Nada za srce u očaju

Ne postoji niti jedna suza koju smo prolili da ju Bog ne razumije. Za svako srce u očaju postoji nada.

Evanđelje me spasilo.

“To je uobičajeno”, možda mislite. Da, evanđelje, istina o Isusovom životu, smrti, i uskrsnuću, prihvaćena vjerom, spasila me za cijelu vječnost. No, to nije spasenje na koje mislim.

Evanđelje me spasilo s dna jame mog očaja.

Borila sam se sa depresijom, više i manje, još od adolescencije. Počelo je godine kad je umrla moja baka, kad sam se prebacila u drugu školu, a bliska prijateljstva bila izgubljena. Imala sam kratki predah tijekom diplomskog i postdiplomskog studija. A onda nakon rođenja moje dvoje djece, očaj me uvukao u tamu u kakvoj još nikada nisam bio. Bilo je užasavajuće. Moje misli i osjećaji su me paralizirali. Upala sam u duboku jamu i nisam mogla pronaći izlaz.

Ono što je Isus učinio

Kao školovani savjetnik, pokušala sam sve moguće što sam znala kako bi se s time nosila. Iako mi je to privremeno pomoglo, nije bilo dovoljno da mi pruži nadu za kojom sam čeznula i najviše trebala. A onda jednog dana našla sam se sa svojim pastorom tražeći njegovu pomoć.

Ispričala sam mu sve što sam činila kako bi se izvukla iz jame. To su sve bili dobri, korisni načini. Nabrojala sam mu strategije suočavanja sa stresom, strategije koje su trebale promijeniti moje životne okolnosti, i sva izvanjska rješenja koja sam isprobala. “Ali ništa mi ne govoriš o svojem pouzdanju u ono što je Krist već učinio za tebe”, odgovorio je.

Vjerojatno sam imala isprazan izraz lica, jer je on to ponovio.

U svojoj glavi pitala sam se: “Kakve to veze ima sa mojom depresijom? Došla sam ovdje saznati što trebam učiniti da bi moj život bio bolji.”

Nastavili smo dalje razgovarati o tome što znači da je Isus živio savršeni život radi mene, umro radi mene, i ustao iz groba radi mene. Istina je da tog dana nisam otišla iz kabineta potpuno izliječena i promijenjena, ali sam otišla s novim tračkom nade. Kako su mjeseci prolazili, ta nada je sve više rasla. Svoje korijene pustila je duboko u moje srce, a sa vremenom je počela donositi plodove.

Premda se ovaj razgovor s mojim pastorom nije činio kao nešto spektakularno, i ono o čemu smo razgovarali nije bio neki novi koncept, ali taj razgovor me podsjetio na istinu koju sam zaboravila. Podsjetio me da se moja nada i radost ne nalaze u tome što ja mogu učiniti, već u tome što je Isus već učinio.

PROČITAJTE: Što znači da je Isus “žrtva pomirnica”?

Od svega što sam pokušala tijekom godina kako bi se nosila sa depresijom, evanđelje – ono što je Isus već učinio za mene dalo mi je trajnu nadu. Jer podmukla stvar u vezi depresije i očaja je način na koji oduzima nadu. Budućnost je mračna i hladna. Tišina i izolacija su zaglušujući. Čini se kao da nema kraja na vidiku.

Ali evanđelje daje nadu.

Evanđelje nade

Isus je učenicima rekao: “U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!” (Ivan 16,33). Ovaj život nije bez problema. Isus nije uljepšavao ono što znači slijediti ga. Život će biti težak. Ali naša nada leži u tome što je Krist učinio: On je nadvladao grijeh i smrt.

Evanđelje Isusa Krista nam kaže da je Isus bio čovjek boli. Bol i patnja ovog života mu nisu bile nepoznate. Poznavao je iskušenje, tugu, strah, bolest, i smrt. Doživio je odbacivanje, gubitak, siromaštvo, usamljenost, i zlostavljanje. Ne postoji niti jedna suza koju smo prolili da ju On ne razumije. Isus je na križ ponio sve naše grijehe, sram, i bol. Nosio je teret naše krivnje i kazne. Trpio je muku odvojenosti od Boga, koja je s pravom bila naša.

No, zato što je bio bezgrešan, grob ga nije mogao zadržati. Kad je ustao iz groba pobijedio je grijeh i smrt. Kroz vjeru u Njegovo potpuno djelo otkupljenja, imamo nadu vječnoga života zauvijek tamo gdje više neće biti boli i suza.

Postoji još nešto. Ne samo što imamo nadu u vječnost, imamo nadu i upravo sada. Zbog toga što je Isus postigao za nas, mi smo usvojeni u Božju obitelj. On je naš Otac. Mi smo subaštinici s Kristom. Sva Božja obećanja su za nas.

Sve što trebamo

To znači da kada je život težak, imamo slobodan i potpun pristup prijestolju milosti. Možemo doći k Njemu i znati da nas On čuje, da mu je stalo, i da će nam pomoći. Kao voljeno dijete, možemo se pouzdati da će se pobrinuti za nas. Možemo se odmarati u sigurnosti da Njegova ljubav prema nama ne ovisi o tome što mi činimo, već o tome što je Isus već učinio. A uz to stoji obećanje:

“Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem.” (Rimljanima 8,38-39)

PROČITAJTE: 11 biblijskih citata koje trebate čitati kada osjećate tjeskobu

Također imamo obećanje da će Isus završiti ono što je u nama započeo. Neće nas ostaviti nepromijenjene. On će iskoristiti svaku bol, svaku tugu, i svaku suzu u našim životima za naše dobro i Njegovu slavu. Nismo sami u ovome, daje nam obećanje da je On naša snaga u slabosti i da će nam dati sve što nam je potrebno da živimo za Njega.

Depresija može doći i posjetiti me opet. Kao što je Isus rekao da ćemo u svijetu imati muku. Ali znam kome se nadam. Kada očaj u mom srcu počne dobivati na težini, moram “biti hrabra” i sjetiti se da je Isus “pobijedio svijet”. I zato što je pobijedio svijet, i pokorio grijeh i smrt, znam da može oživiti nadu u srcu punom očaja.

Autorica: Christina Fox; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJE!