Bog je vjeran i kad mi nismo

Bog je vjeran i kad mi nismo
Foto: lds.org

Bog je vjeran i kad mi nismo. On nije poput nas ljudi da ne ispuni svoje obećanje. Vjernost je duboko utkana u Njegov karakter.

Teško je pomisliti da postoji netko tko je uvijek vjeran. Bez obzira na to što smo nekome nešto rekli ili obećali, ponekad ne održimo riječ. Ali Bog uvijek ostaje vjeran.

Vjernost nije nešto što On čini, to je ono što On jest. Vjernost je bitna za Njegovo biće. Bez toga On ne bi bio Bog. Zapravo, to što bi bio nevjeran značilo bi da ide protiv sebe. Iznova i iznova, Biblija nam govori da je vjernost duboko utkana u Božji karakter. Bog je svet. Bog je ljubav. Bog je pravedan. Bog je vjeran.

Bog je vjeran i kad mi nismo

Kako je Bog vjeran? Evo 5 načina koji idu tome u prilog.

1. Bog je vjeran da ispuni svoja obećanja

Riječi su Gospodnje svete, ostaju zauvijek; odluke su Gospodnje istinite, pravedne sve kolike. Dragocjenije su od zlata, od mnogoga čistog zlata; slađe su od meda, što teče iz sata. (Psalam 19, 9-10)

Biblija sadrži veliki broj Božjih obećanja i Bog je vjeran da će ispuniti svako pojedino. To je zaista zapanjujuća stvar o kojoj treba razmišljati. Zašto bi Bog obećao da će učiniti bilo što za mene? Ne duguje mi ništa. Ponovo sam se ogriješio o Njega. Ali za razliku od mene, Bog nikada ne daje obećanje koje ne može 100% ispuniti. Apsolutno je vjeran svojim obećanjima.

2. Bog je vjeran da oprašta naše grijehe

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

Tako sam zahvalan što je Bog vjeran opraštanju mojih grijeha. Nije sitničav i ne zamjera. Kad sagriješim, On mi ne daje hladno rame. Dapače, poput oca u priči o izgubljenom sinu, Bog nestrpljivo čeka da Mu se vratim u pokajanju. A kad se vratim, On me umota u ogrtač pravdenosti.

3. Bog je vjeran da nas učini sličnijim Isusu Kristu

Uvjeren sam u ovo: Onaj koji otpoče u vama dobro djelo, dovršit će ga do Dana Krista Isusa. (Filipljanima 1, 6).

Svaki dan Bog je vjeran da me sve više oblikuje u sliku svoga Sina. Koristi svaku okolnost – svaki blagoslov, svaku radost i svaku tugu – da me učini sličnim Isusu Kristu.

U Ivanu 10, 28 Isus je rekao: “Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke.”

Nitko i ništa me ne može uzeti iz Isusovih ruku. Držat će me čvrsto i dalje će me sve više preoblikovati u svoju sliku. Budući da je Bog vjeran, uvjeren sam da će završiti posao koji je započeo u meni.

4. Bog je vjeran raditi sve za naše dobro

Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. (Rimljanima 8, 28)

Bog je vjeran. Bog je dobar. Bog je suveren. Kad pomiješate to troje zajedno, imate Boga koji SVE zajedno radi za naše dobro. Svaki blagoslov, svako iskušenje, svaku bol u srcu i svaku tugu, Bog koristi za moje dobro. Ništa ne može osujetiti Njegovu svrhu za mene. Bog zaista ima dobar plan za moj život, a taj je plan apsolutno nepobjediv. Odlučio je iskoristiti sve u mome životu za moje dobro.

5. Bog je vjeran da zadovolji sve moje potrebe

A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu po bogatstvu svome, veličanstveno, u Kristu Isusu. (Filipljanima 4, 19)

Ako je Bog vjeran suočavanju s mojim najvećim problemom (grijeh koji me dijeli od Njega), bit će mi vjeran i u najmanjim detaljima. Vjeran je da udovolji svim mojim potrebama, jer je dobar Otac koji se voli brinuti o svojoj djeci.

Iako smo slabi i nesavršeni, pa čak ponekad i nevjerni, Bog ostaje vjeran. Ne napušta nas, ne diže ruke kada Ga iznevjerimo neposlušnošću. Njegova je vjernost veća od nebesa.

Ako smo nevjerni, on ostaje vjeran, jer sam sebe ne može zanijekati. (2. Timoteju 2, 13)

PROČITAJTE JOŠ: