Kako se boriti protiv straha? Ove 4 istine vam mogu pomoći

Kako se boriti protiv straha na kojeg nitko nije imun? Donosimo 4 istine koje vam mogu pomoći.

U Psalmu 56, 3 David piše: “Kada me strah spopadne, u te ću se uzdati.” Ne ako, nego kada. Strah je ljudska stvarnost. Budući da živimo u svijetu iskvarenom grijehom i punom patnje, sigurno ćemo se susresti s onim što je strašno.

Nije uvijek pogrešno bojati se; strah može biti blagoslov koji nas štiti od opasnosti i prijetnji (npr. strah da ne ponovimo neki grijeh). Ali ako nas strah paralizira i stvara nemir i tjeskobu, npr. po pitanju sutrašnjeg dana i obaveza, onda moramo to donijeti Bogu.

Strah će vam reći da nema izlaza

Kako bismo razumjeli Božju moć nad strahom, pogledajmo 2. Kraljevima, šesto poglavlje. Ovdje je priča o Elizeju i aramejskom kralju. Ovaj kralj je neprestano i nemilosrdno pokušavao napasti i poraziti Izrael. Međutim, njegovi su planovi uvijek bili osujećeni, jer je Bog razgovarao s Elizejem i rekao mu gdje su neprijatelji čekali u zasjedi da napadnu Izrael. Na taj je način Bog zaštitio svoj narod od neprijateljskih napada. Aramejski kralj postao je toliko frustriran da je saznao gdje je Elizej i poslao “konje i kola i veliku vojsku. Oni stigoše noću i opkoliše grad” (2. Kraljevima 6:14). Ovo je sjajna metafora za to kako strah djeluje. Voli doći noću, pod okriljem mraka. Voli učiniti da se osjećamo kao da smo okruženi, kao da nema mogućnosti za nas, kao da nema izlaza. Želi nas zarobiti.

Kad se Elizejev sluga ujutro probudio, vidio je da ih je opkolila ogromna vojska. Otrčao je do Elizeja i jadikovao: “Jao gospodaru, što da radimo?” Ovo je krik koji su mnogi u naletima straha ispustili. Što mi je činiti? Poznat vam je taj osjećaj bespomoćnosti – koji sljedeći korak učiniti ili kako pronaći izlaz.

Kada je sluga došao Elizeju sa svojim strahom, Elizej je rekao: “Ne boj se jer ih ima više s nama nego s njima” (2. Kraljevima 6, 17). Elizej se tada pomolio Bogu i zamolio ga da otvori oči sluzi, a njegov sluga je vidio “gora oko Elizeja sva prekrivena ognjenim konjima i kolima.” Ima prekrasnih vijesti za vas koji ste u stisku straha, a možda vam se čini da ste opkoljeni i da nema izlaza. Vrijeme je da se protiv straha borimo Božjom istinom. Istina je da je strah koji vas svakodnevno pobjeđuje zapravo poraženi neprijatelj. Božja snaga veća je od vašeg straha.

Kako se boriti protiv straha?

1. Sjetite se da je Bog stalno s vama

“Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” (Izaija 41, 10)

Zahvaljujte Mu što je s vama u svake sekunde dana kojeg vam je darovao.

2. Uzdajte se u Boga

“Božje obećanje slavim, u Boga ja se uzdam i neću se bojati: što mi može učiniti smrtnik?” (Psalam 56, 5)

Jednostavno Mu vjerujmo da će sve zajedno funkcionirati za naše na dobro (Rimljanima 8, 28).

3. Tražite Božji mir

Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ja vam ne dajem kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje srce vaše i neka se ne boji! (Ivan 14, 27)

Ako ne znate kako moliti za mir, molitve možete pronaći ovdje i ovdje.

4. Budite hrabri

Kad je Mojsije umro, Izrael je izgubio velikog vođu. Sada je došlo vrijeme da Jošua preuzme palicu. Međutim, Izraelci su se bojali. Nisu znali hoće li Jošua imati isti autoritet i vodstvo kao ono što su vidjeli u Mojsiju.

Tijekom tog vremena Jošua je trebao ohrabrenje. Bog mu je rekao (a to danas govori i nama):

“Odvaži se i budi hrabar! Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.” (Jošua 1, 9)

Možda mislite da ste otišli predaleko. Možda mislite da ste se zauvijek izgubili u stisku straha. Znam kakav je to osjećaj, jer sam i sam imao (i ponekad imam) takve misli. Da vam kažem, nije istina! Postoji nada za potpuni oporavak i potpunu slobodu od straha. Kada strah naiđe poput bujice, sa svim uvjerljivim argumentima, držite se za istinu Božje Riječi.

NAJNOVIJE!