Drage žene, vaš vam muž to neće reći, no on vas treba najviše zbog ovoga

Vaš muž vas zaista treba – vjerojatno puno više nego ste toga svjesni. On, kao pojedinac vas treba – emocionalno, psihički i duševno.

U praktičnom smislu, vi i vaš suprug ste tim. Da, on treba vašu pomoć oko kuće, kao što i vi trebate njegovu. Da, on treba vašu pomoć oko djece, i sigurno je bilo trenutaka u kojima ste se potiho pitali „Što bi ti ustvari radio da me nema?“ No, dragi prijatelji, ponekad zaboravljamo da nas trebaju zbog puno više stvari od kućnih poslova i majčinskog instinkta.

On, kao pojedinac s manama, vas treba – emocionalno, psihički i duševno. Ne zato što je slab, nego zato što ste vi i on Jedno, i on treba svoju drugu polovicu.

Supruge, mi imamo posebnu privilegiju pomagati, voljeti i njegovati svoje muževe. Nikada ih nećemo moći zadovoljiti i ispuniti onako kako će to Isus učiniti. Nikada nismo ni bili stvoreni za to i stoga taj teret nije na našim ramenima.

Pa ipak, vaša je uloga supruge tako ključna i predivna. Kada vam se idući puta bude činilo da ste neprimijećeni i nepotrebni u životu svoga supruga, želim da se sjetite zašto ste vi tako nezamjenjivi svojem supružniku.

On vas treba jaku tamo gdje je on slab

Vi kao supruga imate moć da se vaš suprug osjeća kao da je najveći ili najmanji na cijelom svijetu. Bog vam je dao ogroman i predivan utjecaj na njegov život da ga osnažujete i ohrabrujete.

Drage prijateljice, uzmite ovo u obzir: moć koju nam je Bog dao kao ženama nije nam dana da povrijedimo, manipuliramo ili zgazimo svoje muževe. Dana nam je kako bismo ih mogli poštivati i služiti im – sa dobrotom i čistim srcem.

Kada svoje riječi koristimo kako bismo svojim muževima učinili da se osjećaju malenima i nebitnima, tada im činimo štetu i oslabljujemo svoj brak. No kada ih ohrabrujemo u njihovim snovima (umjesto da ih zatiremo) i kada ih podsjećamo na njihove jakosti (umjesto da se uvijek usmjeravamo na njihove slabosti), tada im iskazujemo ljubav i izgrađujemo ih.

Vaš vas muž treba kako biste vi potaknuli i ohrabrili njegove sposobnosti i umijeća. Umjesto da dopustite da njegove slabosti budu točka sukoba, uzmite si vremena da razumijete snagu koju vi imati a koju vaš suprug ne koristi, i iskoristite to da poboljšate njega i svoj brak.

On vas treba kako biste ga podsjećali da je poštivan i pošten

U živote muškaraca nesigurnost dolazi često koliko i ženama, no dolazi u drukčijem obliku. Kao što većina žena više od svega želi da ih se voli, većina muškaraca više od svega želi da ih se poštuje. Jedna od mojih najdražih izreka nalazi se u Mudrim izrekama 31,12. Ona govori o plemenitoj ženi te kaže: „Ona mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane vijeka svojeg.“

Većina muškaraca teži tome da ih se poštuje i da su pošteni, a vaš bi muž bio blagoslovljen kada biste ga svaki dan podsjećali da je on oboje od toga. Vi imate priliku biti njegov najbolji prijatelj i pomoći mu u njegovim nesigurnostima, sa svojim riječima i djelima. Poslušajte ga bez prekidanja, neka vam je stalo do njegovih problema i ustrajno se molite za njega. Redovito mu zahvaljujte na tome što je hranitelj/otac/suprug/prijatelj, nemojte propitkivati njegove odluke i donositi ih za njega, i nemojte nikada o njemu govoriti loše pred drugima.

Istinita priča: U prvoj godini svoga braka imala sam svađu sa suprugom. Otišla sam u kuću bliskog prijatelja i o našoj sam svađi glasno pričala prijateljima oko sebe. Manipulirala sam svojim riječima da se čini kao da „tražim savjet“, no točno sam znala što radim.

Nekoliko je dana kasnije prijatelj sa mnom raspravljao o tom mom traču. Jasno se sjećam kako mi je bilo muka u želudcu što sam doslovno pljuvala po svome mužu bez da sam mu dala priliku da se brani ili da kaže svoju stranu priče. Od toga dana sam odlučila da više neću o njemu govoriti loše. Težim tome da o njemu govorim samo dobro i da ga ohrabrujem pred drugima, bez obzira na situaciju.

„Ali i vi svaki pojedini neka ljubi onako svoju ženu kao sebe samoga; a žena neka poštiva svojega muža!“ (Efežanima 5,33)

On vas treba u stvaranju mira u vašem domu

Nedavno sam napisala objavu na Instagramu o svojoj navici da se istresam na supruga čim ušeta kroz vrata. Naučila sam da nas naši muževi trebaju, nas kao žene, da budemo utočište njima i da svoj dom učinimo utočištem.

Rimljanima 12,18: „Ako je moguće, koliko je do vas, imajte mir sa svim ljudima.

Postoje li svađe koje ste vodili sa suprugom, a koje su se mogle izbjeći? Postoje li svađe s vama i vašom djecom koje on mora čuti čim se vrati s posla? Očekujete li od njega da nosi teret vaše frustracije baš svaki dan?

Umjesto da vodite bitke, vaš suprug od vas treba da se borite za spokoj. Većina žena koje znam su suosjećajne, pune ljubavi i razumijevanja. Kada svoje vrijeme i trud usmjerimo u ove predivne, Bogom dane osobine sa svojom obitelji, tada ćemo zasigurno stvoriti i miran dom.

I, najvažnije, molimo se uvijek Bogu da nam podari mir, svetost i ljubav koji će vladati našim domom.

Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva“ (Kološanima 3,12-14)

Supruge, vi ste vrlo, vrlo važne. Vi ste voljene. Vi ste cijenjene. Iskoristite darove i blagoslove koje je Bog ulio u vaš život i na isti način ih dijelite i izlijevajte na svoga muža. On vas zaista treba – vjerojatno puno više nego ste toga svjesni.

Autorica: Lindsey Maestas; Prijevod: Ida U.; Izvor: Faithit.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!