7 manje poznatih simptoma raka dojke (i kako ih na vrijeme prepoznati)

Listopad je mjesec svijesti o raku dojke tako da je ovo savršeno vrijeme da se porazgovara o ranim znakovima te kako ih uočiti i spriječiti rak u samom začetku. Izraslina na vašoj dojci očit je znak, no znate li koji su drugi znakovi?

Potencijalni rak dojke strašna je stvar za zamisliti, no ako znate neke druge simptome bit ćete opušteniji i svjesniji svega što se događa u vašem tijelu, piše Familyshare.com.

Ovo je sedam manje poznatih simptoma raka dojke:

1. Promjena teksture dojke

Kada se pregledavate kod kuće, obratite pozornost na promjene teksture kože na dojci. Ako je vaša koža pretjerano suha ili crvena trebate otići na pregled kod liječnika. Koža može sličiti kori od naranče u ovom slučaju.

2. Ulegnuća na dojci

Još jedan znak su ulegnuća na dojci. Ovo će isto sličiti kori naranče, a može biti znak upalnog raka dojke, koji je rijedak, ali agresivan. Ako se koža vaše dojke promijenila, posjetite liječnika kako biste bili sigurni.

3. Izlučivanje prozirne ili krvave tekućine

Postoji mogućnost raka dojke ako iz nje curi prozirna ili krvava tekućina. Ako dojite i curi vam mlijeko, to je potpuno normalno i ne trebate se zabrinjavati. No ako ne dojite, a curi vam bijela tekućina svakako posjetite liječnika.

4. Promjene u veličini ili obliku grudi

Normalno je da se veličina vaših grudi promijeni za vrijeme ovulacije, menstruacije ili trudnoće, ali svakako pripazite na drastične i nagle promjene u veličini ili obliku grudi.

5. Abnormalna osjetljivost

Normalno je ako su vam bradavice i grudi osjetljive prije menstruacije ili za vrijeme ovulacije, ili su čak neprestano osjetljive. Ali ako osjećate abnormalnu bol i osjetljivost morate posjetiti liječnika.

6. Vaše su grudi odjednom različite veličine

Žene često imaju grudi različite veličine te nije problem ako je oduvijek tako. No ako je jedna dojka odjednom veća od druge, svakako posjetite liječnika.

7. Bradavice okrenute prema unutra

Ako vidite promjene na vašim bradavicama, trebate ih pažljivo motriti. Jedan od češćih simptoma osoba koje imaju rak dojke jesu bradavice okrenute prema unutra (umjesto bradavica koje su okrenute prema van). Ako je ovo za vas normalno ne trebate se brinuti. No ako nije, može postojati problem.

Zapamtite, trebate poznavati vaše tijelo bolje od bilo koga drugog. Ako osjećate da nešto nije u redu, posjetite liječnika. Bolje je biti siguran nego riskirati.

NAJNOVIJE!