C. S. Lewis je napisao: „Prijateljstvo je bespotrebno, kao i filozofija, kao i umjetnost… Od prijateljstva se ne živi, ali zato prijateljstvo daje vrijednost životu“ (slobodan prijevod).

Prijateljstvo daje vrijednost životu. Prijateljstvo nam daje emocionalnu i duhovnu potporu koju nam druge veze ne mogu dati te nam ono pomaže da živimo, a ne da preživljavamo. Bilo bi mi jako teško preživjeti bez mojih prijatelja.

Ovo je 10 vrsta prijatelja koje svaka žena treba. Iako ovaj popis možda nećemo naći u potpunosti u jednoj osobi pravo je bogatstvo imati razne prijatelje s ovim kvalitetama.

1. Prijatelj koji se istinski moli za vas

Svi smo vjerojatno koji puta rekli: „Molit ću za tebe“, ali to nismo napravili. No molitve naših prijatelja imaju jako veliku moć te nas pomažu izliječiti (Jakov 5,16). Svi mi trebamo prijatelje koji se istinski obraćaju Bogu za nas i tek nam onda kažu da se mole za nas. Ne znam kako je to kod vas, ali ja se ponekad pitam moli li se itko za mene? Trebamo prijatelje koji nas podsjećaju da se mole za nas.

Zašto ranjavanje od strane prijatelja nije uvijek nešto loše?

2. Prijatelj koji pamti detalje iz tvog života

Znate li tip prijatelja pored koga se osjećate kao da ste im vi glavni prioritet? Onaj prijatelj koji se sjeti pitati vas za vašu nedavnu bolest, za posljednji problem vašeg djeteta, za zdravlje vašeg supruga? Svi mi trebamo takve prijatelje. Zbog njih se osjećamo sigurno i voljeno. Oni su slika onoga što piše u Filipljanima (2,3): „U poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe“.

3. Prijatelj kojeg ne morate moliti da vam pomogne

Imam dragu prijateljicu koja ovo čini. Prije smo bile susjede te bi mi ona često slala ovakve poruke: „Ostalo mi je puno hrane od večere. Doći ću do tebe i donijeti ti višak.“ Jedan je put naše dijete palo niz stube. Prvo sam nju zvala jer nisam znala što napraviti. Odmah je došla i odvela moju stariju kćer u školu to jutro dok sam ja išla s bebom u bolnicu.

Svi mi trebamo prijatelja koji nam vjerno služi bez da ga moramo moliti. Ponekad kada pitamo nekoga kako mu možemo pomoći ne dobijemo odgovor jer ta osoba ne zna kakvu pomoć treba ili joj je neugodno pitati za pomoć. Umjesto da pitamo, trebamo činiti. Donesite im obrok, napravite im uslugu ili se samo pojavite i pomozite im saviti rublje.

4. Prijatelj koji vas vodi Isusu

Blagoslovljena sam prijateljicom koju sam upoznala u 3. razredu te 34 godine kasnije još uvijek razgovaramo svakodnevno. Na neke me načine ona poznaje bolje od mog supruga jer je bila sa mnom od početka, kroz muke adolescencije i fakulteta i samohranog roditeljstva. Ona je osoba kojoj se mogu povjeriti te uvijek zna moje motive.

No umjesto da mi odmah pomogne davanjem savjeta, vodi me Isusu. Ohrabruje me da se pomolim čim se probudim. Pomaže mi da gledam na situacije kroz Isusove oči, a ne svoje. Pomaže mi da mislim otvoreno. Nema boljeg dara koji možemo dati prijatelju od ovakvog.

4 upozoravajuća znaka otrovnog prijateljstva

5. Prijatelj koji se ne boji reći vam teške stvari

Bit ću iskrena, voljela bih više ovakvih prijatelja. Ponekad trebam da mi moji prijatelji iskreno kažu što misle, a ne ono što ja želim čuti. Tu vrijedi: „Željezo se željezom oštri
i čovjek oštri jedan drugoga“ (Izreke 27,17).

Vjerujem da se treba naučiti kako s ljubavlju reći teške stvari, a mi smo blagoslovljeni kada imamo prijatelja koji to zna činiti.

6. Prijatelj koji navija za vas

Mislila sam da će prijateljstva postati jednostavnije kako odrastam, ali to nije tako. Često se pitam zašto su prijateljstva tako teška u ovom razdoblju života. Mislim da je nekoliko razloga, ali je glavni taj da smo često ljubomorni na naše prijatelje te ne možemo navijati za njih.

Za ovo se najčešće krivi društvene mreže. Vidimo sve što naši prijatelji imamo te i mi to želimo. Ljubomorni smo na pozive naših prijatelja, na popularnost, hobije, brakove, domove, djecu, itd. Ovo nas sprječava da iskreno ohrabrujemo prijatelje.

Trebamo prijatelja koji slavi s nama čak i kada naš put izgleda drugačije od njihovog.

7. Prijatelj koji dijeli vašu tugu i bol

Što bismo bez prijatelja koji plače s nama? Galaćanima (6,2) govore: „Nosite jedni bremena drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov“. Kristov nam zakon govori da volimo Boga i svoje bližnje. Kada dijelimo terete drugih pokazujemo pravu ljubav. Nema većeg prijatelja od onog koji tuguje s nama.

5 sjajnih biblijskih priča o prijateljstvu

8. Prijatelj koji vas zove

Od nedavno imam novu prijateljicu. Jednog mi je dana zazvonio mobitel te sam vidjela njezino ime. Nije mi slala poruku nego me je nazvala. Malo me je iznenadilo jer sam se odvikla od razgovaranja mobitelom s prijateljima. Kada sam se javila, objasnila mi je da ne voli tipkati pa me je nazvala.

Volim imati prijatelje koji me zovu. No trebala sam se naviknuti na to. Ipak, to je mnogo prisnije nego poruke. Sada se i ja trudim biti prijatelj koji će ponekad i nazvati, a ne samo slati poruke.

9. Prijatelj koji je ranjiv

Jeste li ikada imali prijatelja s kojim se činilo da vam nikada ne daje uvid u svoje srce, a vi ste svoje potpuno otkrili? Vaša prijateljica zna sve o vama, a vi o njoj znate vrlo malo? Ovakva me prijateljstva frustriraju jer nikada ne mogu postati iskrena i prava. Svatko želi čuti „i ja isto“ od svojih prijatelja. Ranjivost nam pomaže da rastemo jer učimo jedno od drugoga te nismo usamljeni. Kada smo ranjivi tada nema glume i pretvaranja.

10. Prijatelj s kime možete stvarati dobre uspomene

Konačno, trebamo prijatelja s kojim nam je zabavno. Životni trenutci mnogo više znače kada ih imamo s kime podijeliti. Svi trebamo prijatelja koji će s nama slaviti rođendane, koji će dolaziti na proslave naše djece, ručati s nama pa čak i putovati s nama.

Iako nećemo naći sve ove kvalitete u jednoj osobi, blagoslovljeni smo kada ih nađemo u nekoliko osoba. Još je veći blagoslov ako smo mi ovakvi prijatelji drugim ljudima. Dok čitate ovaj popis pokušajte imenovati vaše prijatelje koji imaju takve kvalitete. Tada razmislite koje vi kvalitete imate te se potrudite da budete što bolji prijatelj onima do kojih vam je stalo.

Autorica: Brenda Rodgers; Prijevod: Ida U.; Izvor: Ibelieve.com