Astronaut u svemiru doživio susret s Bogom: Prizor me fascinirao!

astronaut svemir susret s Bogom
Foto: Pixabay

Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih (Ps 18,2)

Malo je ljudi koji su imali priliku letjeti u svemir.

Jedan od njih, John Glenn je bio prvi američki astronaut koji obišao Zemljinu orbitu 1962. godine i time bio peti čovjek koji je bio u svemiru. U svojoj 77. godini života postao je ujedno i najstariji astronaut na nekoj misiji. John Herschel Glenn je preminuo 8. prosinca 2016. godine a bio je  pilot, inženjer, astronaut, a kasnije tijekom svoje karijere je obavljao funkciju senatora iz Ohia. Kao pilot je sudjelovao u Drugom svjetskom ratu kao i Korejskom ratu, a 1959. godine ga je NASA obučila za astronuata.

Nadahnjujuća je njegova izjava nakon povratka s misije 1998. godine: „Promatrati (Zemlju) kao tvorevinu i pri tome ne vjerovati u Boga je za mene nešto nemoguće. Taj prizor je upravo ojačao moju vjeru“. Glenn je bio praktični vjernik i izjavio je da se svakodnevno moli, piše Svjetlo-vjere.com.

Također je čvrsto vjerovao da znanost i vjera mogu koegzistirati i pri tom je podržavao izučavanje evolucije u osnovnom obrazovanju: ”Ne vidim da sam manje religiozan zbog činjenice da je znanost zabilježila da se mijenjamo tijekom evolucije i vremena. To ne umanjuje čudesnost stvaranja svijeta”. Glenn je tvrdio da je Gospodin uvijek za njega bio neodvojivi dio svemira. No John je bio i praktični vjernik  – molio je svaki dan i bio dio svoje vjerske zajednice – Prezbeterijanske crkve.

Kao i kod Glenna, duboka religioznost i vjera su itekako bili prisutni kod prvih astronauta. Neil Armstrong i Buzz Aldrin su prvi kročili na Mjesečevu površinu. No manje je poznato da su prije izlaska iz svog broda, izvadili Bibliju, kalež, hostiju i vino da bi na Mjesecu njihov prvi čin bio sveta pričest.

Kao zapovjednik prve posade koja putovala izvan Zemljine orbite, Frank Borman je gledajući planet Zemlju s udaljenosti od 400.000 km preko radio-veze citirao knjigu Postanka: ”U početku stvori Bog nebo i zemlju”. Kasnije je opisao svoj doživljaj kao čvrsto uvjerenje da je u početku svega stajao Bog.

James Irwin koji je hodao mjesečevom površinom je kasnije postao evangelički svećenik i lunarnu misiju je često smatrao otkrivenjem: ”Osjetio sam Božju silu kao nikad do tad”.

Značajne su u ovom kontekstu riječi velikog filozofa  i mislioca Emmanuela Kanta, izrečene prije dva stoljeća: “Ispuniti um uvijek nečim novim izaziva divljenje i strahopoštovanje: zvjezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni.” Ove riječi nam pomažu u kontemplaciji samog Boga – moralni zakon oslikava Božju dobrotu, a nebo otkriva Njegovu snagu što potvrđuje i psalmist na više mjesta:

  • Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde što ih učvrsti (Ps 8,4)
  • Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih (Ps 18,2)
  • Tvoja su nebesa i tvoja je zemlja, zemljin krug ti si sazdao i sve što je na njemu (Ps 89,12).
Žena je srela narkomana na ulici: Kada mu je ugledala lice, nije mogla vjerovati da je to on Kada je Wanja slučajno susrela prijatelja iz djetinjstva, Hinga, gotovo ga nije prepoznala. Bio je u potpunosti oslabljen i uništen zbog droge.
Zatvorenik se u svojoj ćeliji slomio kada je čuo refren kršćanske himne Vidio sam velika i slavna obraćenja, ali nikada nisam vidio obraćenja slavnijeg od Tomova. Tijelo mu se treslo od jecaja zahvalnosti i radosti!
Samohrani otac nije mogao sinu priuštiti dar za Božić, a onda su mu njegovi učenici dali kutiju Srednjoškolski profesor matematike prolazio je kroz vrlo teško životno razdoblje, ali njegovi su učenici učinili nešto predivno kako bi mu makar malo ...
Imaš komentar?