Jesu li sotonistička ritualna zlostavljanja stvarna?

Sotonističko ritualno zlostavljanje i/ili zločini katkad se, iako rijetko, događaju, no vrlo je malo vjerojatno da postoji kakva zavjera tajnih štovatelja đavla koji su toliko tajnoviti da nikad ne ostave ni tračak dokaza o sebi od naraštaja do naraštaja.

Zamisao o sotonističkoj zavjeri popularizirale su knjige Michelle Smith i Lawrenca Pazdera Michelle se ne sjeća, Mikea Warnkea Prodavač Sotone, Laurence Stradford Sotonin tajni pokret i roman Boba Larsona Mrtvi zrak.

Za svjedočanstva u prve tri knjige dokazano je da su nedosljedna i lažna. Za mnoge od navodnih preživjelih žrtava sotonističkog ritualnog zlostavljanja dijagnoscticirano je da pate od poremećaja višestruke osobnosti.

Njihova svjedočanstva često nisu vjerodostojna. Psihološki savjetnici često nalaze da su navodne žrtve potisnule traumatična iskustva iz djetinjstva. Nakon toga se upitnim terapijskim tehnikama poput hipnoze ili vizualizacije na površinu iznose iskustva sotonskog ritualnog zlostavljanja.

Trebamo pokazati suosjećanje i pružiti utjehu svima koji tvrdi da su bili tako zlostavljani, no također moramo biti skeptični prema pričama o sotonističkom ritualnom zlostavljanju.

VIDI OVO: Što je sotonizam i što vjeruju sotonisti?

Sotonistička ritualna zlostavljanja – dokazi?

Tvrdnje da se bebe rađaju da bi bile pojedene ili žrtvovane nemaju potvrđenih dokaza, kao što nemaju ni tvrdnje da velik broj vrtića vode potajni sotonisti. Uzroci mnogih slučajeva nestale djece su kućne razmirice, a ne ritualno žrtvovanje. Kenneth Lanning, viši specijalni agent Odjela za biheviorističku znanost FBI-ove akademije, kaže:

”Sotonističko ubojstvo može se definirati kao ubojstvo koje počini pojedinac ili više njih koji racionalno planiraju zločin i čija je glavna motivacija ispunjavanje propisanog sotonističkog rituala koji zahtijeva ubojstvo. Pisac ovog članka nije ustanovio postojanje nijednoga dokumentiranog ubojstva u Sjedinjenim Državama u skladu s navedenom definicijom. Iako su se takva ubojstva možda dogodila i mogu se dogoditi, čini se da su malobrojna. Osim toga, počinjanje takvog ubojstva bi vjerojatno bio početak kraja takve skupine. Malo je vjerojatno da bi mogli nastaviti ubijati po nekoliko ljudi svake godine, godinu za godinom, i ne biti otkriveni.” (Kenneth Lanning: ’Satanic, Ocultic, Ritualistic Crime: A Law Enforcement Perspective’ str. 17.)

Autor: B. J. Oropeza; iz knjige ”99 odgovora na pitanja o anđelima, demonima i duhovnom ratovanju” (Stepress Zagreb)

NAJNOVIJE!