Tko je Ilija koji se treba vratiti prije kraja svijeta?

Tko je Ilija koji se prema Malahijinom proročanstvu treba vratiti prije kraja svijeta? Je li to neka buduća osoba koja će se pojaviti ili starozavjetni prorok?

Mnoge zbunjuje proročanstvo U Malahiji 3,23-24 se nalazi zanimljivo proročanstvo da će se Ilija vratiti prije kraja svijeta: “Evo, poslat ću vam proroka Iliju prije nego dođe dan Jahvin, dan velik i strašan. On će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima, da ne dođem i ne udarim prokletstvom zemlju.”

Do današnjeg dana, židovski učenjaci ostavljaju praznu stolicu u iščekivanju Ilijinog povratka koji bi objavio dolazak Mesije kao ispunjenje Malahijinog proročanstva.

Sudeći po Malahiji 3,24, razlog Ilijinog povratka će biti da obrati srce otaca k djeci i srce sinova k ocima. Drugim riječima, cilj će biti pomirenje.

Ivan Krstitelj kao Ilija
Snimka zaslona: YouTube

Ivan Krstitelj je bio ispunjenje proročanstva o Iliji

U Novom zavjetu, Isus otkriva da je Ivan Krstitelj bio ispunjenje Malahijinog proročanstva: “Uistinu, svi proroci i Zakon prorokovahu do Ivana. Zapravo ako hoćete: on je Ilija koji ima doći.”(Matej 11,13-14) Ovo ispunjenje je također spomenuto u Marku 1,2-4, i Luki 1,17 i 7,27.

Ono što se konkretno odnosi na Malahiju 3,23-24 je Matej 17,10-13: “Upitaše ga učenici: Što dakle pismoznanci govore da prije treba da dođe Ilija? On im odgovori: Ilija će doduše doći i sve obnoviti. No velim vam: Ilija je već došao, ali ga ne upoznaše, već učiniše s njim što im se prohtjelo … Tada razumješe učenici da im to reče o Ivanu Krstitelju.”

Zašto se Ilija mora vratiti
Foto: Wikimedia Commons

Ilija je već došao, ali nije bio prepoznat

Pismoznanci su bili židovski religiozni učitelji, uglavnom farizeji i saduceji, koji su davali komentar na židovska Sveta pisma. Petar, Jakov i Ivan su bili upoznati s njihovim učenjem i pitali su Isusa o Iliji, nakon što su vidjeli Isusa s Mojsijem i Ilijem na Gori preobraženja (Matej 17,1-8). Isus je jasno rekao da je Ilija već došao, ali nažalost, nije bio prepoznat i bio je ubijen. Isus je onda predvidio kako će i On tako umrijeti u rukama svojih neprijatelja (17,13).

Kratak uvid u službu Ivana Krstitelja otkriva da je na mnogo značajnih načina on bio “Ilija”. Prvo, Bog je predvidio Ivanovu službu, koja je bila kao i Ilijina (Luka 1,17). Drugo, on se odijevao kao Ilija (2 Kraljevima 1,8 i Matej 3,4). Treće, kao i Ilija, Ivan Krstitelj je propovijedao u pustinji (Matej 3,1). Četvrto, oba čovjeka su propovijedala poruku pokajanja. Peto, oba čovjeka su imala kraljeve i utjecajne ljude za neprijatelje (1. Kraljevima 18,17 i Matej 14,3).

Prorok Ilija

Zašto je Ivan rekao da on nije prorok Ilija?

Neki tvrde da Ivan Krstitelj nije bio Ilija koji je trebao doći, jer je sam Ivan rekao da on nije Ilija. “Upitaše ga nato: Što dakle? Jesi li Ilija? Odgovori: Nisam.” (Ivan 1,21). Postoje dva objašnjena za ovu očiglednu kontradikciju.

Prvo, Ilija nikada nije umro (2. Kraljevima 2,11), pa su mnogi rabini prvog stoljeća učili kako je Ilija i dalje živ, i da će se pojaviti prije Mesijina dolaska. Kada je Ivan odrekao da je Ilija, on je možda odricao mogućnost da je baš onaj Ilija koji je bio uznesen u nebo.

Drugo, Ivanove riječi mogu ukazivati ​​na razliku između Ivanovog shvaćanja sebe i Isusovog shvaćanja Ivana. Ivan možda sebe nije vidio kao ispunjenje Malahije 3,23-24. Međutim, Isus jeste.

Onda nema kontradikcije, osim poniznog proroka koji daje iskreno mišljenje o sebi. Ivan je odbacio uzvisivanje (Ivan 3,30), a opet Isus je priznao Ivana kao ispunjenje Malahijinog proročanstva povodom Ilijinog povratka.

Kao metaforički Ilija, Ivan je pozvao ljude na pokajanje i život poslušnosti, spremajući ljude svog vremena za dolazak Isusa Krista, onoga koji je došao “potražiti i spasiti izgubljeno” (Luka 19,10) i da otpočne službu pomirenja (2. Korinćanima 5,18).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!