Zašto je Mojsije poslao 12 uhoda u Obećanu zemlju?

12 uhoda je Mojsije izabrao i poslao u Obećanu zemlju. Želio je da procijene zemlju, narode koji ondje žive, gradove koji se ondje nalaze.

Kada su Izraelci bili blizu Kanaana, Obećane zemlje, neki od njih prišli su Mojsiju i upitali su ga mogu li poslati neke ljude, kako bi izvidjeli zemlju i narod koji je pred njima. (Ponovljeni zakon 1, 22)

Mojsiju se zamisao svidjela, stoga je u vezi toga molio Bogu. (Ponovljeni zakon 1, 23) Bog je rekao Mojsiju neka u izvidnicu pošalje po jednog člana od svakog od dvanaest izraelskih plemena: „Pošalji ljude, po jednoga čovjeka iz pojedinog pradjedovskog plemena, da izvide kanaansku zemlju, koju dajem Izraelcima. Pošaljite sve njihove glavare!“ (Brojevi 13, 2)

Svaki od 12 uhoda je imao svoj cilj

Kao vođa Izraelaca, Mojsije je odredio ciljeve za svakog od 12 uhoda, nakon čega ih je poslao u Kanaan. Želio je da sami procijene zemlju, narode koji ondje žive, gradove koji se ondje nalaze.

Brojevi 13, 17-20 govori: „Posla ih Mojsije da izvide kanaansku zemlju pa im reče: “Idite gore u Negeb, onda se popnite na brdo. Razgledajte zemlju kakva je. Je li narod koji u njoj živi jak ili slab, malobrojan ili mnogobrojan? Kakva je zemlja u kojoj živi: dobra ili neplodna? Kakvi su gradovi u kojima borave: otvoreni ili utvrđeni? Kakvo je tlo: plodno ili mršavo? Ima li po njemu drveća ili nema? Odvažni budite i ponesite plodova te zemlje.” Bilo je upravo vrijeme ranog grožđa.“

VIDI OVO: Što je Obećanja zemlja?

Uhode su se vratile s pozitivnim izvješćima o zemlji; bila je plodonosna: „Išli smo u zemlju u koju si nas poslao. Zaista njome teče med i mlijeko. Evo njezinih plodova.“ (Brojevi 13, 27) No ovdje za veliku većinu špijuna prestaju dobre vijesti. Rekli su Mojsiju da su gradovi dobro utvrđeni i da su stanovnici zemlje divovi. (Brojevi 13, 28-29) Nisu bili uvjereni u to da bi Izraelci mogli pobijediti u tom ratu i da bi mogli osvojiti zemlju. (Brojevi 13, 31-33) Dvojica uhoda, Jošua i Kaleb, bili su uvjereni da će im Bog pomoći u zauzimanju zemlje. (Brojevi 13, 30; 14, 6-9)

Desetorica uhoda su imala negativna izvješća

Izraelci su pristali uz desetoricu uhoda s negativnim izvješćima, što je razljutilo Boga, jer Mu nisu vjerovali. (Brojevi 14, 11-12) Bog je za njih učinio već toliko čuda, no oni su sve to zaboravili. Već im je i obećao da će kanaanska zemlja biti njihova i da će Njegov anđeo ići ispred njih. (Izlazak 6, 4; 8; 23, 23)

Kao rezultat njihove pobune, Izraelci su proveli četrdeset godina u pustinji i nitko od onih koji su u vrijeme kada je Mojsije poslao dvanaestoricu uhoda imali dvadeset godina, osim Kaleba i Jošue, nije ušao u Obećanu zemlju. (Brojevi 14, 20-38)

Ova tajna misija dovela je do mnoštvo saznanja o kanaanskoj zemlji, koju su Izraelci trebali nastaniti, ali je također pokazala i jako puno toga o stanju srca Izraelaca i o tome koliko im nedostaje povjerenja i vjere u Boga.

No bez obzira na to, Bog je ostao vjeran svojim obećanjima. (2. Timoteju 2, 11-13) Učimo biti oni koji će biti spremni vjerovati Bogu i koji će Ga željno slušati, bez obzira na okolnosti. (Ivan 15, 1-11; Jakovljeva 1, 2-5; 2. Korinćanima 12, 9-10; Hebrejima 11)

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!