Koliko je grijeh opasan za dušu: 6 zlih posljedica grijeha

Grijeh je jedina stvar koja nas udaljava od Boga i od Njegove volje za naš život. Posljedice grijeha su ogromne.

Nema ničeg razornijeg u našem životu od našeg osobnog grijeha. Vjerovali ili ne, ovaj nevidljivi protivnik vodi ozbiljan napad na nas upravo u ovom trenutku.

Nitko nikada nije tako dobro objasnio grijeh kao apostol Pavao, koji je napisao veći dio Novog zavjeta. On je svoju borbu protiv grijeha opisao s dubokim uvidom i brutalnim poštenjem: “Doista znam da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojem tijelu.” (Rimljanima 7, 18)

I dok ti i ja imamo grešnu narav poput Pavla, to nas ne mora definirati. Naša grešna narav ne mora dominirati ili kontrolirati naš život. Postoji Spasitelj koji je umro da oprosti naše grijehe i oslobodi nas kazne za grijeh, kao i moći grijeha. Nikada ne zaboravimo: grijeh je jedina stvar koja nas udaljava od Boga i od Njegove volje za naš život.

Posljedice grijeha: Koliko je grijeh opasan za našu dušu?

Po prirodi smo skloni podcjenjivati ​​učinak koji grijeh ima u našem životu. Drugim riječima, dobri smo u tome da sami sebi govorimo ono što želimo čuti. I dozvoljavamo si mnoge stvari koje Bogu nisu ugodne, tješeći se da je to “mali grijeh”. Istinu govoreći, “mali grijesi” postaju veliki problem kada im se počnemo predavati.

Sotona i njegovi demoni napadaju vjernike kad god se odlučimo baviti grešnim mislima i upustiti se u grešno ponašanje. Ako ste iskreni vjernik, Sotona vas ne može “natjerati” na bilo što. On vas, međutim, može dovesti u iskušenje, a može vas i ugnjetavati kada se upustite u njegove prijedloge. Grešni izbori zapravo otvaraju vrata da nas tlače. Budući da pali anđeli traže svaku priliku da iskoriste naše izazove i naše izbore, imajte na umu da oni uvijek ciljaju na vas.

U svojoj poznatoj knjizi Prevladavanje grijeha i iskušenja, John Owen navodi šest zlih posljedica grijeha – onih grijeha koje smo identificirali, ali ih odbijamo uništiti.

1. Grijeh nas lišava duhovne snage i utjehe. “Svaki neumrtvljen grijeh će učiniti dvije stvari: oslabit će dušu i lišiti je snage. U dušu će dovesti tamu i lišiti je udobnosti i mira.”

2. Grijeh slabi dušu i lišava je snage. “Neumrtvljena požuda će popiti duh i svu snagu duše, i oslabiti je za njene dužnosti.” Kada se govori o dužnostima, Owen govori o sredstvima milosti, a posebno o čitanju Svetog pisma, molitvi i duhovnom rastu koji dolazi iz ove dvije stvari.

3. Grijeh postaje užitak srca. “On preusmjerava srce izvan duhovnog okvira koji je potreban za snažno zajedništvo s Bogom; postaje srcu drag, čineći objekt grijeha voljenim i poželjnim, time izbacujući ljubav ka Ocu.” Neumrtvljen grijeh postaje naša radost, a mi ga počinjemo voljeti i radujemo se u njemu.

PROČITAJTE: Bog uvijek ne kažnjava grijeh momentalno

4. Grijeh postaje objekt meditacije naših umova. “Misli su veliki dostavljač duše koje mogu donijeti one stvari koje duši udovoljavaju; a ako grijeh u srcu nije umrtvljen, oni će uvijek činiti ono što ispunjava požude tijela.” Kada grijeh ostane netaknut, on postaje centar meditacije našeg srca, i preuzima mjesto koje treba popuniti Gospodin.

Posljedice grijeha: Koliko je grijeh opasan za našu dušu?
Foto: Pexels

5. Grijeh ometa naš duhovni hod. “Ambiciozan čovjek mora proučavati, a ljudi ovog svijeta moraju raditi ili stvarati, a senzualna, tašta osoba sebe daje taštini, kada bi trebala biti uključena u štovanje Boga.” Grijeh krade vrijeme, pažnju i ljubav koji su nam potrebni za održavanje našeg zajedništva s Bogom.

6. Grijeh tamni dušu. “To je oblak, gust oblak, koji se prostire na površini duše, i presreće sve zrake Božje ljubavi i milosti. To oduzima osjećaj privilegije našeg posvojenja; a ako duša počinje skupljati misli utjehe, grijeh ih brzo raspe.” Kada stalno biramo grijeh umjesto pobožnosti, grijeh uništava utjehu koju Duh Sveti nastoji pružiti. Naše duše potamne, jer ne vide svjetlo Njegove dobrote i privilegija našeg posvojenja.

Koje je vaše najveće područje slabosti i iskušenja?

Jedini način da doživite pobjedu nad tim grijehom jest uzdići se iznad njega Božjom milošću. Ako ste nevjernik i još niste prihvatili Isusa kao svog Gospodina i Spasitelja, savjetujemo da Bogu priznate svoje grijehe i zamolite Ga da uđe u vaše srce i postane vaš Spasitelj. U tome vam može pomoći ova molitva pokajanja.

PROČITAJTE: Što Bog misli kada kaže: “Vratite se k meni i ja ću se vratiti k vama!”?

Ako ste vjernik i uvijek se iznova borite s istim grijehom, priznajte Bogu i sebi da ste odgovorni za svoje grešne izbore. Nije nitko drugi kriv što se uvijek iznova odlučujete prepustiti iskušenju. Zazovite ime Gospodnje! On će za vas učiniti ono što nitko drugi ne može učiniti. Isus je izdržao križ jer ti i ja nismo dovoljno jaki da pobijedimo svoj grijeh. Potrebna nam je Njegova milost i Njegovo oproštenje. Zašto se onda sada ne biste obratili i zamolili Ga da nadvlada vaš problem?

NAJNOVIJE!