5 prekrasnih stvari koje Bog vidi u vama (čak i ako ih vi sami ne vidite)

Možda se danas ne osjećate vrijedno. No za Boga ste više nego vrijedni. Slijedi pet prekrasnih stvari koje Bog vidi u vama, čak i ako to sami ne možete vidjeti. 

Većinu svog života osjećala sam se neadekvatno. Živjela sam s osjećajem bezvrijednosti, što je dovelo do toga da svoju vrijednost procjenjujem kroz ono kako me svijet vidi i na temelju onoga što svijet smatra lijepim.

Uvijek sam se osjećala kao neuspjeh, jer sam se zbog svjetskih vrijednosti osjećala još bezvrjednijom. Tek kada me je Bog pronašao, otkrila sam sve one prekrasne stvari koje je On vidio u meni, kao u svojoj kćeri. 

Možda se osjećate bezvrijedno, jer je posljednja ljubavna veza u kojoj ste bili propala. Možda se nikada niste osjećali dovoljno dobro tijekom odrastanja. Moda vam je netko blizak, kao što je roditelj, rekao da niste dovoljno dobri, bez obzira na to koliko pokušavali.

Možda vas je društvo u kojem živite hranilo pogrešnim percepcijama o onome što je lijepo. Takve stvari nas mogu probiti do srži onoga tko jesmo i mogu iskriviti sliku koju imamo o nama samima. 

No pročitajte ovo što ću napisati: ne moramo više živjeti vjerujući u te riječi, poglede i laži u koje smo vjerovali o nama samima. Žao mi je zbog svega kroz što ste prošli i što je uzrokovalo da se osjećate kao da niste dovoljno dobri. Živimo u palom svijetu. (Rimljanima 5, 12) Ljudi će nas povrijediti. Život nas može oštetiti. Ali Bog, naš Stvoritelj, nas može obnoviti dok ovo čitate.

Spreman vam je reći prekrasne stvari koje vidi u vama. Ako se trebate podsjetiti, sjetite se da ćemo s Bogom provesti vječnost. Zbog toga hajdemo cijeniti ono što Bog kaže iznad svega drugoga. Njegove misli iznad misli svih ostalih. Jer Bog u nama vidi toliko dobroga. 

Slijedi pet prekrasnih stvari koje Bog vidi u vama, čak i ako to sami ne možete vidjeti. 

1. Adekvatni ste

„…Dok još bijasmo grješnici, Krist umrije za nas.“ (Rimljanima 5, 8) 

Ne postoji ništa što mi možemo učiniti, zbog čega bismo bili neadekvatni u Božjim očima. Bog zna naše najmračnije grijehe i loše navike, no ipak je poslao svoga Sina da umre za vas. Dovoljni ste i adekvatni takvi kakvi jeste. Nemojte dopustiti da vas laži o tome da niste adekvatni, spriječe u provođenju vremena s Onime koji vas voli i koji vas nikada neće prestati voljeti, bez obzira na grijehe koje zna o vama. 

Adekvatni ste baš takvi kakvi jeste. 

Kao što je Isus odabrao grješnike i one koje je društvo odbacilo, tako Bog želi da znate da ste u Njegovim očima prekrasni. Bog je odabrao one koje su drugi odbacili. Odabrao je one koji nisu bili popularni, poput sakupljača poreza (Luka 2, 12-13), ženu s problemom krvarenja (Matej 9, 20), ubojicu kršćana (Djela 22), ženu kod zdenca, koja se udavala pet puta (Ivan 4) i bezimene ribare, koji će kasnije biti Njegovi odabrani učenici. (Matej 4, 19) To su samo neki koje je odabrao. Isus govori vama da ste vi dovoljni takvi kakvi jeste. 

2. Odabrani ste kao Božja posebna svojina

A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu.“ (1. Petrova 2, 9) 

Bog vas nije samo stvorio. On vas je odabrao i gleda na vas kao na svoju posebnu svojinu. Razmislite malo o ovome. Bog vas je odabrao kako biste svijetu govorili tko je Bog. Kako biste Boga predstavljali onima koji Ga ne poznaju. Kakva privilegija i kakva čast je u tome što je Bog odabrao nas i koliko je vrijedna uloga koju nam je dodijelio. Bog nas je odvojio za sebe i Bog vidi ono što može učiniti kroz svoju prekrasnu, odabranu i posebnu svojinu. 

3. Vi ste jedinstveni; jedan/jedna od milijun

Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao, kosti moje ne bijahu ti sakrite dok nastajah u tajnosti, satkan u dubini zemlje. Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.“ (Psalam 139, 13-16) 

Niste stvoreni slučajno. Štoviše, daleko ste više od toga. Bog je vas imao na umu puno prije vašeg začeća, jer vas je Bog osmislio da budete jedinstvena osoba. Bog vas je stvorio u skrovitosti, na mjestu gdje je samo mislio o vama i jedino o vama. Kada vas je Bog stvarao, stvarao vas je s ciljem i vidio je kako ćete biti prekrasni i jedinstveni. Bog vas vidi kao svoje prekrasno stvorenje. Bog je vaš osobni Stvoritelj i ono što vi ne vidite kao prekrasno, Bog vidi kao ”svoje remek-djelo.” (Efežanima 2, 10) 

4. ”Što ti vidiš kao slabost, ja vidim kao ostvarenje tvoje svrhe.”

Mi znamo, s druge strane, da sve pridonosi dobru onih koji vole Boga, koji su pozvani prema njegovom nacrtu.“ (Rimljanima 8, 28) 

Često puta na našu prošlost ili slabosti naših života gledamo kao na ožiljke, a ne kao na nešto lijepo. No Bog na naše neuspjehe i slabosti gleda kao na nešto lijepo. Bog na naše teške priče gleda kao na prekrasnu svrhu. Nije važno koliko ste slomljeni, koliko nesavršeni ili što ste učinili u prošlosti. Bog želi sve to upotrijebiti za ostvarivanje vaše svrhe. Ono što vi vidite kao pogrešku, Bog vidi kao priliku. Ono što vi vidite kao bol, Bog vidi kao svrhu. 

Bog na vašu slomljenost i slabosti gleda kao na vaše najveće svjedočanstvo. Bog će upotrijebiti svaki miligram vašeg života za ostvarivanje svrhe koju ima za vas. Kao što je učinio za Abrahama, koji bio prestar kako bi imao djecu sa svojom ženom (Postanak 17, 17) ili za Mojsija, koji je imao govornu manu (Izlazak 4, 10), Rahabu, koja je bila prostitutka .(Jošua 2) Ono što su ti heroji vjere u Bibliji vidjeli kao slabosti, Bog je upotrijebio za ostvarivanje svrhe koju je imao za njih, zbog čega su oni utjecali na povijest. 

Ono što vi vidite kao slabost u vašem životu, Bog vidi kao prekrasnu svrhu i to će upotrijebiti za svoje dobro i vaše dobro. 

5. Toliko ste vrijedni da se za vas isplatilo umrijeti

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ (Ivan 3, 16) 

Možda se danas ne osjećate vrijedno. No za Boga ste više nego vrijedni. Bog vas toliko voli da je odabrao poslati svoga jedinoga Sina, s nebesa na Zemlju, u obliku čovjeka, kako bi umro za sve nas. Za nas ljude je teško odreći se nečega materijalnog, no predati svoje dijete za cijeli svijet je neopisiva ljubav. 

Bog nije samo predao svoga Sina, nego je Njegov Sin na Zemlji bio progonjen, brutalno pretučen i obješen na križu i izložen svima. Bog je to učinio jer Bog zna da je kazna koju je On podnio vrijedna toga da vi i ja možemo živjeti vječni život s njime. Kakva je to ljubavna priča… Bog vas vidi kao vrijedne, čak i ako sami sebe tako ne vidite. Razmišljajte danas o toj istini, o istini da ste voljeni i da ste toliko vrijedni da je za vas i za mene poslao svog vlastitog Sina. 

Prebivajte u istini Njegove Riječi, ne u lažima neprijatelja 

Ponekad vrlo teško možemo vidjeti koliko smo vrijedni. Vidjeti našu ljepotu. Neprijatelj bi najviše od svega želio da za sebe vjerujemo da smo bezvrijedni. Jer bezvrijednost će nas spriječiti u tome da dijelimo našu priču, u otkrivanju toga kako nas je Božja milost otkupila za Boga i one koji su i dalje u boli.

Postoji netko tko želi čuti vašu priču, a Bog vašu priču želi upotrijebiti za svoju svrhu. Neprijatelj voli šaputati laži da niste dovoljni i da vas nitko ne voli. Isto je činio Evi, zbog čega je ona razmišljala o tome je li joj Bog zaista rekao cijelu istinu. (Postanak 3, 1-7) 

Ohrabrujem vas da danas hodate u istini Božje Riječi. Čak i ako to ne vidite uvijek i ako to ne vjerujete, hodajte u toj istini. Ponavljajte je u svome životu i molite je u svome srcu. Neprijatelj ima tri cilja: ukrasti, ubiti i uništiti. (Ivan 10, 10)

Nemojte dopustiti da ukrade još više od vašeg života i radosti svojim lažima. Bog vas je došao osloboditi, kako biste mogli živjeti život i ”to život u izobilju.” (Ivan 10, 10) 

Hodajmo u istini Božje Riječi i razmišljajmo o svim prekrasnim stvarima koje Bog vidi u nama, čak i ako to sami ne možemo vidjeti. Jer Božja Riječ i istina jest ono što sve pobjeđuje. Adekvatni ste. Stvoreni ste na jedinstven i prekrasan način. Ono što vi vidite kao slabost, Bog vidi kao prekrasan dio vaše svrhe, koju će upotrijebiti na svoju slavu.

Toliko ste nevjerojatno vrijedni da je poslao svog vlastitog Sina da umre, kako bismo mogli provesti vječnost s Njime. To je prekrasna ljubavna priča. Razmišljajmo danas o ovim obećanjima. 

Autorica: Alisha Headley; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: