Kako je Lucifer uspio zavesti anđele?

Kako je Lucifer uspio uvjeriti anđele da se pridruže njegovo pobuni protiv Boga? Odgovor na to pitanje dao je sam Isus u razgovoru sa Židovima: ”Vama je otac đavao i hoće vam se vršiti prohtjeva oca svoga. On bijaše čovjekoubojica od početka i nestajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži” (Ivan 8,44).

Lucifer je lagao anđelima u vrijeme svoje pobune protiv Boga kao što je lagao i Evi u edenskom vrstu. Sotona je zanijekao Evi kaznu smrti ako bude neposlušna Bogu. Uvjerio ju je da neće umrijeti, da će biti kao bogovi, koji razlučuju dobro i zlo (Postanak 3,2-5).

Vjerojatno je tako lagao i anđelima, nagovarajući ih na pobunu protiv Boga. Kako se to zbilo ne znamo, ali znamo da se jedna trećina anđela pridružila Luciferu. Bio je to tragični događaj u nebu. Luciferova pobuna nije uspjehla, dvije trećine anđela ostali su poslušni Bogu.

Iako je bio izuzetno mudar, Lucifer nije imao mogućnost uvida u budućnost. Preračunao se, i izgubio. Dvije trećine anđela predvođeni arkanđelom Mihaelom istjerali su Lucifera i njegove anđele iz neba.

Nakon pobune Lucifer više ne nosi to ime (Svjetlonoša), već je poznat po mngoim drugim imenima od kojih su najpoznatija Sotona i đavao.

Autor: Stanko Jambrek; Iz knjige ”New age i kršćanstvo”

NAJNOVIJE!