Što nas Biblija može naučiti o zdravlju i tjelovježbi?

U 1. Timoteju 4,8 saznajemo: »Tjelovježba donosi malu korist, a pobožnost donosi potpunu korist, jer joj pripada obećanje života – života sadašnjega i budućega.« Zapazite da ovaj stih ne kaže kako tjelovježba nema nikakve vrijednosti!

Kaže da je tjelovježba korisna, ali pritom ističe prave prioritete tako što kaže da je pobožnost daleko važnija.

Apostol Pavao tjelovježbu spominje prilikom ilustracije duhovne istine. 1. Korinćanima 9,24-27: »Ne znate li da u trkalištu svi trkači trče, ali samo jedan dobiva nagradu! Tako trčite da je odnesete! Svaki se natjecatelj uzdržava u svim stvarima. Oni da dobiju raspadljivi vijenac, a mi neraspadljivi. Ja stoga tako trčim, ne kao u nepouzdano; tako dajem udarce, ne kao onaj koji mlati vjetar. Naprotiv, ja bijem svoje tijelo i vučem ga kao roba, da sâm ne budem odbačen pošto sam drugima propovijedao.«

2. Timoteju 2,5: »Isto tako, ako se tko natječe, ne dobiva vijenca ako se propisno ne natječe.«

2. Timoteju 4,7: »Plemenitu sam borbu izvojevao, trku dovršio, vjeru sačuvao.«

Prema tome, jasno je da kršćanin ne griješi ukoliko vježba. Zapravo, Biblija jasno kaže da se trebamo dobro brinuti za naša tijela (1. Korinćanima 6,19-20). U Efežanima 5,29 piše: »Bez sumnje, nitko nikada nije mrzio svoga tijela. Naprotiv, hrani ga i njeguje…«

Biblija nas ujedno upozorava protiv proždrljivosti (Ponovljeni zakon 21,20; Izreke 23,2; 2. Petrova 1,5-7; 2. Timoteju 3,1-9; 2. Korinćanima 10,5).

U isto vrijeme, Biblija nas upozorava i protiv taštine (1. Samuelova 16,7; Izreke 31,30; 1. Petrova 3,3-4).

Što kaže Biblija o zdravlju? Budite zdravi! Kako ćemo postići taj cilj? Umjerenošću u tjelovježbi i jelu. To je biblijski obrazac zdravlja i tjelovježbe.

NAJNOVIJE!