NaslovnicaDuhovnost3 biblijske istine o anđelima

3 biblijske istine o anđelima

Danas u mnogim zemljama postoje knjige s uputama kako možete kontaktirati s anđelima uporabom metoda koje su u osnovi okultne naravi. Ako ih isprobate, može se dogoditi da duh s kojim ste kontaktirali nije baš ono što ste zamišljali. Znatiželja je za mnoge vrlo opasna.

Kad razmišljate o anđelima, sjetite se ovih biblijskih istina:

1. U Bibliji anđele šalje Bog. Svete anđele ne možemo dozvati nekim obredom. Oni se rijetko javljaju ljudima, obično samo u trenucima krize. Ne uspostavljaju stalnu, vidljivu vezu s pojedincem (uz moguću iznimku kad je riječ o prorocima). Anđeli se ne pojavljuju samoinicijativno, a nikada na poziv ljudskih bića – uvijek biće višeg reda poziva biće nižeg reda. Mi se molimo samo Bogu i ponekad On šalje anđela da odgovori na našu molitvu (vidi Dn 3,28; 6,22; 10,11 i Lk 1,19.26).

2. Sveti anđeli nikada ne pristaju na obožavanje. Premda su anđeli poslani da nam služe, njima rukovodi Bog, a ne mi. Neće biti štete ako zahvalimo svojim anđelima i s njima slavimo Boga, ali je pogrešno moliti se anđelima. Uostalom, zašto se obraćati nižim bićima kad se možemo obratiti izravno Poglavaru?

Zapravo, Sveto pismo upozorava protiv onih koji zagovaraju obožavanje anđela (vidi Kol 2,18). Kad je Manoah želio ukazati štovanje anđelu koji ga je posjetio, anđeo je odgovorio: “Ako želiš žrtvovati paljenicu prinesi je Jahvi.” (Suci 13,16) Ivan, koji je napisao Otkrivenje, bio je tako svladan onim što mu je njegov anđeo vodič pokazao u viđenju da je, ne razmišljajući, pao pred noge anđelu. Zapravo, Ivan je dvaput počinio istu pogrešku (Otk 19,10; 22,8.9). Oba puta je anđeo, užasnut, reagirao. Rekao je: “Nemoj to činiti! Ja sam samo jedan od tvoje braće. Samo sam sluga Božji, kao i ti. Bog je jedini koji zaslužuje štovanje.”

3. Sveti anđeli su iznimno skromni. Gotovo nikad ne govore o sebi, zapravo rijetko kad nešto i govore. Obično odbijaju otkriti svoje ime, čak i kad ih ljudi pitaju za ime (Post 32,29 i Suci 13,17.18). U svim pojavama biblijskih anđela samo se jedan anđeo predstavio imenom: Gabriel u Lk 1,19.

Autor: Tim Crosby