Treba li kršćanka nositi bikini?

Na ovo pitanje nije lako odgovoriti, jer na njega kršćani gledaju različito ovisno o različitim zemljama i tradicijama. Iako iz očitih razloga ne možemo naći konkretan odgovor u Bibliji, još uvijek u vezi ovog pitanja možemo tražiti vodstvo u Pismu.

U nekim je zemljama neprihvatljivo na plažama ili jezerima nositi bikini ili bilo kakav kupaći kostim. Jedini ljudi koji ih nose su turisti sa Zapada ili lokalne prostitutke. Na takvim mjestima nije mudro ići nasuprot lokalnih običaja. Trebamo biti osjetljivi na ono što je kulturno prihvatljivo i imati na umu što nam govori Biblija: trebamo pokušati ne postavljati kamen spoticanja bratu na put (Rimljanima 14,13).

U Filipljanima 1, Pavao kaže: „I za ovo molim: da ljubav vaša sve više i više obiluje spoznajom i svakim oštroumljem te uzmognete prosuditi što je najbolje, da biste bili čisti i besprijekorni za dan Kristov“ (Filipljanima 1,9-10). Kršćani trebaju rasti u raspoznavanju onoga što je uistinu važno i ne spoticati druge. Ako nošenje bikinija izaziva spoticanje, onda to nemojte činiti.

U mnogim zemljama na Zapadu, nošenje bikinija na plaži ili bazenu potpuno je prihvatljivo, kao i među kršćanima. Stoga, ako tamo nosite bikini i stapate se s gužvom, možete odlučiti da je to u redu. Međutim, ako kultura nešto prihvaća, to ne znači da je automatski u redu i za vjernike. Kada smo u nedoumici, najbolje je u vezi toga moliti i tražiti vodstvo u Pismu.

Biblija daje ogromnu slobodu kada se radi o praktičnim stvarima poput ove. Rimljanima, 14. poglavlje daje izvrstan nauk kako se nositi sa svakodnevnim stvarima na koje različiti vjernici gledaju različito. Pavao uči da postoji sloboda u onome što jedete ili načinu na koji procjenjujete dane u tjednu; isto se odnosi na ono što nosite. „Neka svatko bude posve uvjeren u svoje mišljenje“, kaže 5. stih. Važno je da razumijete da će vas Bog držati odgovornima za način na koji živite, svaku osobu pojedinačno (stih 10-12).

Gledati na sve ostale koji se ne osjećaju slobodni činiti određene stvari, kao i suditi ljudima što čine stvari za koje vi ne osjećate slobodu jednako je pogrešno! Pavao dodaje: „Težimo stoga za onim što je za mir i što je za međusobnu izgradnju“ (stih 19). Ako živite ovako, vaše će ponašanje biti prihvatljivo Bogu i priznato ljudima (stih 18). To ukazuje na ponizan stav, stav koji ostavlja slobodu drugima da sami donose odluke pred Bogom.

Postoji li još uvijek sumnja u vašem umu o tome trebate li činiti neke stvari, poput nošenja bikinija? Onda to nemojte činiti. Postoji bezbroj alternativa. Imajte na umu da „kraljevstvo Božje nije jelo i pilo [ili nošenje određenog kupaćeg kostima], nego pravednost i mir i radost u Duhu Svetome“ (stih 17).

Neka nas Bog sve vodi u našim svakodnevnim odlukama, kako bi mu one bile ugodne.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!