Zašto je anđeo otkotrljao kamen s Isusova groba?

Anđeo koji sjedi na kamenu nakon što ga je otkotrljao s Isusova groba ima snažno simbolično značenje.

Anđeli su se često puta brinuli za Isusa: prilikom Njegova rođenja, za vrijeme kušnji, u Njegovim mukama. Ali vidimo da dok je Isus bio na križu, anđela nije bilo. Kada je Njegov Otac okrenuo svoj pogled od Isusa, anđeli su se povukli, ali nakon što je dobio slavu koja Mu pripada prije početka svijeta, Božji anđeli su Ga ponovno slavili.

Anđeo je došao i otkotrljao kamen s ulaza te sjeo na njega. I naš Gospodin Isus je u svojoj snazi mogao otkotrljati kamen. Ipak, odabrao je neka to učini anđeo kako bi nam pokazao da je platio za naše grijehe i da nije pobjegao iz ”zatvora”, već da je poštenu otpusnicu dobio s neba.

On nije razbio izlaz iz grobnice, već je umjesto toga s namjerom poslan ”službenik” kako bi on otkotrljao kamen s ulaza i kako bi on otvorio vrata grobnice koja nikada ne bi mogla biti otvorena da Isus nije u potpunosti zadovoljio.

3 biblijske istine o anđelima

Anđeo je bio poslan kako bi otkotrljao kamen

Iako je bio razapet zbog naših opačina, Isus je bio uskrsnut da bi mi bili opravdani. Umro je kako bi platio naš dug i ponovno je ustao kako bi nas opravdao. Kamen naših grijeha je bio maknut s vrata grobnice Gospodina Isusa Krista (a nalazimo da valjanje velikog kamena označava prihvaćanje krivice – 1. Samuelova 14, 33) kako bi se pokazalo da je božanska pravda zadovoljena i anđeo je bio poslan kako bi otkotrljao kamen. Anđeo sam nije Isusa uskrsnuo kao što Lazara nisu uskrsnuli oni koji su maknuli kamen s njegova groba. Micanje kamena označavalo je pristanak Neba na to da Krist bude uskrsnut, na radost Neba.

Kristovi neprijatelji su zapečatili kamen s obzirom na to da je ovo bio njihov čas, ali sve sile mraka i smrti su pod kontrolom Boga koji daje život i svjetlost. Anđeo iz raja ima snagu slomiti pečat i otkotrljati kamen bez obzira na to koliko on bio velik. To znači da su zatočenici moći odvedeni.

Anđeo koji sjedi na kamenu nakon što ga je otkotrljao je nešto vrlo upečatljivo i pokazuje nam sigurnu pobjedu nad svim zaprekama Kristovog uskrsnuća. Sjedio je ondje prkoseći svim silama pakla koje su ponovno htjele vratiti kamen natrag. Anđeo je sjedio kako bi čuvao kamen i tako je prestrašio neprijateljske čuvare; ondje je sjedio očekujući žene čekajući kako bi im priopćio vijest o Isusovom uskrsnuću.

Autor: Mathew Henry; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Jesus.org

NAJNOVIJE!