NaslovnicaŽivot6 štetnih učinaka straha

6 štetnih učinaka straha

Postoji mnogo načina na koje nam strah može naškoditi. U nastavku donosimo 6 štetnih učinaka straha.

Postoji puno razloga za strah u našem današnjem svijetu. Uključite vijesti ili idite na društvene mreže i bit ćete zatrpani zastrašujućim pričama o masovnim ubojstvima, ekonomskim krizama, prirodnim katastrofama, nuklearnim prijetnjama i potencijalu za građanski ili svjetski rat. TV reklame upozoravaju nas na krađu identiteta, pijane vozače i bolesti opasne po život.

Prema definiciji, strah je “emocionalni odgovor na percipiranu prijetnju”. Strah može biti ili okrepljujući ili osakaćujući. Strah je koristan ako nas motivira da nešto poduzmemo kako bismo izbjegli nadolazeću opasnost ili probleme. Na primjer, saznanje da određene namirnice možda neće biti dostupne ili će postati preskupe u skoroj budućnosti, može nas motivirati da posadimo vrt ili napravimo zalihe nekih proizvoda sada kada su pristupačnije. Odlazak liječniku na pregled kada prvi put primijetimo fizičke abnormalnosti može omogućiti izlječenje od bolesti.

Strah postaje destruktivan kada smo opsjednuti i neprekidno brinemo o tome što bi se moglo dogoditi i dopuštamo strahu da vlada ili dominira našim životima. Ovo je vrsta straha na koju Biblija upozorava kada nam uvijek iznova govori “ne boj se“.

Živjeti u strahu u potpunoj je suprotnosti s onim što kaže 2. Timoteju 1, 7:

Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.

U konačnici, Sotona je taj koji nam ulijeva nezdravu vrstu straha, a on to čini jer zna da nas tako polako uništava.

6 štetnih učinaka straha

Postoji mnogo načina na koje nam strah može naškoditi. U nastavku donosimo 6 štetnih učinaka straha.

1. Strah šteti našem zdravlju

Kada živimo u stanju tjeskobe, naša tijela ne mogu normalno funkcionirati. Javlja se umor, problemi sa snom, a imunološki sustav postaje ugrožen. Povećava se rizik od razvoja visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti, migrena, poremećaja prehrane, bolova u želucu i čira.

PROČITAJTE: Molitva protiv straha i napada panike

2. Krade nam radost

Strah nas odvodi u ropstvo. Ne možemo uživati ​​u zalasku sunca ili druženju s prijateljima, uživati u šetnji parkom, ako nas obuzima veliki crni oblak brige. Sve užasne stvari koje bi se mogle dogoditi dominiraju našim mislima i sprječavaju nas da uživamo u dobrim stvarima.

3. Uništava našu sposobnost da radimo stvari koje trebamo raditi

Opsjednutost našim strahovima paralizira nas i krade nam vrijeme. Nećemo se moći usredotočiti na zadatke ako svoje vrijeme i energiju usmjeravamo na otklanjanje svojih strahova. Briga također može učiniti da se osjećamo iscrpljeno, što nas čini još manje produktivnima.

4. Zanemarujemo Božje istine i obećanja

Osim ako se ne potrudimo čitati Bibliju ili razmišljati o tome kako je Bog intervenirao za nas u prošlosti, ono što će nam se činiti najstvarnijim je drama s kojom se sada suočavamo. Današnje nevolje, kušnje i brige su privremene, a svaka bol koju sada moramo podnijeti je vrijedna ako je to ono što je potrebno da bismo bili u Božjem Kraljevstvu (Rimljanima 8, 18). Često to zaboravljamo kada smo obuzeti strahom.

5. Strah koči naš duhovni rast

Kada stalno brinemo zapravo pokazujemo neposlušnost Božjim zapovijedima da se ne bojimo. Naša sudbina nije u našim nego u Božjim rukama. On ima plan za naš život i očekuje da Mu vjerujemo.

PROČITAJTE: Kako se boriti protiv straha? Ove 4 istine vam mogu pomoći

6. Strah nas odvaja od Boga

Što se više hranimo brigama, to manje vjerujemo Bogu da će nas voditi kroz naše okolnosti. Protuotrov za strah sažet je u Jakovu 4, 8: “Približite se Bogu i On će se približiti vama.” Kad god počnemo osjećati strah, to je dobro vrijeme za molitvu i proučavanje Biblije, kako bismo se usredotočili na Boga.