“Ja sam s tobom u oluji. Nećeš potonuti!”

Isus je s nama u životnoj oluji. Naša najveća potreba je Njegova prisutnost. Koliki god bili valovi, nismo sami i nismo zaboravljeni.

Svi ćemo se suočiti s olujama u životu. Nitko ne prolazi kroz život bez nevolja. U jednom ili drugom trenutku nebo će potamniti, vjetrovi će bjesnjeti, a mi ćemo biti okruženi velikim valovima.

Isusovi učenici u oluji

Ivanovo evanđelje govori nam da su se jedne večeri Isusovi učenici spustili do jezera, gdje su sjeli u lađicu i krenuli preko jezera prema Kafarnaumu. Padao je mrak, a Isus im se nije pridružio. Puhao je jak vjetar i voda se uzburkala.

Srca Isusovih učenika su se uskomešala zbog novonastale situacije. Koža im je bila natopljena, grla promukla, oči raširene. Kad bi barem Isus bio s njima. Da im je bar rekao da ostanu na obali. Ali nije bio u lađici i rekao im je da prijeđu vodu (Matej 14, 22). Slijedom toga, ovaj trenutak imao je sve elemente krize. Učenici su bili iscrpljeni. Bili su predaleko od obale, predugo u borbi i premali protiv valova.

A Isusa nigdje nije bilo. Jeste li ikada naišli na opasnu oluju? Predaleko od obale. Predaleko od rješenja. Predugo u borbi. Predugo u sudskom sustavu. Predugo u bolnici. Predugo bez dobrog prijatelja. Premali prema valovima i sami. Oluja je kontrolirala učenike.

Isus je s nama u životnoj oluji

Oluje mogu dominirati i našim životom. Kao što nemamo autoritet nad prirodnim nepogodama, tako nemamo ni autoritet nad životnim olujama. Možda želite spasiti brak, ali imate samo jedan od dva potrebna glasa. Možda ćete pokušati vratiti buntovno dijete na pravi put, ali ne možete biti sigurni da ćete uspjeti. Možda ćete težiti dobrom zdravlju, ali svejedno ćete se suočiti s pandemijom ili nekom drugom bolešću. Oluje nas obuzimaju. A ponekad se čini da nikad neće završiti. Ali tada se dogodi nezamislivo.

“… ugledaju Isusa gdje ide po moru i približava se lađici.” (Ivan 6, 19)

Prije nego što Isus stiša oluje, dolazi k nama usred naših oluja. Kaže nam ono što je rekao učenicima:

“Ja sam! Ne bojte se!” (Ivan 6, 20)

Ovo su riječi stabilnosti i moći. Kada se zapitamo dolazi li Bog, on odgovara: “Ja sam!” Kada se zapitamo je li u mogućnosti, on izjavljuje: “Ja sam!” Kada ne vidimo ništa osim tame, ne osjećamo ništa osim sumnje i pitamo se je li Bog blizu i je li svjestan, Isusov odgovor je: “Ja sam!”

Zastanite na trenutak i razmislite koliko su ovo moćne riječi. Vaša najveća potreba je Njegova prisutnost. Gospodin obećava da će vam biti blizu! Da, želite da vaša oluja prođe. Da, želite da vjetrovi utihnu. Ali, morate znati da vam je blizu veliki JA JESAM.

PROČITAJTE JOŠ: