Noa

Koliko je dugo trebalo Noi da izgradi arku? Biblija konkretno ne govori koliko je dugo trebalo Noi da izgradi arku. Kada se Noa prvi put spominje u Postanku 5,32, bilo mu je 500 godina. Kada je Noa ušao u arku, bilo mu je 600 godina. Vrijeme koje je bilo potrebno da izgradi arku ovisi o tome koliko je vremena prošlo između Postanka 5,32 i vremena kada je Bog zapovjedio Noi da izgradi arku (Postanak 6,14-21). Najviše mu je trebalo 100 godina.

Koliko je dugo Noa bio na arci? Noa je ušao na arku šeststote godine svoga života, drugoga mjeseca, sedamnaestoga dana u mjesecu (Postanak 7,11-13). Noa je napustio arku drugoga mjeseca, dvadeset i sedmoga dana u mjesecu iduće godine (Postanak 8,14-15). Dakle, uz pretpostavku lunarnog kalendara od 360 dana, Noa je bio na arci oko 370 dana.

Koliko je od svake vrste životinja Noa uzeo na arku? Na arku je uzeo sedam parova od svake vrste čistih životinja i dva para od svake vrste ostalih životinja (Postanak 6,19-20; 7,2-3). Pod „čistim“ životinjama Biblija misli na one koje su bile „prihvatljive za žrtvu“. To je razlog zašto je uzeto sedam parova od čistih životinja – kako bi neke od njih mogle biti žrtvovane nakon Potopa bez ugrožavanja vrsta.

Koliko je bilo ljudi na Noinoj arci? Prema Postanku, poglavljima 6–8, na arci su bili Noa, njegova žena, Noina tri sina (Šem, Ham i Jafet) i njihove žene. Dakle, na arci je bilo osmero ljudi.

Tko je bila Noina žena? Biblija nam nigdje posebno ne daje ime ili identitet Noine žene. Postoji tradicija da je to bila Naama (Postanak 4,22). Iako je to moguće, Biblija izričito ne uči.

Izvor: Gotquestions.org