanje. U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po Onome koji nas uzljubi. (Rimljanima 8, 35-37)

Imate Isusa – ustanite i krenite dalje! On je naš veliki kapetan i naš suborac, koji nas je pridobio k sebi umirući za nas, i koji se sada zaklinje da nikada neće napustiti našu stranu.

“I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.” (Matej 28, 20)

NAJNOVIJE!