DEPRESIVNI I ZAHVALNI: 6 načina kako pronaći radost usred depresije

Depresija je ozbiljna bolest i nitko nije izuzet od nje. Kako pronaći radost usred depresije? Kako ostati vjeran Bogu?

Bila sam u braku tek godinu dana kada se prvi puta pojavila blaga depresija. I nije mi imalo smisla. Napokon sam bila udana za čovjeka svojih snova. Radila sam svoj prvi posao kao učiteljica. Zajedno smo započeli novi život i stvarali nova prijateljstva. No, iz nekog razloga, moje srce je bilo potišteno. Život mi se činio toliko težak da sam poželjela ostati ispod pokrivača u krevetu po cijele dane.

Neprestana tuga u mom srcu napokon me odvela k liječniku. Umjesto da mi je na brzinu prepisao lijekove, moj liječnik je mudro govorio o velikim životnim promjenama koje sam proživjela u posljednjih dvanaest mjeseci – diplomiranje, odlazak od obitelji, brak, moj prvi pravi posao – te me uvjeravao da su varljive emocije normalne s obzirom na sve što sam prošla u jednoj godini.

S vremenom sam izašla iz tog sivila, ali godinama je bilo još razdoblja u mom životu kada bih počela kliziti u jamu očaja. Melankolična strana moje osobnosti omogućuje mi da vidim čašu napola praznu. Jasno mi je da su mnogima lijekovi zaista potrebni. No, oružje koje je meni najviše pomoglo u mom životu u borbi protiv depresije, i nešto od čega svi možemo imati koristi, jest zahvalnost.

Kako pronaći radost usred depresije?

U izvrsnoj knjizi Odabir zahvalnosti, autorica Nancy DeMoss Wolgemuth zaključuje kako ili jadikujemo ili slavimo. Naše prirodno, grešno stanje omogućuje nam da vidimo ono što nam nedostaje, ono što nemamo i ono što je pošlo krivo u našim životima.

Jadikovanje je često moj pogrešan odgovor. Upravo sam neki dan primijetila kako sam, premda sam imala relativno dobar dan, mužu koji je tek došao s posla govorila o tome kako su se djeca nakon škole prepirala, te o nezgodi našeg malog sina, a jesam li zaboravila spomenuti kako zamrzivač ne radi ispravno?

VIDI OVO: 6 Božjih odgovora na naša svakodnevna jadikovanja

Često ono što jezikom izgovaramo drugima mogu biti pritužbe da nešto nije kako smo zamislili ili kako nas drugi pogrešno tretiraju. Mi smo kultura koja je orijentirana na prava, i ako ne dobijemo ono što mislimo da nam s pravom pripada, raspalimo se ljutnjom ili očajem. Često padamo na grijesima prava na nešto ili nezadovoljstva sve do tjeskobe i depresije. Mogu nas početi okruživati mračne misli i neispunjena očekivanja koji opterećuju naša srca i dovode do negativnih misli.

S druge strane, nikada nećemo biti u stanju podići naša srca iz očaja u slavljenje bez iskazivanja zahvalnosti Bogu. Tema zahvalnosti provlači se kroz cijelu Bibliju. U Psalmima nas se upućuje da zahvaljujemo Bogu:

Hvalite Gospoda, zazivajte ime njegovo! Obznanite među pucima djela njegova!“ (Psalam 105,1)

„Neka hvale Gospoda za milosrđe njegovo i za čudesa njegova sinovima ljudskim!“ (Psalam 107,8)

Poslanica Kološanima također sadrži temu zahvalnosti. U Kološanima 3,14-17, Pavao spominje zahvaljivanje tri različita puta, od kojih jedan put kaže: „I mir Božji neka upravlja srcima vašim, mir na koji ste i pozvani u jednome tijelu. I budite zahvalni (Kološanima 3,15). Isto tako, 1. Solunjanima 5,18 nas podsjeća da je Božja volja da zahvaljujemo u svim okolnostima.

Šest taktika za obaranje nezahvalnosti

Bog nas poziva da budemo zahvalni. I upravo stav zahvalnosti može promijeniti naše živote. Ako se nađete u situaciji da ste odlutali mračnim putom depresije i očaja, ovo su šest jednostavnih načina kako se boriti za radost putem zahvalnosti.

1. Ispunjavajte svoj um istinom iz Božje Riječi.

Razmišljajte o stihovima u vezi zahvaljivanja kao što su Kološanima 3,15-17. Zapamtite Božje zapovijedi da budete zahvalni.

2. Sjećajte se Božje dobrote i vjernosti.
Foto: Pexels

2. Sjećajte se Božje dobrote i vjernosti.

Isto kao što su Izraelci bili skloni zaboravljanju svega što je Bog učinio za njih tijekom vremena provedenog u pustinji, tako i mi možemo zaboravljati. Disciplina prisjećanja putem zapisivanja Božjih blagoslova ili prepričavanja drugima jest način poticanja zahvalnosti u našim srcima.

VIDI OVO: Bog je vjeran i kad mi nismo

3. Zamolite Boga da stavi stražu na vaša usta.

Umjesto iskaljivanja frustracija od svakoga dana, potražite razloge zašto se radovati. Stav zahvalnosti jednako se lako širi kao i duh jadikovanja. Nastojite biti poznati po ispunjenosti Duhom, radosti, a ne po grintavosti i nezadovoljstvu.

4. Težite tome da zahvalnost bude vaša spontana reakcija na vaše okolnosti.

Kada prvo čujete vijesti, zapitajte se: “Za što mogu biti zahvalan u ovoj situaciji?” Uvijek se prisjetim priče o obitelji koja je saznala kako je njihova kćer iznenada umrla. Dok su pružali ruke jedni drugima u molitvi i tugovanju, otac je prije svega zahvalio Gospodinu za godine koje su imali zajedno. Koji primjer zahvalnosti, čak i usred velikog gubitka.

5. Pretvorite svoju zahvalnost u riječi.

Zapišite pet stvari na kojima ste zahvalni čim osjetite da skrećete na blatnjavu stazu očaja. Ponekad je to jednostavno poput šalice vrućeg čaja tokom hladnog dana ili cvijeta koji cvate na mom prozoru. Popisivanje svakodnevnih Božjih blagoslova jedna je od stvari koja je najviše promijenila moj život. Pretvaranjem zahvalnosti u riječi – bilo da su izrečene ili napisane – apstraktna ideja zahvaljivanja postaje mnogo konkretnija.

6. Potražite konkretne dokaze Božje milosti.

Tražite milost u svojem životu i životima drugih oko vas. Moja vjera jača kada vidim kako Bog odgovara na molitvu, ili primijetim plod strpljivosti kada ne plačem zbog prolivenog mlijeka, ili kada moja prijateljica koja želi biti mama dobije dugo iščekivani odgovor na molitvu za usvojenje. Intenzivno promatranje Boga na djelu daje mi mnogo toga na čemu mogu biti zahvalna.

Autorica: Stacey Reaoch; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJE!