6 razloga zbog kojih se može činiti kao da vas Bog kažnjava

Naš je Bog onaj koji ljubi, samo mi to ne vidimo uvijek. Zašto nam se ponekad čini kao da nas Bog kažnjava?

Kada prolazimo kroz teško životno razdoblje čini nam se kao da je Bog okrutan i da nas ne voli. Kako bi inače mogao dopustiti mladoj osobi da umre? Zašto bi dopustio da hranitelj obitelji dobije otkaz, kada svi ovise o idućoj plaći? Zašto dopušta prirodne katastrofe koje uništavaju cijele gradove? Zašto otežava naš život?

To su pitanja s kojima su se kršćani borili generacijama, ali ljudi imaju samo ograničen uvid u Božje djelovanje.

U članku „Bog nas ranjava zato što nas voli“ Marshall Segal piše: „Božja ljubav prema nama čini se kao nešto suprotno od ljubavi, ali to je samo zato što mi ne možemo vidjeti ono što on može. Iza prave boli nalazi se prava ljubav za one kojima je poslao svoga Sina (Ivan 3, 16). Svijet nikada ne bi bol nazvao ‘ljubavlju’. Svijet jednostavno nema pridjeve za ono što Bog radi kako bi nas privukao sebi – njegovu snagu, njegov mir, pravednost i pomoć. Ali njegova ljubav nadilazi svaki um i naša očekivanja.“

Dopušta nam da patimo kako bismo se preobratili i zadobili suosjećanje

„Bol se može činiti kao Božji gnjev, ali to je sredstvo kako bismo upoznali njegovo suosjećanje“, piše Segal.

Ponovno, mi imamo ograničeno razumijevanje Božjih putova. Iako se okolnosti mogu činiti nepravedne, Bog vidi širu sliku.

PROČITAJTE: Kršćansko obraćenje: Što ono znači i je li istinito?

„Nek’ bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek’ se vrati Gospodu, koji će mu se smilovati, k Bogu našem jer je velikodušan u praštanju.“ (Izaija 55, 7)

Da bismo se vratili i bili izliječeni

Segal piše: „Bog oduzima. Bog udara. Bog kida, ali kako bi u konačnici izliječio.“

Bog nam pokazuje svoje veličanstvo u sposobnosti da nas izliječi. „Hajde, vratimo se Jahvi! On je razderao, on će nas iscijeliti: on je udario, on će nam poviti rane.“ (Hošea 6, 1)

Da bismo se vratili i bili otkupljeni

„Kada se vratimo Gospodinu nećemo biti odbijeni. Otac trči razmetnom sinu (Luka 15, 20). Konačno ćemo pronaći iskupljenje“, kaže Segal.

Jesmo li okrenuli leđa Bogu? Patnja kroz koju prolazimo možda je Njegov način da nas vrati u svoj zagrljaj ljubavi.

„Kao maglu rastjerao sam tvoje opačine i grijehe tvoje poput oblaka. Meni se obrati.“ (Izaija 44, 22).

Da bismo se vratili i pronašli odmor

„Kada patimo, trpimo razočarenje, odbijanje, bolest, kada izgubimo voljenu osobu, najviše od svega želimo odmor – odmor od boli, od pitanja, od sumnji i od tjeskobe“, piše Segal.

Biblija nam govori kako je naš odmor u Gospodinu.

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.“ (Matej 11, 28-29)

Da bismo se vratili i radovali

Segal kaže: „Đavao želi da vaš život bude tužan i bez sreće, ali Bog želi da pronađete trajnu i dublju sreću u svojoj patnji (2. Korinćanima 6, 10).“

Bog nas uči da budemo radosni bez obzira na okolnosti. Sreća je privremena, ali je blaženstvo u Kristu vječno.

„Doći će u Sion kličuć’ od radosti, s veseljem vječnim na čelima; pratit će ih radost i veselje, pobjeći će bol i jauci.“ (Izaija 21, 10)

Da bismo se vratili i imali Boga

„… najslađi dar kojeg nam Bog daje kada nas rani jest on sam. Mi se vraćamo Bogu, dobivamo Boga (1. Petrova 3, 18). On je prvi i najvažniji dar kojeg primamo. On je vrijedniji od bilo kakve patnje ili gubitka“, piše Segal.

Bog nam daje sebe. Trčite mu. Držite ga se i stavite u njega svoje povjerenje.

„I dat ću im srce da me poznaju da sam ja Jahve, da budu narod moj, a ja Bog njihov, jer će se oni svim srcem svojim opet k meni obratiti.“ (Jeremija 24, 7).

Segal kaže: „Nemojte da vas bol i patnja uplaše, nego neka vas odvedu Bogu, a ne dalje od njega. On vas ranjava ljubavlju, i moli vas da mu se vratite.“

Blogerica Lori Hatcher podijelila je predivnu priču o tome kako je u najtežim situacijama pronašla Boga:

„Prije nekoliko godina prošla sam kroz najveću kušnju svoga života. Jedan je telefonski poziv oduzeo sve do čega mi je bilo stalo. Iduće sam se jutro probudila i osjećala kao da nemam ništa osim Boga

Dok sam plakala, molila se, i još plakala, došao mi je Isus. Oko mene je stavio svoje velike ruke pune ljubavi i govorio mi riječi utjehe. Utješio je moju zabrinutu dušu. Govorio mi je istinu i ljubav, i ohrabrio je moju vjeru.

Moj je susret s njim bio toliko snažan i stvaran da nikada više neću posumnjati u njegovu ljubav, brigu i namjere. ‘Dobro je da sam pretrpio bol’, rekao je kralj David, ‘kako bih naučio tvoj put’, i ja se s time slažem. Iako nikada ne bih svojom voljom prošla kroz te mračne dane, znam da ih je Bog iskoristio kako bi u meni pojačao ljubav prema Njemu na jedini mogući način.“

„Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram: da Krista steknem“ (Filipljanima 3, 8)

Autorica: Carrie Dedrick; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!