7 savjeta za izbjegavanje iskušenja

Što možemo učiniti kako bismo izbjegli nepotrebna iskušenja? Mnogo puta se iskušenja mogu potpuno izbjeći ako poslušamo ove jednostavne savjete.

Bog ne obećava da nikada nećemo biti kušani, ali kad budemo, On će nam providjeti način kako pobjeći. Međutim, postoje stvari koje možemo učiniti kao kršćani kako bismo izbjegli nepotrebna iskušenja. Mnogo puta se iskušenja mogu potpuno izbjeći slijedeći ove jednostavne savjete.

Molite

U molitvenom modelu koji je Isus dao svojim učenicima u Mateju 6, podučio ih je da traže od Boga da ih ne uvede u iskušenja (Matej 6,13). Svakodnevni odnos s Bogom u molitvi prvi je korak u izbjegavanju iskušenja.

Koristite Riječ Božju

Postoje mnogi dobri stihovi koji će vam pomoći prevladati određena iskušenja. Memoriranje biblijskih stihova usmjerenih na borbu s vašim područjima na kojima ste kušani bit će vam zaštita i obrana. Druga Korinćanima 10,4 i 5 govore o obaranju utvrda u našem životu.

Morate raditi na pamćenju liste biblijskih stihova koji će vam pomoći da izbjegavate iskušenje. Ne možete se osloniti na pronalaženje stihova u trenutku iskušenja. Ti stihovi trebaju postati vaša druga narav.

Provodite vrijeme u Božjoj riječi svakodnevno. Neka vam postane navika. Spoznaja da ćete se sutra suočiti s kušnjom uz Bibliju u vašem čitanju, može vam pomoći da ostanete usredotočeni na Boga danas.

Razumijte vašu osobnu slabost

Nisu svi kušani na isti način. Ono što je borba za jednu osobu ne mora biti ni najmanja kušnja drugoj osobi. Na primjer, jedna osoba može biti u iskušenju pušenja. Za neku drugog pušenje nikada nije imalo uporište i stoga nije nimalo kušan.

Jakovljeva 1,14 kaže da nas mame vlastite požude. To ukazuje na to da svaka osoba ima svoja slaba područja koja treba riješiti. Morate razumjeti svoju vlastitu slabost tako da znate kako se boriti i izbjegavati.

PROČITAJTE: ISKUŠENJE ILI GRIJEH: Kako prepoznati razliku?

Bježite od iskušenja

Bog je obećao da će providjeti način kako da izbjegnemo iskušenja. Ako potražite put bijega, onda možete pobjeći od iskušenja. Mnogo puta ovaj način bijega znači doslovno hodanje (ili trčanje). Iskušenje često dolazi kada se nalazite u određenim situacijama ili mjestima. Kad prepoznate jednu od tih situacija, vrijeme je da se skupite i izađete od tamo (1. Korinćanima 6,18; 10,14; 1. Timoteju 6,11; 2. Timoteju 2,22).

Stvorite mrežu odgovornosti

Kao kršćani imamo izravan pristup Bogu. Biblija nas nigdje ne uči da moramo priznati naše grijehe drugima kako bismo imali oproštenje od Boga. Međutim, Biblija uči da stvaranje odgovornosti prema nekome može pomoći u borbi protiv kušnje (Jakovljeva 5,16).

Ne trebate detaljno razgovarati s partnerom o vašim borbama, ali mora znati kako moliti za vas. Pronađite nekoga tko je zreli kršćanin. Često vaš pastor može ispuniti tu ulogu, ali može biti i član crkve. Recite im da se borite na određenom području. Zajedno potražite stihove u Bibliji koji će vam pomoći. Neka vas prijatelj povremeno pita kako napredujete na tom području. Jednom tjedno obično je dovoljno. Obećajte svom prijatelju da im nećete lagati kad vas pita o tome. Samo povređujete sebe kad lažete drugoj osobi. Zamolite svog prijatelja da moli za vas.

Nemojte se obeshrabriti

Ne smijete se pomiriti sa svojim grijehom. Niti dopustiti da vas porazi. Grijeh je mnogo ozbiljniji od jedenja previše deserta, ali dopustite da vam dam analogiju. Ako ste na dijeti i pojedete dodatni keks koji vam nije trebao, ima li smisla prekinuti dijetu i pojesti ostatak vrećice? Istina je da je jedan dodatni keks manja briga u usporedbi s brojem dobrih odluka koje ste donijeli prethodnog tjedna. Zvuči glupo prekinuti dijetu zbog 100 dodatnih kalorija. Ipak, ljudi to rade cijelo vrijeme.

Shvatite da ćete vjerojatno povremeno pasti u iskušenje, ali to nije razlog da prekinete kršćanski hod. Nemojte prihvatiti grijeh kao da nije ništa važno, ali isto tako shvatite da imate izbor u svojim budućim postupcima.

Priznajte i pokajte se

Kad padnete u iskušenje, idite k Bogu i priznajte. On već sve zna o vašem grijehu. Nećete mu reći ništa što će ga iznenaditi. Ali zbog sebe, trebate se poniziti pred Bogom i priznati svoj grijeh. Istina je da vam je već oprostio ako ste kršćanin. Ako mu dolazite u priznanju, vaša komunikacija s Njime bit će puno lakša.

Autor: David Peach; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!