U dobi kada je većina djece usredotočena doći do sljedeće razine u video igrici, ili kada treniraju kako udariti loptu za bejzbol utakmicu u subotu, William je predan tome da postane astrofizičar.

stephen hawking

Djeca uglavnom sanjaju da postanu vatrogasci, doktori, možda astronauti ili učitelji, ali William ne samo da sanja da postane astrofizičar, on već to postaje.

Dječak iz Pennsylvanije, je završio srednju školu u svibnju 2016., u 9 godini. Trenutno pohađa satove na lokalnom fakultetu sa željom da pohađa Carnegie Mellon University ove jeseni.

Screen-Shot-2017-03-09-at-9_17_55-AM

Prema izjavi njegova oca, Petera Maillisa, William je počeo izgovarati cijele rečenice kada je bio samo sedam mjeseci star. Znao je zbrajati kada je bio star 21 mjesec, a množio je kada je imao dvije godine – kada je čitao dječje knjige, i napisao svoju knjigu od devet stranica, “Sretna Mačka”. Sa četiri godine je učio razlomke, jezik gluhih i kako čitati grčki, a kada mu je bilo 5, pročitao je cijeli udžbenik o geometriji od 209 stranica za jednu noć, i probudio se sljedećeg jutra rješavajući zadatke o opsegu kruga.

Ovo dijete je doslovno genij, a psiholog Državnog Sveučilišta Ohio Joanne Ruthsatz ga je i proglasila genijem.

Williamova želja da postane astrofizičar je ukorijenjena u njegovim snažnim vjerskim uvjerenjima. On se ne slaže s nekim Einsteinovim i Hawkingonovim teorijama o crnim rupama, te ima vlastite ideje o dokazivanju postanka svemira.

Sin grčkog pravoslavnog svećenika želi dokazati je vanjska sila jedino sposobna stvoriti svemir, što znači da “Bog postoji”.

Hawking, međutim, ima vrlo drugačije mišljenje. “Prije nego što smo razumjeli znanost, bilo je prirodno vjerovati da je Bog stvorio svemir, ali sada znanost daje uvjerljivije objašnjenje”, rekao je poznati fizičar.

hawking3_9

Williamu roditelji kažu da ga nikada nisu tjerali na njegova istraživanja ili da se trudi dokazati postojanje Boga, već govore kako je on prilično “normalan” 10-godišnjak.

“Mi smo normalni ljudi”, objasnio je Peter. “I on je normalno dijete. Ne možete ga razlikovati od drugih desetogodišnjaka. On voli sportove, televizijske emisije, računalne i video igre kao i svi drugi. ”

Pa ne znam što se tiče vas, ali ja jedva čekam da vidim ovog “normalnog” bogobojaznog dječaka razotkriti teoriju jednog od najproduktivnijih znanstvenih umova u povijesti – jer kao što je rekao veliki znanstvenik Matthew Maury: “Biblija je istina, znanost je istina, i zato oboje, ako se ispravno čitaju, dokazuju istinitost onog drugog.”

IZVORFaithit.com