DOBRO ZAPAMTITE: Sotona i njegovi demoni bez OVOGA ne mogu djelovati na vas

Sveto pismo nas uvjerava da su Božje namjere uvijek pravedne, svete i dobre, te da su, u konačnici, za naše dobro. Đavao je često koristan u postizanju tih namjera.

Jeste li svjesni da Bog ponekad šalje Sotonu da učini Gospodnje djelo? To je istina. Pavao je pisao o božanskoj namjeri u sotonskom poslaniku koji ga je mučio trnom: ”Da se ne uzoholim!” (2 Kor 12,7). Razumio je da Bog koristi sotonskog poslanika kako bi uvećao njegovu poniznost, koja je bila Bogu na slavu.

Svakako, to je još jedan razlog zašto je posve suludo pokušavati kontrolirati đavla: Kad bismo ga mogli izbaciti kad god to poželimo, mogli bismo pomrsiti božanski plan.

PROČITAJTE: Kako se obavlja egzorcizam ili istjerivanje đavla?

Job, možda najranija biblijska knjiga, klasična je starozavjetna studija o tome kako Bog koristi sotonine dijaboličke pokušaje kako bi postigao vlastite božanske namjere (…)

Sotona treba Božje dopuštenje

Petra je također Sotona osobno napao: s Božjim dopuštenjem. Onu noć kad su Isusa odveli kako bi Ga raspeli, Gospodin je upozorio Petra: ”Šimune, Šimune, pazi, sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu.” (Lk 22,31). Još jednom ne propustite primijetiti da je Sotona trebao dopuštenje kako bi napao nekoga od Božjeg naroda. Sotona ne može ništa učiniti Božjem djetetu ako se Bog s tim ne složi (…)

Očito, vjernici nisu imuni na sotonske napade, niti je Božji naum uvijek nas izbaviti iz svake zle okolnosti. U Otkrivenju 2,10 Krist je upozorio crkvu u Smirni, pravednu crkvu koja je trpila strašno progonstvo: ”Nemoj se bojati muka što te čekaju: đavao će ubrzo neke između vas baciti u tamnicu, da budete podvrgnuti kušnji, i trpjet ćete deset dana nevolju. Ostani vjeran do smrti, i dat ću ti vijenac – život!”

PROČITAJTE: 6 podlih laži u koje đavao želi da povjerujete

Zašto Gospodin ne prekori đavla?

Zašto Gospodin nije jednostavno prekorio đavla i spasio vjernike u Smirni od progonstva? Zato što, nasuprot onome što mnogi danas uče, Gospodin ne obećava zdravlje, bogatstvo i blagostanje. Iako nas uvjerava u konačnu pobjedu, On nam ne jamči da nas Sotona nikad neće napasti.

Ne znamo uvijek zašto dopušta Sotoni da nas kuša i progoni, ali možemo se opustiti u spoznaji ”da Bog čini da sve pridonosi dobru onih koji ga ljube; onih koji su odlukom Božjom pozvani!” (Rim 8,28).

Ovo možete zapamtiti: Sotona i njegovi demoni nikad, ali baš nikad, ne djeluju protiv Božjih ljudi ukoliko za to nisu dobili dopuštenje od Boga. Kad im Bog da dopuštenje, On uvijek koristi njihovo djelovanje kako bi postigao božansku namjeru. Često, kako bi uzvisio Svoju moć i dokazao privrženost Svojih sljedbenika, Bog dopušta Sotoni da najviše radi na najplemenitijim Božjim slugama.

Autor: John MacArthur; iz knjige ”Kristova dostatnost” (TBA Krapina)

NAJNOVIJE!