Što Biblija kaže u proročanstvima o Jeruzalemu?

Uz napetosti između kršćana, Židova i Arapa, kakva budućnost čeka Jeruzalem? Hoće li doći do mira? Što će se dogoditi nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o proglašenju Jeruzalema glavnim gradom Izraela? Što Biblija kaže u proročanstvima o Jeruzalemu?

Grad Jeruzalem, koji je nastao prije otprilike 3.000 godina, već se dugo smatra svetim gradom mira – koncept koji je utjelovljen u svoje ime.

Iako među bibličarima ne postoji konsenzus o tome što točno znači Jeruzalem, „najstariji poznati oblik riječi, Uru-sa-lim, mnogi smatraju da znači „grad mira“ ili „grad (bog) Salema“. A s obzirom na ime hebrejskog podrijetla, drugi ga tumače kao „temelj mira“ ili „posjed mira“ (International Standard Bible Encyclopedia, „Jeruzalem“).

No, za stanovnike ovog poznatog grada nije bilo previše mira. Ironično, stoljećima je ovaj grad bio mjesto brojnih sukoba. Prema Ericu H. Clineu, grad je „uništen najmanje dva puta, opkoljen 23 puta, napadnut još 52 puta, zarobljen i preotet 44 puta“ (citirano iz „Dijelimo li najsvetiji grad?“, Moment, Ožujak/Travanj 2008.).

Iako se povijest jeruzalemskih sukoba lako dokumentirala, danas se često postavljaju sljedeća pitanja: Što slijedi za ovaj čuveni grad na kraju vremena? Hoće li biti još više sukoba ili će konačno doći do mira spomenutog u njegovom imenu? Što Biblija kaže o Jeruzalemu u proročanstvima?

Cijeli članak pročitajte ovdje.

NAJNOVIJE!