NaslovnicaŽivot3 nevjerojatne lekcije koje možemo naučiti iz najkraćeg stiha u Bibliji

3 nevjerojatne lekcije koje možemo naučiti iz najkraćeg stiha u Bibliji

Ovo nam govori da svaki tekst u Bibliji ukazuje na neku istinu koja mijenja život.

“I zaplaka Isus.” To je Ivan 11,35, najkraći stih u Bibliji. Ali čak i s ove tri riječi, ovaj stih i dalje ima neke moćne istine koje mogu radikalno utjecati na način na koji živimo i odnosimo se prema vjeri, životu i službi.

Učenik u jednom od početnih sati me je jednom pitao: “Jesu li svi stihovi u Bibliji zaista korisni?”

Na to sam ga pitao je li otkrio neki beskoristan stih. Rekao je pun pouzdanja: “Ivan 11,35. Ništa nisam naučio iz njega.”

U pogledu ove izjave, moramo se sjetiti 2. Timoteju 3,16 gdje piše: “Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti.”

Ovo nam govori da svaki tekst u Bibliji ukazuje na neku istinu koja mijenja život.

Slijede tri nevjerojatne lekcije iz Ivana 11,35:

1. Isus je u potpunosti bio čovjek

Nauk o Kristovoj ljudskosti je suštinski dio našeg vjerovanja. Zato što je Isus u potpunosti postao čovjek zbog nas, pokazuje nam do koje točke je On bio spreman ići da bude kao mi. Evo jedne stvari za razmatranje: Ne mislim da bi itko od ljubitelja pasa razmišljao da bude pretvoren u psa samo kako bi pokazao psu koliko je voljen. Ali Isus je bio voljan postati čovjek – bezbroj koraka niži od Boga – za naše dobro.

Također nas uči o Kristovoj poniznosti, jer je bio spreman postati čovjek samo kako bi ispunio Očevu volju. Filipljanima 2,7 nam govori: “nego sam sebe oplijeni uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik “.

2. Cijena našeg grijeha su Kristove suze

Često se raspravlja o tome je li Isus znao da će Lazar ustati iz mrtvih. Da je znao, zašto bi plakao nad mrtvim čovjekom za koga je znao da će biti živ za nekoliko minuta? Vjerujem da je ono što je natjeralo Isusu suze na oči je saznanje da je Lazar – i doslovno svaki grešnik, što znači svatko tko je hodao planetom zemljom – iskusio smrt zbog jedne stvari: grijeha.

Rimljanima 6,23 nam govori: “Jer plaća je grijeha smrt …”

Posljedica grijeha je toliko tužna da slama srce našeg Spasitelja. Ali koliko su radosne vijesti to što znamo da je On pobijedio smrt jednom za svagda, i da smrt nema više ništa zbog čega bi nas držala, ako samo vjerujemo da je Njegovo djelo više nego dovoljno da nas oslobodi od žalca smrti.

3. Isusova suosjećajnost je neporeciva

Grčka riječ iskorištena za “plakati” je riječ “dakruo”, što znači plakati tiho. Puno puta u židovksoj kulturi glasno plakanje je bilo oblik javnog izražavanja žalosti – ponekad čak i neiskrenog. Ali plakati nježno, dok suze neprimjetno padaju je nepogrešivo istinito.

Kroz Isusovu suosjećajnost i ljubav za Lazara se vidi Njegova ljubav za čovječanstvo. Isus nas gleda sa suosjećajnošću. On traži izgubljene i osjeća žalost (Matej 9,36). Isus je suosjećajan, a Ivan 11,35 to u potpunosti dokazuje.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today