10 razloga zašto odljubljivanje ne opravdava razvod

Odljubljivanje nikada ne smije biti razlog kojim se opravdava razvod. U ovom članku donosimo 10 razloga zbog kojih razvod nije opravdan. 

Popularna je misao da je bolje da se parovi razvedu nego ostanu u braku bez ljubavi. Međutim, Biblija potiče kršćane da: „Biju dobar boj vjere“ (1. Timoteju 6,12).

Boriti ovaj dobar boj uključuje ljubiti vašeg supružnika, čak i za vrijeme kad se čini da ste se odljubili.

Ako se osjećate kao da ste se odljubili i razmišljate o razvodu, ispod su 10 razloga zbog kojih razvod nije opravdan.

1. Vaše srce vas dovodi u zabludu

Ako vas srce vodi ka razvodu jer ste se odljubili, Pismo kaže da je u pitanju problem srca. Kad su Isusa pitali zašto je Mojsije dopustio razvod, odgovorio je da je to zato što su im srca otvrdnula (Matej 19,7-9).

Današnje društvo govori ljudima da „slijede svoje srce!“

Ipak, Jeremija 17,9 kaže: „Srce je prijevarno više od svega, i podlo je ono; tko da ga pronikne?“

Tražite Boga da vas iskuša i ispita vaše srce i um (Psalam 26,2). Biblija kaže da kada tražite Boga svim srcem, nećete zalutati od Njegovih zapovijedi. I kad pohranite Njegovu riječ u svoje srce, nećete sagriješiti protiv Njega (Psalam 119,10-11).

2. Poduzimate lakši način

Popularna kultura tvrdi da bi ljubiti nekoga trebalo biti lako, a ako nije, onda to nije ljubav. Ali to uvjerenje ne može biti dalje od istine. Stvarna ljubav traži trud.

Bog, koji je sama definicija ljubavi (1. Ivanova 4,16), dokazao je da ljubav traži napor kroz davanje svoga Sina kao žrtvu za sve (Ivan 3,16).

Ostati sa svojim supružnikom uključuje odlaganje želje za napuštanjem i trud da ostanete u vašem braku.

3. Vaše strpljenje ne odobrava napuštanje

Ako patite jer ne osjećate ljubav prema svom supružniku, prepoznajte da je strpljenje zapravo plod Duha Svetoga.

Strpljenje se definira kao „strpljivo podnošenje trajnog spoticanja ili teškoća“ (Merriam-Webster.com). To je strpljenje usred nevolja, uključujući one uzrokovane drugim ljudima.

Umjesto da se usredotočite na vašu nevolju, obratite se Bogu za utjehu, znajući da Njegova Riječ kaže da ako trpite za ono što je ispravno, blaženi ste (1. Petrova 3,14).

Rimljanima 8,18 vas također poziva da razmotrite kako se vaše sadašnje patnje ne mogu usporediti sa slavom koja će vam se otkriti.

4. Vaš brak je pod napadom

Shvatite da je vaš brak pod napadom. Postoje duhovne sile koje rade na uništenju vašeg odnosa. Prva Petrova 5,8 kaže: „Budite trijezni, bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.“

Prepoznajte pravog neprijatelja vašeg bračnog blaženstva. To će vam pomoći da se povežete kao par i razvijate slatko prijateljstvo dok se borite kroz sukobe.

Rimljanima 8,37 vas uvjerava da ste više od pobjednika po Onome koji vas uzljubi i koji može zadobiti pobjedu.

5. Prestali ste voljeti

Ako ste se odljubili, to je zato što ste prestali ljubiti svog partnera. Bez obzira na to koliko se druga polovica mogla promijeniti, povrijediti vas ili razočarati, još uvijek je vaš izbor da volite.

Brak ne znači biti zaljubljen. Brak znači ljubiti. Isus vas nagovara: „Ljubite jedni druge kao što ja uzljubih vas“ (Ivan 15,12).

Možete odabrati voljeti supružnika i zaobići svoje misli i osjećaje razočaranja. Pismo vas ohrabruje: „A prije svega, imajte žarku ljubav jedni prema drugima, jer će ljubav pokriti mnoštvo grijeha“ (1. Petrova 4,8).

Isto tako, ako vjerujete da je vaš supružnik onaj koji vas više ne voli, volite ih, imajući na umu da „mi ljubimo njega, jer on prvi uzljubi nas“ (1. Ivanova 4,19).

Kao što vas Filipljanima 2,12 upućuje da „radite oko svojega spasenja“, shvatite da ovaj proces uključuje da ljubite vašeg supružnika.

6. Vaš brak utječe na druge

Kao što slavni razvodi utječu na društvo u cjelini, tako i razvodi utječu na kršćansku zajednicu. Razvodi u crkvi mogu loše utjecati na muževe i žene koji se možda bore u njihovim brakovima. To može potresti parove u samom temelju, uzrokujući da preispitaju njihov odnos i pitaju se jesu li njihovi brakovi vrijedni truda.

Biblija vas ohrabruje: „Niti pripaljuju svijeću te je stavljaju pod vagan, nego na svijećnjak, te svijetli svima u kući“ (Matej 5,15).

Bilo da ste svjesni toga ili ne, vaš brak utječe na one oko vas. Možda nikada nećete saznati kako vaš ostanak u braku ohrabruje druge parove da se drže.

7. Bogu je stalo do vašeg braka

Bog sebe smatra svjedokom između vas i vašeg supružnika i ozbiljno shvaća vaš bračni savez (Malahija 2,14).

Vaši vjenčani zavjeti su mu važni. Brojevi 30,20 kažu: „Ako koji čovjek učini zavjet GOSPODU ili prisegom zaprisegne vezavši svezom dušu svoju, neka ne krši svoju riječ; neka izvrši sve što je iz njegovih usta izašlo.“

Biblija navodi: „Bolje da ne zavjetuješ negoli da zavjetuješ, a ne izvršiš“ (Propovjednik 5,5).

8. Vaš život nije vaš

Kada ste postali kršćani, predali ste svoj život Bogu. Prihvatili ste njegov dar plaćen da bi otkupio vaš život od smrti. Biblija kaže: „Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga svojim tijelom i svojim duhom, koji su Božji“ (1. Korinćanima 6,20).

Također ste se obvezali slijediti njegov put. Stoga vas Biblija usmjerava da predate „sebe kao od mrtvih oživjele, i udove svoje, predajte Bogu za oružje pravednosti“ (Rimljanima 6,13).

Biti instrument pravednosti znači podvrgnuti se Božjem vodstvu u životu. Prva Korinćanima 6,19-20, objašnjava što to znači: „Ili ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga u vama, kojega imate od Boga te niste svoji? Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga svojim tijelom i svojim duhom, koji su Božji.“

Ostanak u braku kada se osjećate kao da ste se odljubili je proslavljanje Boga svojim tijelom.

9. Nemate biblijsku potporu za razdvajanje

Nije da Pismo ne govori o legitimnim razlozima za razvod braka. No, u Božjoj Riječi nema podrške za napuštanje braka jer se ne osjećate zaljubljeni.

Ako mislite da ćete naći nekoga drugoga u koga ćete se zaljubiti, razmotrite smjernice Pisma o vašim planovima. „A oženjenima zapovijedam — ne ja, nego Gospodin: žena neka se od muža ne rastavlja, a ako se i rastavi, neka ostane neudana ili neka se s mužem pomiri. I muž, neka ne otpušta ženu“ (1. Korinćanima 7,10-11).

10. Vaš Bog mrzi razvod

Biblija navodi u Malahiji 2,16 da Bog mrzi razvod, čak ga naziva izdajom i nasiljem protiv supružnika (Malahija 2,14). Pa zašto bi ga Bog tako opisao?

U Mateju 19,4-6, Isus objašnjava: „Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih, te reče: Zbog toga će čovjek ostaviti oca i majku i prionuti uza svoju ženu, i bit će dvoje jedno tijelo? Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.“

Razvod je paranje jednog tijela.

Razmotrite cijenu

Bog je stvorio brak da traje do kraja života, a uz Njegovu pomoć „sve je moguće onomu koji vjeruje“ (Marko 9,23).

Ako ste izgubili taj osjećaj ljubavi u braku, moja je molitva da se odlučite biti dobar boj, završiti trku i sačuvati vjeru (2. Timoteju 4,7).

Autorica: Lynette Kittle; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!