Doktor Richard Gilpin je 1667. godine napisao knjigu naslova Demenologia Sacra, u kojoj daje savjet kako pobijediti kušnje. Njegov prikaz je najbolje što sam do sada okrio. Dopustite da to sumiram u četiri točke:

1. Oduprite se đavlu; nikada ne bježite i ne uzmičite u strahu

”Prema tome, pokorite se Bogu! Oduprite se đavlu, pa će pobjeći od vas” (Jak 4.7). Kršćani obično citiraju samo drugu polovicu retka, ali to je samo nastavak prvog dijela. Najvažnija stvar je pokoriti se Bogu, a to znači pokoriti se iskušnjenju koje je dopustio!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Isus se pokorio iskušenju u pustinji jer je znao da u tome ima ruku Njegov Otac. Znajući to, imao je odlučnost i utjehu da nije sam na bojnom bolju.

A mnogi kršćani koju su napadnuti velikim iskušenjima počinju se omalovažavati. Ohrabre se i postanu potišteni te se ubrzo predaju, govoreći da njihova vjera nije učinkovita. Oni ne shvaćaju da je sam razlog zašto su kušani taj što napreduju.

2. Nikada ne razgovarajte s kušačem!

Nikada ne raspravljajte s đavlom ili njegovim silama! Na tome mnogi padaju. Oni raspravljaju sami sa sobom o svojim kušnjama, može li iz toga izaći neko dobro. Umjesto toga, trebali bi brzo ugasiti plamen, ne dajući đavlu priliku da ubaci prijevarne argumente.

Jednom je k meni došao mlad čovjek koji je bludno sagriješio sa svojom nespašenom prijateljicom. Rekao mi je da je čuo snažnu propovijed i da je Bog govorio njegovu srcu: ”Odmah prekini! Prestani to činiti jednom zauvijek!”

Umjesto da se brzo pokori Bogu, ovaj je mlad čovjek dopustio sotoni da mu u um ubaci argumente. Đavao je rekao: ”Ali ti si odgovoran za njezinu dušu; ne ostaneš li s njom, otići će u pakao. Nemoj je sasvim odbaciti. Nazovi je, ohrabri, budi joj dostupan.”

To je bio recept za katastrofu. Ovaj mlad čovjek vodio je razgovor s demonskim mislima! Raspravljao je i ragovarao s đavlom.

Sotona ne može čitati vaš um ili misli, on nije sveznajući. Ali može činiti vaša djela! On čuje vaše telefonske razgovore, promatra kamo vas vaše noge nose i vidi vas na mjesto gdje ne biste trebali biti. Zbog toga toliko zna o vama, jer vaša djela to izbrbljaju! I unosi vašu slabu točku u svoju knjigu iskušenja…

3. Odmah zaustavite svaku mogućnost popuštanja kušnjama

Trenutak da se zaustavi iskušenje je kod prvog impulsa. Tad trebate reći brz i glasan NE! ”Ne, đavle! Ne, tijelo!” Odmah stanite na Božju stranu protiv svoggrijeha. Ništa neće otjerati đavla brže od iznenadnog i konačnom NE u prvom napadu.

Pavao nam kaže da usmrtimo djela tijela (Rim 8,13). Nije važno što to stoji ili čega se morate odreći, odmah održite sprovod! Možda ćete odgovoriti: ”Ali to je preteško; ne mogu otjerati svoja iskušenja.” Dad, tjeranje će vas boljeti. Ali bez obzira, morate dopustiti da to umre, bez nade u uskrsnuće! Ostavite to i recite NE – i to brzo i konačno, bez da se okrenete…

4. Odbijte svoja iskušenja aktivirajući Pismo

Đavao se smije iz vaših argumenata, oni mu ne znače ništa. Postoji samo jedna stvar koja stavlja užas u njegovu dušu, a to je Riječ Božja u srcu kršćanina – koju vjeruje i koju je aktivirao.

Ne možemo zadobiti bitku čistom ljudskom nakanom ili izgovarajući retke Pisma. To je zbog toga što sila i snaga nisu u riječima, nego u autoritetu koje je Bog stavio u njih. Da bi se stekla sila nad đavlom, Riječ Božja mora izaći iz srca koje vjeruje i s usana koje vjeruju.

Autor: David Wilkerson