7 čvrstih Božjih obećanja za sve koji se danas bore s tjeskobom

Patnja i osjećaj brige često idu ruku pod ruku. Jedna od najvećih bitki koje vodim svaki dan je borba s tjeskobom oko bolesti – pogotovo tijekom hladnih zimskih mjeseci kada je bolest gotovo nemoguće zaobići.

Nakon godina i godina obračunavanja s kroničnom boli i bolesti, postala sam paralizirana i u paničnom strahu svaki put kada bi se netko u mome domu razbolio. Prijetnja da ću se razboljeti, uz dodatne neugodnosti koje dnevno osjećam, stvara paniku u čitavom mom biću. Često budem iziritirana, preplavljena svim tim osjećajima i opsesivna u pokušajima kontrole uvjeta u kojima se nalazim.

Stvarnost je ta da nas činjenica da smo kršćani ne pošteđuje osjećaja stvarnog straha i tjeskobe. Bolest svejedno napada, prijatelji nas svejedno izdaju, tijela odumiru, a život i dalje boli. No, Bog nam nije dao duha straha nego moći i ljubavi i samokontrole (2. Timoteju 1,7). Vjernici su opremljeni svime što im treba za borbu za mir protiv tjeskobe.

Neprestano si potvrđujem da je najbolji lijek protiv anksioznosti neprestano podsjećanje na obećanja koja nam je Bog dao po svojoj Riječi. Kada neka situacija prijeti našem miru, možemo biti spremni suprotstaviti joj se i poraziti ju istinom.

Ovo su sedam kao stijena čvrstih obećanja za sve koji se danas bore s tjeskobom:

1. „Ne osjećam se da sam sposoban obaviti ovaj zadatak. Što ako nešto ne napravim kako treba?“

„Reče mi: “Dosta ti je milost moja, jer se sila u slabosti usavršava.” Rado ću se dakle hvaliti svojim slabostima, da se nastani u meni sila Kristova.“ (2. Korinćanima 12,9)

2. „Izgubio sam posao i zabrinut sam kako ću uzdržavati svoju obitelj.“

„Gospodin je blizu. Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom sa zahvalom neka se javljaju Bogu potrebe vaše! I mir Božji, koji nadilazi svaki um, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.“ (Filipljanima 4,5-7)

3. „Mislim da nisam roditelj kakav smatram da trebam biti. Pokušavam se nositi sa svim zahtjevima, ali sam tako umoran i zabrinut da ne radim dovoljno.“

„Dođite k meni svi, koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na sebe i učite se od mene; jer sam ja krotak i ponizan srcem naći ćete pokoj dušama svojim. Jer je jaram moj blag i breme moje lagano.” (Matej 11,28-30).

4. „Što ako se obistini ona stvar koje se najviše bojim?“

„A znamo, da onima, koji ljube Boga, sve okreće Bog na dobro, onima, koji su pozvani po odluci.“ (Rimljanima 8,28).

5. „Ako uskoro ne upoznam nekoga, možda ću završiti sam do kraja života.“

„Jer je nasitio dušu praznu, dušu gladnu napunio je okrepom.“ (Psalam 107,9)

6. „Stalno se vraćam starim grešnim navikama i bojim se da se nikada neću osloboditi ove borbe“

„A sad oslobođeni od grijeha i postavši sluge Božje, imate plod svoj na posvećenje, a kraj život vječni.“ (Rimljanima 6,22)

7. „Ne znam vrijedi li podnositi ovu bol, samo želim biti slobodan.“

„Jer naša sadašnja i časovita lagana nevolja donosi nam izobilnu vječnu slavu, koja sve nadvisuje,

„Nama, koji ne gledamo na ovo, što se vidi, nego na ono, što se ne vidi, jer je ovo, što se vidi, za vrijeme, a ono, što se ne vidi, vječno.“ (2. Korinćanima 4,17-18).

Ne moramo živjeti svoj život u tjeskobi mučeći se i nastojeći kontrolirati sve oko sebe. Vjeruj Kristu i znaj da je svaki dio tvog života napravljen s određenom svrhom kako bismo bili sličniji Njemu i donijeli slavu Njegovu imenu. Nakon svega ipak piše: „Koji dakle svojega vlastitog Sina nije sačuvao, nego ga je predao za sve nas, kako dakle da nam s njim sve ne daruje!“ (Rimljanima 8,32)

U stvarnosti zapravo nema razloga za strah. Ne kada imamo ovakvog Oca.

Autorica: Sarah Walton; Prijevod: M. Uzunić; Izvor: Thegoodbook.com

NAJNOVIJE!