4 molitve kada se osjećate izgubljeno u životu

Osjećate li se izgubljeno, beznadno, bez smjera? Donosimo molitve koje možete moliti kada se tako osjećate.

Možda jednostavno više niste sigurni kako razgovarati s Bogom … Život ponekad može biti razočaravajući i beznadan, pogotovo ako ne znate kome se obratiti za odgovore i utjehu ili razlog.

Pisci Biblije ponekad su se također osjećali izgubljenima. A kada su to doživjeli, izlili su svoja srca Bogu u molitvama koje su zabilježene da nas pouče moliti. Unutar njihovih pjesama – i u drugim dijelovima Biblije, koji vjernike upućuju kako živjeti – možemo vidjeti načela i obećanja koja će nas voditi kada osjećamo da smo se izgubili na putu.

1. Ivanova 5, 14-15 nam govori: “I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas. I znamo li da nas uslišava u svemu što ištemo, znamo da već imamo što smo od njega iskali.” To je obećanje da će Bog ne samo čuti, nego i uslišiti naše zahtjeve kada tražimo u vjeri i prema Njegovoj volji.

4 molitve kada se osjećate izgubljeno u životu

Donosimo 4 molitve, temeljene na životvornim riječima Biblije, kada se osjećate izgubljeno u životu.

1. Molitva za smjer

U nastavku je molitva kada se osjećate izgubljeno u smislu odluke koju trebate donijeti ili ste zbunjeni oko toga što biste trebali činiti.

Bože, hvala Ti što te ova situacija u kojoj se nalazim i odluke koje su preda mnom ne iznenađuju. Pokaži mi svoje putove, Bože, nauči me svojim stazama. Vodi me u svojoj istini i pouči me, jer Ti si Bog, moj Spasitelj. (Psalam 25, 4-5). Neka Tvoja Riječ bude svjetiljka mojim nogama i svjetlo mome putu ( Psalam 119, 105), usmjeravajući me prema Tvojoj volji i Tvojim putovima. Vjerujem Ti za sljedeći korak i čekam Tvoje vodstvo. Ovo molim u ime Isusa Krista, koji ide ispred mene u svim situacijama. Amen.

2. Molitva za vječnu perspektivu

Ponekad se možemo osjećati izgubljeno kada oko sebe vidimo samo zbrku i kaos u ovom svijetu. Ali ovaj svijet je u neprijateljstvu s Bogom i ovo nije naš dom. Stoga ćete se ovdje uvijek osjećati izgubljeno. Isus je rekao: “Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi” (Ivan 15, 19). Isus nam je također rekao da ćemo imati nevolja u ovom svijetu, ali On je pobijedio svijet (Ivan 16, 33). Molite ovo za pobožan način razmišljanja koji je usredotočen na vaš vječni dom i Božje putove, a ne na ovozemaljske.

Gospodine, daj mi vječnu perspektivu. Kada pogledam oko sebe što se događa u ovom svijetu, često se znam zapitati gdje se ja uklapam. Zaboravim da ovaj život nije sve što postoji. Tvoja mi Riječ govori da svoje srce usmjerim na ono što je gore, a ne na ovozemaljsko (Kološanima 3 ,2). Daj mi mudrost da najprije tražim Tvoje kraljevstvo i Tvoju pravednost (Matej 6, 33) i da ne pokušavam steći ime za sebe u ovom svijetu koji neće trajati. Pomozi mi da sakupim blago na nebu, a ne ovdje na zemlji gdje ga moljac i hrđa uništavaju (Matej 6, 19-21). Amen.

PROČITAJTE: Molitva u nemogućoj situaciji

3. Molitva za dublju vjeru

Možda se osjećate izgubljeno jer mislite da duhovno ne idete kako treba. Ali vjera je nešto što dolazi od Boga, a povjerenje je nešto što raste u vašem srcu dok ga prakticirate. Izlijte Bogu svoje srce u ovoj molitvi koja će dirnuti Njegovo:

Gospodine, ponekad se osjećam izgubljeno jer ne mogu zadržati pogled usredotočen na Tebe. Život je težak, a još je teži kada Te ne mogu vidjeti ispred sebe ili čuti Tvoj glas. Hvala Ti što sam spašen ne svojim djelima ili služenjem Tebi, već vjerom, a čak i ta vjera dolazi od Tebe i Tvoga Svetoga Duha u mom životu (Efežanima 2, 8-9). Pomozi mi da vježbam tu vjeru poput mišića i pomozi da s vremenom raste. U međuvremenu, uzmi moju vjeru veličine gorušičinog zrna i njome pomiči planine (17, 20), kako bih mogao pronaći svoje mjesto u Tebi i u onome što si zamislio za mene. Amen!

4. Molitva za mudrost i razbor

Ponekad se osjećamo izgubljeno, jer nam nedostaje mudrosti ili razbora u vezi s problemom u našem životu.

Bože, Tvoja Riječ kaže da si ti sunce i štit, daješ milost i ništa dobro nećeš uskratiti onima koji čestito hode (Psalam 84, 11). Gospodine, budi moje sunce, obasjaj svojim svjetlom moju stazu; i budi moj štit, štiteći me od pogrešnih koraka i protivljenja na putu. Molim Te da ne uskratiš ništa dobro mom životu dok nastojim hodati čestito. Daj mi mudrost, jer Tvoja Riječ kaže da ako nekome od nas nedostaje mudrosti, trebamo je tražiti od Tebe, a Ti ćeš je dati velikodušno i bez traženja mane u nama (Jakovljeva 1, 5). Treba mi Tvoja mudrost, Bože, da znam kojim putem ići naprijed. Daj mi jasnoću otvaranjem vrata ili zatvaranjem vrata, u skladu s Tvojim najboljim za mene. Ovo molim u ime Isusovo, amen.

NAJNOVIJE!