3 činjenice o unutarnjem miru koje svaki kršćanin treba znati

Ovo su tri biblijske činjenice o miru koje svaki kršćanin treba znati.

Isus daje mir koji ostaje

Isus je rekao: „Mir vam ostavljam, mir svoj vam dajem: dajem vam, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne plaši“ (Ivan 14,27). Mir koji nam Isus daje smiruje uznemirena srca. Mir koji Isus daje otklanja strahove. To nije mir kojeg svijet daje, koji nije trajan i koji ne ostaje. Kada nam Isus nešto daje, ne uzima to natrag. Pouzdajte se u Njega, jer ga možete uzeti za Njegovu riječ. Kada je snažna oluja u noći preplašila učenike nasred mora, „ustade on, zaprijeti vjetru i reče moru: ‘Utihni, smiri se!’ I prestade vjetar i nastade potpuna tišina“ (Marko 4,39). Još uvijek mislite da kada Isus kaže „smiri se“, ne može se to i dogoditi? Razmislite još jednom!

Od straha do mira

Kada su se učenici skrivali odmah nakon Isusovog raspeća, vjerovali su da su sljedeći na redu. Nemojte biti prestrogi prema njima, jer smo se možda i sami nekad osjećali na isti način. Mislili su da će Židovi ono što su učinili Isusu, isto učiniti i njima! Ustvari, u Ivanu 20,19-20 kaže: „Uvečer toga istoga dana, prvoga u tjednu, kada su ondje gdje su se učenici okupili zbog straha od Židova bila zatvorena vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: ‘Mir vama.’ I, rekavši to, pokaza im svoje ruke i svoj bok. Učenici se obradovaše vidjevši Gospodina.“ Možda su u ovom trenutku učenici konačno shvatili da smrt nije mogla zadržati Isusa, zato što je bio bezgrešan (Djela 2,24). Kako bi im to dokazao, pokazao im je svoje probodene ruke i noge. Kada su ga vidjeli, bili su presretni. Budući da su u to vrijeme bili preplašeni, kada je ušao u sobu, Isus im je rekao: „Mir vama“. Strah učenika koji se spominje u Ivanu 20,19 dolazi od hebrejske riječi „phobos“, od koje dobivamo riječ „fobija“; no stanje je mnogo gore od toga. Riječ znači „užas, teror“ ili „ono što uzrokuje teror“. Dakle, mogli biste ovaj stih zapravo čitati ovako: „gdje su se učenici okupili prestravljeni od Židova“. Zašto bi inače vrata bila zatvorena? Stoga, kada Isus kaže: „Mir vama“, hebrejska riječ za mir je eirēnē, koja znači „stanje mira“. Spoznaja da su vam grijesi oprošteni daju taj mir, ali također i spoznaja da je Isus uskrsnuo, i da oni mogu.

Mir s Bogom

Rimljanima 5,1 jedan je od mojih omiljenih stihova za pamćenje, jer kaže: „Opravdani, dakle, vjerom, mir imamo s Bogom po Gospodinu našemu, Isusu Kristu“. Imamo mir samo zato što je Isus umro umjesto nas. Samo trebam pogledati u ogledalo kako bih dokazao činjenicu da je Krist „umro za bezbožne“ (Rimljanima 5,6b). To znači da ćemo „još više sada, kada smo opravdani njegovom krvlju, po njemu biti spašeni od gnjeva“ (Rimljanima 5,9). Kada je osoba spašena, od čega je točno spašena? Pakla? Na neki način, da. Naših grijeha? Djelomično. No, najvažnije od čega smo spašeni jest gnjev Božji (Ivan 3,36b; Rimljanima 5,9).

Zaključak

Ako smo se pokajali i pouzdali u Krista, onda smo opravdani Isusovom krvlju i imamo mir s Bogom. Više se ne moramo brinuti u vezi Božjeg gnjeva. To znači da možemo mirno leći večeras i imati mir. Naš strah prelazi u mir, zato što nam Isus daje mir, i taj mir ostaje trajno, budući da sada imamo mir s Ocem. To su tri veoma važne stvari koje trebamo znati o miru.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com