NaslovnicaDuhovnost3 vrlo važne osobe uskrsne priče na koje ste vjerojatno zaboravili

3 vrlo važne osobe uskrsne priče na koje ste vjerojatno zaboravili

Uskrs nam je došao i kršćani ponovno imaju priliku podsjetiti se i razmišljati o događaju Kristova uskrsnuća. Mnogo toga možemo naučiti iz uskrsne priče, ne samo od Isusa Krista, nego i od drugih ljudi čija su nam djela i reakcije ispričali o tome kako trebamo reagirati na Radosnu vijest o uskrsnuću Gospodina.

Kada se sjetimo uskrsne priče, razmišljamo o Isusu, vojniku koji je probio Isusova rebra, i Mariji Magdaleni. Svi su oni likovi od kojih možemo učiti. No, postoje i tri lika koji se ne spominju često u kontekstu uskrsne priče, a od kojih možemo puno naučiti.

Josip iz Arimateje

Tko je Josip iz Arimateje? Biblija o njemu govori u Matejevom evanđelju: „Uvečer dođe čovjek bogat iz Arimateje po imenu Josip, koji je bio učenik Isusov. On otiđe k Pilatu i zamoli za tijelo Isusovo, Pilat mu dade predati tijelo“ (27,57-58).

Josip je bio farizej i bogataš, prema našim stereotipima ne baš idealan kandidat kojeg bi Bog koristio za svoje namjere. Ipak, on je taj koji je imao hrabrosti stupiti pred Pilata i počastiti Isusa kada su svi drugi učenici pobjegli. Josip iz Arimateje podsjeća nas da Bog može i hoće koristiti svakog čovjeka da ga proslavi, čak i od onih za koje mislimo da ne trebaju.

Čuvari na grobnici

Prisjećanje na čuvare na grobnici ne donosi nam uvijek pozitivne primisli. Oni su bili ti koji su prvi bili svjedoci Kristova uskrsnuća. Smiješno je kako je Bog mogao odabrati učenike ili Židove za prve svjedoke Isusova uskrsnuća, no on je odabrao čuvare.

Bog se otkriva kome god želi, kao što je učinio s Pavlom, Davidom, Gideonom ili Mojsijem, koji su svi vrlo neočekivani heroji, a koji nisu bili spremni na Božje otkrivenje.

Ivan

Apostol Ivan poznati je lik iz Novog Zavjeta, no ne i u priči o uskrsnuću. Po vlastitom svjedočenju, Ivan o sebi govori kao i o drugim učenicima u kontekstu uskrsnuća. U Ivanovom Evanđelju 20,2.4 stoji: „Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, (…) Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob.“

Ivan je prestigao Šimuna Petra da bi ugledao Krista. Koliko ste spremni trčati brzo i ustrajno da biste susreli uskrslog Krista ovaj Uskrs? I mi možemo biti poput drugog učenika, Ivana, koji je trčao najbrže što je mogao i bio gladan svoga Gospodina i Spasitelja kojega je htio opet ugledati.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ida R.; Izvor: Christian Today