biti radostan u teškim vremenima
Foto: Unsplash

Biblija nas potiče da u svakom trenutku budemo radosni. Kako vjernik može biti radostan u teškim vremenima?

“Radujte se uvijek u Gospodinu!” (Filipljanima 4, 4)

Međutim, kada se suočavate s teškim vremenima, radovanje može biti izazovno. Prirodno je u teškim situacijama boriti se s negativnim emocijama. Ali, možete proći kroz te emocije na načine koji vas vode do Boga, koji je izvor radosti.

Kako biti radostan u teškim vremenima?

1. Započnite s malim, ali važnim navikama

Male navike ne oduzimaju vam puno vremena i energije, ali kada ih slijedite s osjećajem svrhe, mogu značajno utjecati na vašu radost.

Prva i najvažnija navika koju treba prakticirati je moliti Duha Svetoga da obnovi vaš um, svaki dan. Rimljanima 12, 2 nas potiče: “Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.” Obnova uma događa se djelovanjem Duha Svetoga, koji je naš savjetnik, zagovornik, pomoćnik, tješitelj i učitelj. Kada molimo Duha da nam obnovi um, računamo da ćemo zauzvrat doživjeti radost. To je zato što je radost jedan od devet stavova koje nam Duh Sveti pomaže razviti.

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. (Galaćanima 5, 22-23)

Dok Duh Sveti obnavlja vaš um, dobit ćete sposobnost jasnijeg sagledavanja situacija – iz perspektive koja odražava Božju istinu. Duh će usmjeriti vašu pozornost na ono što je najvažnije, uključujući radost.

PROČITAJTE: Kako možemo naučiti “uvijek se radovati” usred tuge?

Još jedna mala, ali značajna navika koju možete redovito prakticirati je odabir načina na koji ćete odgovoriti na svoje misli. Kada negativne misli uđu u vaš um, zarobite ih – radije nego da razmišljate o njima. Zarobiti svoje misli znači zaustaviti ih prije nego što napreduju do štetnih misli poput brige i gorčine, ispitati ih da vidimo jesu li u skladu s Božjom istinom ili ih odbaciti ako nisu. Vaš um je bogomdano blago.

2. Proučavajte i pamtite Božju Riječ

Ispunjavanje uma Božjim porukama upućenim vama u Bibliji može vam pomoći da ostanete radosni u svim okolnostima. Evo ključnih biblijskih stihova o radosti koje treba proučavati i upamtiti za ohrabrenje u teškim vremenima:

“A Bog nade napunio vas svakom radošću i mirom u vjeri da izobilujete u nadi snagom Duha Svetoga.” (Rimljanima 15, 13)

“Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću.” (Jakovljeva 1, 2-3)

“Tako dakle i vi: sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće.” (Ivan 16, 22)

“… vraćati će se otkupljenici Jahvini. Doći će u Sion kličuć` od radosti, s veseljem vječnim na čelima; pratit će ih radost i veselje, pobjeći će bol i jauci.” (Izaija 35, 10)

“Jer samo za tren traje srdžba njegova, a čitav život dobrota njegova. Večer donese suze, a jutro klicanje.” (Psalam 30, 5)

3. Zahvalite na blagoslovima

Zahvalnost vam pomaže da budete radosni, jer usmjeravate fokus na mnoge blagoslove koje je Bog izlio u vaš život. Čak i u teškim vremenima još uvijek možete pronaći mnoge blagoslove na kojima možete biti zahvalni. Svaki sljedeći udisaj dar je od Boga. Ne uzimajte ništa zdravo za gotovo.

Razmislite o tome da vodite dnevnik zahvalnosti, gdje ćete svakodnevno zapisivati ​​popis blagoslova i proučavati svoje prošle zapise kad god vam je potrebno ohrabrenje.

4. Ostanite u čestoj komunikaciji s Bogom

Bog je izvor svake radosti, stoga je važno često komunicirati s Njim kako bismo ostali usredotočeni na radost. Molitva (razgovor s Bogom) i čitanje Božje Riječi pomažu vam da ostanete u kontaktu sa svojim Stvoriteljem. Pristupite svom vremenu s Bogom kao prilici, a ne kao obvezi.

Filipljanima 4, 6 potiče vas da ne brinete ni o čemu, već da se molite za sve. Dakle, umjesto da brinete o svojim teškim okolnostima, možete vjerovati Bogu da će vam pomoći u svakom trenutku.