666 značenje: Što znači broj 666 iz Knjige Otkrivenja?

Značenje broja 666 je tema brojnih rasprava teologa i laika. Broj 666 je žig Zvijeri kao što se navodi u Knjizi Otkrivenja.

U apokaliptičnim vremenima broj zvijeri će imati oni koji će cijeniti osobnu sigurnost više od vjernosti prema Kristu. Žig Zvijeri je znak čovječanstva. To je suprotno od božanskog plana spasenja.

666 značenje prema Bibliji

Otkrivenje 13, 16-18 zvuči kao da se radi o scenariju jednog od onih odličnih filmova o tajnim kodovima ili fantastičnim zvijerima.

Ona postiže da se svima – malima i velikima, bogatima i ubogima, slobodnjacima i robovima – udari žig na desnicu ili na čelo, i da nitko ne mogne kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njezina. U ovome je mudrost: u koga je uma, nek odgoneta broj Zvijeri. Broj je to jednog čovjeka, a broj mu je šest stotina šezdeset i šest“.

Broj Zvijeri je 666. Ovaj se simbolizam ne može promašiti. Broj sedam je bio vrlo važan broj što možemo pročitati kroz Knjigu Otkrivenja. Ustvari, broj sedam na hebrejskom i riječ za dan Gospodnji, Šabat je ista riječ: Shabbat. Bog je počivao na sedmi dan i zbog toga sedmi dan nosi ime Šabat.

VIDI OVO: 10 stvari koje trebate znati o broju 666

Tijekom Knjige Otkrivenja broj sedam se isto tako povezuje sa dovršenošću, savršenstvom i šabatskim odmorom. Stoga radi se o broju Boga ili o božanskom broju. Kada Isus govori o broju koji je uvijek šest i nikada sedam, On govori o oznaci čovjeka.

Nije važno koliko puta je broj šest umnožen; on nikada ne može biti sedam. On nikada ne može biti božanski. Broj Zvijeri je broj čovječanstva. To je suprotno od božanskog plana spasenja. To je spasenje po djelima. Ono je čovjekocentrično. On odbacuje Boga. Stoga, možemo reći da znak Zvijeri 666 znači ”nikad Bog, nikad Bog, nikad Bog”.

Doći će vrijeme, dok se zlo nastavlja umnažati (ali se i milost umnaža) kada ćemo mi i naši potomci biti suočeni s izborom klanjanja onome koji želi zamijeniti Boga. No u drugom smislu ta vremena se danas već događaju, što je uvijek važno u apokaliptičnoj literaturi. Vi i ja preuzimamo znak Zvijeri svaki puta kada poričemo Boga i kada prodajemo svoju vjeru kako bismo slijedili niže biće zamjenjujući Boga i Njegove darove vječnoga života kroz našeg Gospodina Isusa Krista sa slabašnim oponašanjima onoga što nikada neće biti jednako božanskom daru spasenja po milosti kroz vjeru u Isusa Krista, našeg Gospodina. Bolje je odabrati ”uvijek Krist, samo Krist, zauvijek Krist”.

VIDI OVO: Tko je Antikrist?

666 značenje
Foto: Pixabay

Kako tumačiti 666 i žig Zvijeri?

„Žig Zvijeri“ ili 666 je jedna od onih zagonetnih stvari koje opstaju kroz svaku generaciju kršćanske crkve. Što on znači? Postoje različita tumačenja, od trivijalnih do (bazaar-tržnica?) Primjena konteksta, smisla i načina tumačenja vode nas do odgovora na pitanje.

1. 666 – Biblijski kontekst

Značenje ovog stiha (Otkrivenje 13) je vrlo jasno. Znak Zvijeri će uzeti oni koji cijene osobnu sigurnost više od vjernosti prema Kristu. To su slabi, manjkavi vjernici (i nevjernici) koji se potčinjavaju zavodničkim moćima apokaliptične zvijeri. Zvijer zasigurno nije poput one grozno mutirane iz ”Bića iz Crne Lagune”, tjelesno mutirana zbog svog grijeha. Umjesto toga, to je mutirana, grijehom zasićena zvjerska moć vlada, licemjerna religijska urota ili drugi vladajući autoritet (ova zvijer je ”druga zvijer”).

VIDI OVO: Znak zvijeri: Čiji znak ćete vi imati?

Te zvijeri su postojale od početak vremena. Zvijeri su zasigurno maltretirale svece u Ivanovo vrijeme. Apokaliptična literatura počiva na činjenici da se ovi događaji nastavljaju do završetka vremena, eskalirajući u svojoj važnosti i svom svjetskom dosegu. Grijeh se množi. No hvala Bogu „gdje se grijeh umnožio, milost se umnožila još više“. (Rimljanima 5, 20b)

2. Apokaliptična literatura

Znak Zvijeri je dio apokaliptične literature. Kao što sam već rekao „važno je odrediti vrstu jer nam to pomaže u tumačenju, razumijevanju i primjenjivanju bilo kojeg dijela Božje Riječi“.

Apokaliptična literatura poput Knjige Otkrivenja (i starozavjetne Knjige Daniela) je označena usporedbama, simbolizmom, zabrinutošću zbog događaja svjetskih razmjera, nevidljivim kozmičkim borbama koje se odvijaju u svakom vidljivom segmentu svakodnevnog života i vizijama prikazanima kroz fantastične prikaze. Vjernik je potaknut na vjernost, znajući da iako izgleda kao da zle sile pobjeđuju Bog je suveren. Ostaje vjeran.

Posljednji nizozemski reformatorski komentator Dr. William Hendrickson u svojim komentarima Otkrivenja ”Više nego pobjednici” opisao je Knjigu Otkrivenja poput gledanja na film u dvostrukoj brzini. Sva stvorenja, osobe, događaji odvijaju se brzo pred nama. Jedva da ih možemo raspoznati. No mi znamo da se pred nama odvija drama: drama vijekova.

3. Interpretativni ključ

Vizije u Otkrivenju uključuju važne dijelove koji pružaju hermeneutički ili interpretativni princip za čitanje materijala. Naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist rekao je apostolu Ivanu o sedam svjećnjaka.

VIDI OVO: Čije se ime krije iza broja 666?

Glede tajne onih sedam zvijezda koje vidje u mojoj desnici i sedam zlatnih svijećnjaka: sedam zvijezda anđeli su sedam crkava, sedam svijećnjaka sedam je crkava“. (Otkrivenje 1, 20)

Ovdje je interpretativni ključ za čitanje ostatka Knjige Otkrivenja. Koje je to pravilo? Ovo: pružit ću fantastične prikaze kako bih opisao stvarne situacije u povijesti kao i duhovne istine.

Često se vodi debata oko toga je li simbolizam povijesni ili duhovni. Osobno vjerujem da bismo u vezi oba tumačenja trebali reći ”da”! Razborit čitatelj može prepoznati da zaista postoje razdoblja kada je simbolizam ukazuje na univerzalne, duhovne stvari i postoje druga razdoblja kada izgleda da se to odnosi na specifičan događaj u povijesti. Ono se primjenjuje na prošlost, sadašnjost i budućnost:

Napiši dakle što si vidio: ono što jest i što se ima dogoditi poslije“. (Otkrivenje 1, 19)

Autor: Dr. Michael A. Milton; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!