6 razloga zašto je joga opasna za kršćane

Kada istražite njezino porijeklo i značenje, lako možete vidjeti zašto joga nema mjesta u životu vjernika.

Živimo u veoma stresnoj kulturi koja stalno traži načine kako naći ispušni ventil i osloboditi se stresa. Baš kao što će vam svaki liječnik ili zdravstveni stručnjak reći da činite jedno: meditirate.

Pod meditacijom se misli na istočnjačke vrste meditacije, kao što su: Zen meditacija, transcendentalna meditacija, joga, kineska ili hindu meditacija, vođena meditacija – od kojih sve imaju porijeklo u New Age-u i istočnjačkim religijama.

Meditacija o kojoj je Bog govorio u Jošui 1,8 uvelike se razlikuje od istočnjačke meditacije. Ustvari, ići ću toliko daleko i reći da sudjelovanje u bilo kakvoj vrsti meditacije, izuzev biblijske meditacije, širom otvara vrata neprijatelju.

Svaki puta kada kombiniramo kršćansku disciplinu sa svakom drugom religijskom praksom ljutimo Boga.

U Starom zavjetu, Bog je rekao sljedeće:

„Kad Gospod, Bog tvoj, istrijebi ispred tebe narode na koje ti ideš da ih zaposjedneš i ti ih zaposjedneš pa se nastaniš u njihovoj zemlji, pazi da ne padneš u zamku idući za njima nakon što budu uništeni ispred tebe i da ne tragaš za njihovim bogovima govoreći: ‘Kako su ovi narodi služili svojim bogovima, da tako i ja činim?’ Nemoj tako postupati prema Gospodu, Bogu svojemu, jer svaku gnusobu, koju Gospod mrzi, oni su činili svojim bogovima; ta i svoje su sinove i kćeri svoje na ognju spaljivali svojim bogovima. Pazite da izvršite svaku riječ što vam je ja zapovjedih; tome ništa ne domeći niti što od toga oduzimlji“ (Ponovljeni zakon 12,29-32).

Kroz cijelu Bibliju Bog sebe naziva Ljubomornim.

Zapovijeda nam da naše štovanje očuvamo čistim i neokaljanim od štovanja drugih bogova. Možete reći: „Ali ne koristim te druge vrste meditacije za štovanje.“ Međutim, kao kršćani sve što radimo u svom životu treba biti na slavu Božju, a ako radimo nešto što ne slavi Boga – već se zapravo koristi da proslavi nekog drugog boga – to odmah trebamo odbaciti i eliminirati iz naših života!

To uključuje jogu, u kojoj mnogi kršćani sudjeluju kao obliku vježbe oslobađanja od stresa. Kada istražite njezino porijeklo i značenje, lako možete vidjeti zašto joga nema mjesta u životu vjernika.

Međutim, kao bilo koja druga kršćanska disciplina, biblijska meditacija treba biti dio naše svakodnevne prakse: izgovaranje Riječi, mrmljanje samom sebi, promišljanje o njoj i zamišljanje kako se naši životi trebaju uklopiti u njezin kontekst.

Dovodimo Riječ na mnogo dublju razinu od čitanja, proučavanja, molitve, pa čak i pamćenja kada duboko razmišljamo o tome što za nas osobno svaki odlomak zapravo znači te ga više puta sebi ponavljamo.

Kako se istočnjačka meditacija razlikuje od biblijske meditacije?

1. Istočnjačka meditacija ispražnjava um. Biblijska meditacija ispunjava um i duh Božjom Riječi. Pražnjenje našeg uma zapravo je vrlo opasno, zato što neprijatelju ostavlja prostor da ga ispuni svojom obmanom. Međutim, hebrejska riječ za meditaciju zapravo znači govoriti ili mrmljati, praksa koja ustvari čini suprotno od istočnjačke meditacije. Ispunjava naš um Božjom Riječi i izgrađuje naš duh.

2. Istočnjačka meditacija fokusira se na sebe: centriranje sebe, našu nutrinu, samoaktualizaciju, naše disanje, tjelesne osjećaje i emocije. Neprijatelj će učiniti sve da nas spriječi od fokusiranja na Krista. Osim toga, njegova krajnja obmana je ponos ili uzdizanje samog sebe. Biblijska meditacija skida naš fokus sa nas samih i usmjerava naš fokus na Isusa Krista.

3. Istočnjačka meditacija nastoji ublažiti stres. Problem s našom kulturom nije stres. Stres je samo simptom dubljeg problema: ponosa. Briga, strah, perfekcionizam… sve ovo ima svoj korijen u ponosu i rezultira stresom. No, Bog želi da svakodnevno hodamo po vjeri koja nam donosi mir bez obzira na naše okolnosti. Isus je rekao: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ja vam ga ne dajem kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne straši“ (Ivan 14,27).

Za mir koji pomaže ublažiti svaki stres u njihovim životima, kršćani se apsolutno ne bi trebali obraćati ničemu drugome osim Isusu Kristu!

4. Istočnjačka meditacija fokusira se na čovjeka koji sve ima pod kontrolom. Istočnjačka praksa meditacije oslanja se na sebe kao sredstvo koje donosi mir, smirenost i jedinstvo s božanstvom – to jest izvornom laži: „bit ćete kao bogovi“. Biblijska meditacija nas podsjeća da je Bog svemoguć i da budući da sve ima pod kontrolom, možemo biti u potpunom miru znajući da će Njegova svrha prevladati. Istočnjačka meditacija skida Boga s trona i stavlja palog čovjeka na Njegovo mjesto.

5. Istočnjačka meditacija je samo eskapizam. Traženjem više razine svijesti ili izmijenjenih stanja svijesti možete izbjeći stres i ući u nove oblasti jedinstva s božanstvom. No, ostaje činjenica da jednom kada se vratimo u naše uobičajeno stanje svijesti, ono što nas je dovelo u stres još uvijek je prisutno. Biblijska meditacija nam ne daje bijeg od stvarnosti, već nadnaravnu snagu kroz Duha Svetoga da hodamo kroz „oganj i poplavu“ u miru znajući da Bog svaku situaciju ima pod kontrolom. Ne trebamo bježati od naših nevolja, nego po vjeri hodamo kroz njih, radujemo se „znajući da prokušanost naše vjere stvara postojanost.“

6. Istočnjačka meditacija manipulira okolnostima u donošenju mira. Korištenjem atmosfere, objekata, tišine, tehnike disanja i još mnogo toga, ljudi mogu ući u meditativno stanje. To je manipulacija okolnostima i atmosferom. Međutim, dijete Božje može meditirati na Božjoj Riječi bilo kada, bilo gdje, bez obzira na situaciju ili okolnost, jer imamo izravan pristup Božjem prijestolju. Doista, mi smo hram Božji i Njegov Duh Sveti prebiva u nama. Nikada ne moramo manipulirati bilo kojom situacijom kako bismo iskusili mir; jednostavno se prisjetimo dragocjenih obećanja Božje Riječi i položimo svoju vjeru i pouzdanje u Njega!

Kako sudjelovati u biblijskoj meditaciji?

Gospodin je Jošui rekao ovo:

„Neka se ova Knjiga Zakona ne miče s usta tvojih, nego razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi pazio da izvršiš sve što je u njoj napisano; jer tada ćeš put svoj okruniti uspjehom i tada ćeš napredovati. Nisam li ti zapovjedio? Budi jak i odvažan! Ne boj se i ne strahuj, jer kamo god pođeš, s tobom je Gospod, Bog tvoj“ (Jošua 1,8-9).

Hebrejska riječ za meditaciju koja se ovdje koristi jest hagah, što znači govoriti, mrmljati, razmišljati, zamišljati ili planirati.

Biblijska meditacija je ponavljanje izgovaranja Božje Riječi. Također uključuje zamišljanje i korištenje uma za planiranje načina na koje možemo primijeniti Božju Riječ u našim životima.

To činite tako da uzmete neki odlomak Riječi i ponavljate ga, ispitujući svaku riječ i promišljajući kako ju primijeniti na vaš osobni život.

Kad počnemo koristiti biblijsku meditaciju kao dio naše svakodnevne kršćanske discipline; izgovaranje, mrmljanje i promišljanje nad Božjom Riječi kako možemo oblikovati svoj život, vidjet ćemo kako se naš život mijenja, a Gospodin nam obećava da ćemo tada put okruniti uspjehom i napredovati.

Vjerujemo li u tome Božjoj Riječi?

Autorica: Rosilind Jukić; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Rosilindjukic.com

NAJNOVIJE!