Čije se ime krije iza broja 666?

Mnogi su tijekom stoljeća pokušavali odgonetnuti “broj zvijeri” i čije se ime krije iza broja 666. To je često donijelo više štete nego koristi.

Neki su izmislili “specijalne” načine računanja da bi izračunali “ime” zvijeri. Vrijeme je, kakogod, pokazalo i dokazalo da nisu otkrili ništa, jer kao “zvijer” oni su “identificirali”: Nerona, mnoge od rimskih papa, Luthera, Calvina, Napoleona ili Hitlera. Neki drugi su izračunali da 666 predstavlja riječ “computer” ili “www” (Word Wide Web).

Budući da postoji veza između broja 666 i “imena” zvijeri, tj. slova (666 = ime), mnogi vjeruju da se za računanje slovni znakovi moraju prebaciti u brojeve i zbrojiti ih, te da se tako dobije kao ukupan zbroj broj: 666.

Poznato je da u grčkom i hebrejskom alfabetu slovni znakovi posjeduju i određene brojčane vrijednosti, što znači da se brojevi mogu izraziti i putem slova. Npr. u grčkom alfabetu slovo Alfa (A) bi bilo i ujedno i broj jedan (1), Beta (B) broj dva, Gama (G) broj tri, itd. Slično tome ovo je moguće i u hebrejskom alfabetu. Svako slovo ima određenu brojčanu vrijednost. Ovo se još stručno naziva Gematrija (“Gematria” = a. Mističko filozofsko tumačenje svetih spisa koje su razvili neki hebrejski rabini. Temelji se na numeričkim vrijednostima alfabeta u riječi b. Doslovno: “Slovna gemetrija”.).

VIDI OVO: 666 značenje: Što znači broj 666 iz Knjige Otkrivenja?

Tablica ispod prikazuje brojčane vrijednosti grčkog i hebrejskog alfabeta.

foto: Siont.net
foto: Siont.net

Navest ću samo jedan primjer. Primjerice, želite li izračunati ukupan zbroj grčke riječi lateinos, koja znači: “Čovjek koji govori latinski” – “Latinac”. Jednostavno zbrojite vrijednosti koje imaju slova u grčkom alfabetu:

lateinos = 30+1+300+5+10+50+70+200 = 666

Ovo zbrajanje je jedno od prvih učinjenih i napravio ga je Irenej (130-202. godine) (Protiv hereza, knjiga 5, poglavlje 30.)

Neki istraživači kažu da pošto je Novi zavjet uključujući i Otkrivenje napisan na grčkom jeziku, da bi broj 666 trebalo računati prema brojčanim vrijednostima grčkog alfabeta. Drugi opet tvrde da to ovisi i od samog imena, tj. u kojem će jeziku ili alfabetu biti izraženo, da ga onda u tom istom treba i računati. Kako god bilo, sve ovo su samo slijepa nagađanja, jer nam “ime zvijeri” još nije otkriveno.

VIDI OVO: Tko je Zvijer iz Otkrivenja?

Mnogi komentatori Biblije i mistici pokušavaju da kroz Gematriju odgonetnu tajnu ovog broja. Međutim, ovo je više prebrojavanje, a ne izračunavanje, i treba razumjeti da Gematrija kao metoda nije božanski inspirirana (nema utemelje u Svetom pismu); zato veliki broj proturječja koja ona daje je i za normalno očekivati.

Autor: Jan Vareca; Izvor: Siont.net

NAJNOVIJE!