Što je to u što Sotona želi da povjerujemo prije nego stanemo pred oltar?

Prije nego što sam upoznao svoju ženu, ne mogu reći da sam ikada imao nešto što bih nazvao zdravim odnosom. Često sam mijenjao djevojke, uzimajući od svake što sam više mogao sa što manje napora. Sve te godine upijao sam tone laži o tome što “ljubav” stvarno jest, kao i što je “ispravno”.

Nakon što me je Isus uvukao u svoj život, najiskrenije, teško mi je bilo osloboditi se svega toga. Išao sam na brojna savjetovanja i mnogo molio prije nego što sam upoznao svoju suprugu, kao i nakon toga. Progutao sam toliko Sotoninih prijevara i laži da su bile potrebne godine kako bi se moji um i srce ‘reprogramirali’.

Ovo je šablona koju je pastor Garrett Kell imao prilike vidjeti jako često. Bračni parovi dolaze k njemu, jer je njihov odnos udario u kamenito tlo, te on mora ukloniti kamenje. Obično je to kamenje tu bilo postavljeno dugo vremena prije vjenčanja:

“Mnogu kršćanski parovi koji nisu u braku bore se sa seksualnim grijehom. To nas ne bi trebalo iznenaditi, budući da imamo neprijatelja koji je protiv nas i našeg budućeg braka (1. Petrova 5,8). On mrzi Boga i mrzi brak, jer je brak slika evanđelja (Efežanima 5,32). Jedna od sotonskih najučinkovitijih strategija u iskrivljavanju slike tog evanđeosko – bračnog jedinstva je napad na parove putem seksualnog grijeha prije nego što kažu ‘da’.

Dakle, što je to u što Sotona želi da povjerujemo prije nego stanemo pred oltar? Kell otkriva 4 laži na koje moramo paziti, a to su:

  1. Sotona želi da uđemo u naviku ispunjenja svojih želja umjesto Božjih smjernica.

Ako nas neprijatelj može potaći da se prije braka predamo vlastitim sebičnim užicima, on zna da to može postati obrazac u našim životima. Brak vas neće odjednom izliječiti od te navike. Umjesto toga, ako se našim porivima predamo prije vjenčanja, vjerojatno ćemo isto učiniti i nakon toga. “Ovo je zapravo smrtonosno, jer su služenje i žrtva neophodni za zdrav brak u kojem je Krist proslavljen.”

  1. Sotona želi da podcijenimo koliko smo osjetljivi na kušnju.

Sotonin cilj je da se pitate ono prastaro pitanje: “Jesmo li otišli predaleko?” Čim o tome počinjemo razmišljati, naš ponos će nas uvjeriti da smo ‘Superman’ kada su u pitanju iskušenja. U stvarnosti, svi smo slabiji nego što mislimo, a naš motiv bi trebao biti davanje časti Bogu, a ne pomjerati granice.

  1. Sotona želi da parovi izgube povjerenje jedno u drugo.

Nažalost, neki će muškarci među kršćanima pritiskati svoje djevojke da čine ono što one ne žele. Sotona koristi ovo da kroz sram i kajanje oslabi povjerenje među parovima. No, mi ovaj pokušaj možemo spriječiti: “Svaki put kada seksualnom grijehu kažemo ‘ne’ i okrenemo se molitvi, govoreći partneru da njih i njihov hod sa Gospodinom previše cijenimo da bismo u vezi otišli predaleko, On koristi tu vjernost da nas ojača.”

  1. Sotona vas želi prevariti zabranjenim voćem požude.

Nevjenčani parovi koji grade seksualnu intimnost na požudi i strasti ovog “zabranjenog voća” vrlo će vjerojatno biti zbunjeni i razočarani time što seks poslije braka ima svoj temelj u povjerenju i predanosti. Sotona želi naviknuti parove na to da ih stimulira požuda umjesto zrele ljubavi služenja i požrtvovnosti.

Autor: John UpChurch

IZVORCrosswalk.com