Osjećate li se kao da Bog ne odgovara na vaše molitve?

Čula sam jednu osobu prošlog tjedna koja se pitala: “Koliko dugo trebam nastaviti s molitvom, ako me Bog stalno ignorira?”

Može se činiti da vas Bog ignorira kada ne odgovara na vaše molitve na način na koji ste očekivali. Ali Pismo nam daje uvid zašto nam se može činiti da Bog šuti. Stih koji je bio od pomoći za moj život – kada se radi o neodgovorenim molitvama – je iz Psalma 84,12, u kome Psalmist govori: “Ne uskraćuje Jahve dobara onima koji idu u nedužnosti.” Našla sam tri načela (i mnogo ohrabrenja) u ovom stihu zašto Bog možda ne odgovara na moju ili vašu molitvu.

  1. Božja ideja dobrog se može razlikovati od vaše

Možda se molite za muža, posao kojem se nadate, ili dobitku na igrama na sreću. Zašto vam Bog ne bi dao nešto, ili sve od ova tri? Zato što, iako možete misliti da je dobro biti u braku, ili raditi posao koji nam se sviđa, ili imati više novca, Božje mišljenje se može razlikovati od našeg. Samo zato što nas nešto usrećuje ne znači da je dobro za nas, gledano s aspekta vječnosti. A Bog ima na umu ono što će doprinijeti vječito najboljem za nas.

U Mateju 7,11 Isus je rekao: “Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati ​​djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!”

Želimo da naša djeca budu sretna, ali ne na račun njihovog zdravlja, i zato im ne dajemo slatkiš uz svaki obrok. Želimo da naprave dobar posao, ali ne radimo mi taj posao za njih, jer učenje odgovornosti i snošenje posljedica za loše odluke su zdraviji i bolji za njih na duže staze. Vjerujte da Bog, vaš Nebeski Otac, zna što je najbolje za nas. Iako možete biti slomljenog srca kada kaže “ne”, On vas možda štedi veće slomljenosti u budućnosti.

  1. Bog želi vašu poslušnost.

Pismo upućuje muževe da budu pažljivi prema svojim ženama i da se prema njima odnose s poštovanjem, kako njihove molitve ne bi bile ometane (1. Petrova 3,7). Psalam 84,12 kaže: “Ne uskraćuje Jahve dobara onima koji idu u nedužnosti.”. Hodate li u nedužnosti? Pokazuje li vaš život ne samo poslušnost, nego i predanost Njemu? Ako ne, Bog možda odbija ili stavlja na čekanje vaše molitve, dok se ne uskladite s Njegovom voljom i svrhom.

  1. Nije pravo vrijeme.

Bog ima tri odgovora. Da, ne, i čekaj. S obzirom da On može vidjeti što je najbolje za nas s aspekta vječnosti, te može vidjeti što nas čeka u budućnosti (a mi ne možemo), vjerujte Njegovoj procjeni. Ne sumnjajte u Njega. Njegovo vrijeme je uvijek bolje nego vaše. Hodate u nedužnosti, i ako tražite ono što je zaista dobro, onda, sudeći po Psalmu 84,12, Bog ništa ne zadržava od vas. Samo nije pravo vrijeme.

  1. Ne tražite u vjeri.

Kako molimo je jednako bitno, kao i ono za što molimo. U Jakovljevoj 1,5-8, rečeno nam je:

“Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se. Ali neka ište s vjerom, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je sličan morskom valovlju, uzburkanu i gonjenu.” Zato tražite u vjeri, bez oklijevanja i sumnje. Bog možda čeka da zaista povjerujete kako bi On učinio ono što mu tražite.

  1. Bog ima nešto bolje za vas od onog što tražite.

Ovo je moj omiljeni razlog zbog kojeg Bog govori “ne”, ali vrlo često mi zaboravimo da razmotrimo ovu mogućnost. Zato što je dobar i zna što je s aspekta vječnosti najbolje za nas, te ne želi da se zadovoljimo ničim manjim, Bog ponekad kaže ne ili zatvori vrata jer ima nešto bolje za nas, što nismo ni pomislili da tražimo. On je Onaj koji može učiniti “mnogo izobilnije” od svega što želimo ili zamišljamo (Efežanima 3,20). Vjerujte Njegovom vremenu. Vjerujte Njegovom “ne”. I vjerujte Njegovoj zamisli o onome što je zauvijek najbolje za vas. On je doista dobar otac.

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com