5 pitanja koja si morate postaviti u 2023. godini

Ovih 5 pitanja morate si češće postaviti u 2023. godini. Ona su dobar podsjetnik za vaš duhovni život.

Umjesto da svake godine donosite novogodišnje odluke koje biste mogli zaboraviti ili ih ne ispuniti za nekoliko tjedana ili mjeseci, ohrabrujem vas da ovaj mjesec izdvojite malo vremena da si postavite neka pitanja koja bi mogla ojačati vaš odnos s Bogom i bližnjima.

Je li vam važan rast u vašem odnosu s Bogom – i rast u vašim odnosima s obitelji i prijateljima? Onda obratite pozornost na pitanja u nastavku.

5 pitanja koja si morate postaviti u 2023. godini

1. Tko mi je najvažniji i kako se to vidi?

Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. (Matej 6, 33)

Bog bi, dok god smo na ovoj zemlji, trebao biti na tronu našega srca. Imate li plan ove godine redovito se sastajati s Bogom? Možda je vaš plan provesti vrijeme s Njim ujutro ili navečer prije odlaska u krevet. Kako god, svaki dan dolazimo u Njegovu prisutnost, razgovarajmo s Njim i hranimo se istinama iz Njegove Riječi.

2. Jesam li žedan Boga više nego ikad prije?

Pisac Psalma 42, 1 je rekao: “Kao što košuta žudi za izvor-vodom, tako duša moja čezne, Bože, za tobom.”

Čezneš li intimnije upoznati Isusa Krista? Unatoč zrelosti u Kristu, usprkos svemu što je vidio i doživio, apostol Pavao je kasno u životu izjavio: “Želim upoznati Krista” (Filipljanima 3,10). O čemu je govorio? Nije li već poznavao Isusa bolje nego što će većina nas ikad? Naravno da jest. Ali što je više poznavao Isusa, to ga je više želio upoznati. Što je Pavao više napredovao u duhovnoj snazi, postajao je sve žedniji za Bogom.

Je li tvoja duša žedna Gospodina? Čezneš li Ga vidjeti licem u lice? Poput košute koja je žedna vode, žeđaš li da budeš ispunjen i zasićen Bogom? To je znak nekoga tko raste kao kršćanin.

3. Čime želim ispuniti srce i um ove godine?

Kojim porukama dopuštate da vam se redovito motaju po glavi? Je li vaš televizor stalno uključen i slušate oglase i reklame koje stalno naglašavaju da vam je baš to potrebno da biste bili sretni i ispunjeni?

Razmislite o ulaganju svog vremena u podcastove koji se temelje na Božjoj Riječi, glazbi koja uzdiže vašu dušu i resursima koji će vam pomoći da ponovno otkrijete radost čitanja ili slušanja Božje Riječi. Ako već godinama posjedujete Bibliju, ali je nikada niste pročitali cijelu, ovo je sjajno vrijeme da počnete čitati. Možete je čitati i online ovdje ili ovdje.

4. Želim li se boriti protiv lakozavodljivih grijeha?

U jednoj od posljednjih stvari koje je napisao, kada je bio zreo vjernik, apostol Pavao sebe je opisao kao najgoreg grešnika na svijetu (1. Timoteju 1, 15). Kako je to mogao reći? To je zbog toga što se više približavaš Isusu, postaješ svjesniji svog grijeha i Njegove svetosti.

PROČITAJTE: Što je duhovni rast i kako funkcionira u našem životu?

Što više rastete kao vjernik, manje ćete griješiti. Ali često će se činiti da griješite više, jer će vaša osjetljivost na grijeh biti puno veća. Želite li se boriti i dalje protiv grijeha?

5. Kako Bog želi da najbolje upravljam resursima koje mi je dao?

Sve što imamo dolazi od Boga. Naše društvo neprestano uzdiže poruku: “Uzmi sve što možeš za sebe.” Pitaj Boga ove godine kako možeš biti Isusov sljedbenik koji se daje za Njega i Njegovo kraljevstvo. Ne razmišljajte samo o svojim potrebama i potrebama svoje uže obitelji, već i o potrebama drugih oko vas. Kome i na koji način možete pomoći? Koga ohrabriti? Koga uputiti na put vjere?