NaslovnicaEvanđelje danaLakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje

Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje

Evanđelje dana za utorak, 16. kolovoza 2022. godine: Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje. (Matej 19, 23-30)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Zaista, kažem vam, teško će bogataš u kraljevstvo nebesko. Ponovno vam velim: Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.«
Čuvši to, učenici se silno snebivahu govoreći: »Tko se onda može spasiti?« A Isus upre u njih pogled pa im reče: Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće.«
Tada Petar prihvati pa upita: »Evo mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo za to dobiti?« Reče mu Isus: »Zaista, kažem vam, vi koji pođoste za mnom, o preporodu, kad Sin Čovječji sjedne na prijestolje svoje slave, i vi ćete sjediti na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest plemena Izraelovih. I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.«
»A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.« (Matej 19, 23-30)

Evanđelje dana – komentar

Isus je vodio razgovor s bogatim mladićem koji se udaljio od Njega jer se nije htio odreći svog bogatstva. Isus je zato rekao: “Zaista, kažem vam, teško će bogataš u kraljevstvo nebesko.”

Prije svega, moramo priznati da Isus nema ništa protiv ljudi s novcem. Mnogi vjerni sljedbenici Boga u Bibliji bili su vrlo bogati. Nije u tome stvar. Isus ukazuje na činjenicu da baš poput bogatog mladića iz prethodnog odlomka, mnogi od nas koji imamo imovinu skloni smo zadržati tu imovinu i ona nas sprječava da se posvetimo Isusu. Ako išta stavimo ispred Isusa teško ćemo ući u kraljevstvo nebesko. Isus želi svu našu predanost i ne želi ništa između nas i Njega.

Doista, Isus kaže da će lakše deva proći kroz iglene uši nego bogataš ući u kraljevstvo Božje.

Učenici su mislili da ako bogati nemaju šanse onda nitko od nas nema šanse. Vidite, svi se mi borimo s grijesima i kušnjama koje se natječu s našim osjećajima i djelima koja bi trebala biti posvećena isključivo Isusu Kristu.

Svi su sagriješili i lišeni su Božje slave! Nemoguće je da čovječanstvo učini nešto dovoljno dobro da uđe u kraljevstvo Božje. Ali hvala Bogu za drugu polovicu stiha 26, “… Bogu je sve moguće.”

PROČITAJTE: Je li grijeh biti bogat?

S Bogom je moguće da bogat čovjek ostavi po strani svoju predanost svom posjedu i umjesto toga se posveti Bogu i živi za Božju slavu. S Bogom je moguće da se osoba kontrolirana ponosom i samoobožavanjem okrene životu poniznosti i štovanju jedinog pravog Boga. S Bogom je moguće da se osoba predana požudi i seksualnom grijehu posveti Bogu i životu u čistoći.

S Bogom je sve moguće! Ne postoji ništa izvan suverene moći Svemogućeg Boga! Mnogi bogataši se uzdaju u bogatstvo, a ne u Gospodina. Sve dok je tako, oni se ne mogu spasiti. Točno je u Starome zavjetu da je bogatstvo bilo znak Božje naklonosti. To se sada promijenilo. Umjesto znaka Gospodinova blagoslova, bogatstvo je sada ispit čovjekove predanosti.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, rekao si da si Put, Istina i Život i da nitko ne može doći k Ocu osim po Tebi. Hvala što si postao žrtva pomirnica i što po vjeri u sve što si učinio na križu postajemo članovi Kraljevstva. Pomozi da se još mnogi ostave služenja bogatstvu i stvarima ovoga svijeta te se okrenu Tebi i spase od vječne propasti. Amen!