Djeca ne bi trebala jesti hrenovke, tvrde znanstvenici, a evo i zašto

Iako nisu sve hrenovke izvor rizika za rak, za djecu su opasne one hrenovke koje sadrže nitrite.

Članak koji je objavio Reuters ukazuje na povezanost određene hrane i rizika od leukemije, ali to nije nužno i uzrok bolesti. U časopisu BMC Cancer istraživači su objavili rad u kojem su ispitali 515 tajvanske djece i tinejdžera koji imaju i koji nemaju akutnu leukemiju.

Otkrili su da su sudionici koji su konzumirali prerađeno meso i ribu više od jednog puta tjedno imali 74% veći rizik od oboljenja od leukemije od onih koji nisu konzumirali takvu hranu. Istraživanje je pokazalo i da konzumacija povrća i soje smanjuje rizik od razvoja leukemije za više od 50%, naspram sudionika koji nisu konzumirali povrće i soju.

Dr. David C. Christiani sa fakulteta Harvard School of Public Health jedan je od istraživača te je proučavao prerađene mesne proizvode poput slanine, šunke i hrenovki, kao i tradicionalna kineska jela poput osušene usoljene patke, usoljene ribe i kineskih kobasica. Dr. Christiani je zaključio da su prerađeni mesni proizvodi u svim kulturama krivci za neke bolesti, s obzirom na udio nitrita i nitrosamina.

Prerađeno meso nije najzdravija hrana zato što se u procesu proizvodnje koriste kemikalije nitriti. U Reutersovom članku istraživači su objasnili: „tijekom procesa sušenja hrana se čuva i začinjuje dodavanjem soli, šećera i kemikalija koje se zovi nitriti. Takvu se hranu često i dimi. Nitriti prethode kemikalijama poput nitrosamina, koji su potencijalno kancerogeni.“

41330 / Pixabay

Istraživanje objavljeno u PubMed i koje je provedeno na području Los Angelesa ukazuje da je konzumacija tih kemikalija povezano s rizikom od leukemije. Zbog mogućih pristranosti u prikupljanju podataka, preporučuju se dodatna istraživanja ove hipoteze. No istraživanje je isto tako pokazalo da djeca koja jedu hrenovke više od 12 puta mjesečno imaju 9 puta veći rizik razvoja dječje leukemije.

Drugo istraživanje koje je također objavljeno u PubMed i koje je provedeno na području grada Denvera, isto je tako pokazalo povezanost konzumacije hrenovaka sa rizikom od raka. Majke koje su hrenovke jele više od jednom tjedno tijekom trudnoće za svoje su dijete povećale rizik od razvoja tumora mozga za 200%. Istraživanje je obuhvatilo šunku, slaninu, kobasice, hrenovke, hamburgere, salame, usoljenu govedinu i meso pečeno na ugljenu te je otkriveno da „majčino konzumiranje hrenovki više od jednog puta tjedno povezano je sa tumorom mozga u djetinjstvu“ te isto tako „kod djece, konzumacija hamburgera jednom ili više puta tjedno povezano je sa rizikom od raka u djetinjstvu.“

U članku objavljenom u Global Healing Center proučili su ulogu konzervansa nitrita kod hrenovku. Ovi nitriti kada se kuhaju, u kombinaciju s aminima, u mesu prirodnim putem razvijaju kancerogene spojeve. Sumnja se da nitriti u kombinaciji sa aminima stvaraju kancerogene spojeve i u ljudskom želucu. Ovi su spojevi povezani sa rakom usne šupljine, mjehura, želuca, mozga i jednjaka.

Iako se nitriti mogu pronaći i u povrću poput celera, špinata i salate, pokazalo se da povrće pomaže u smanjenju rizika od raka. To je zato što nitriti u povrću dolaze sa vitaminima C i D koji sprječavaju razvoj kancerogenih spojeva. Iako nisu sve hrenovke izvor rizika za rak, za djecu su opasne one hrenovke koje sadrže nitrite. Važno je pogledati jesu li hrenovke koje kupujete bez nitrita, a one su često smećkaste i istog su okusa. Ali ako želite biti potpuno sigurni, najbolje je držati se podalje od prerađenog mesa.

NAJNOVIJE!