Gdje god da pogledamo događaju se katastrofe, tragedije, nesreće, bol, patnja i gubitak. Ali što se događa kada neprilike postanu bliske i osobne? Kako Gospodin želi odgovoriti kada se suočimo s kušnjom? I što nas pokušava naučiti kroz naše poteškoće?

U 2. Korinćanima 11,23-28, apostol Pavao je opisao nekoliko oblika neprilika koje iskusio u svojoj službi za Krista: zatočeništvo, batine, brodolom, izlaganje opasnosti, glad, žeđ i druge opasnosti. Zašto bi Gospodin dozvolio da Pavao, čovjek koji je predstavio Isusa Krista rimskom svijetu, pati na ovaj način i bude ubijen?

S ljudske točke gledišta, Pavlova patnja može djelovati nepravedno, ali Bog je iskoristio Pavlove kušnje i bol da učini svoju volju. Tijekom svog zatočeništva u Rimu, Pavao je napisao poslanice Efežanima, Filipljanima i Kološanima. A njegovo pismo Filipljanima je bilo ispunjeno radošću jer je razumio da kroz neprilike Bog postiže svoju božansku svrhu i čini djela za našu krajnju dobrobit.

Evo što znamo o kušnjama:

1. Neprilike su univerzalne. Nalaze se svugdje i mogu utjecati na sva područja iz našeg života.

2. Nepristrane su. Zato što živimo u palom svijetu, nevolja nam svima dolazi – čak i vjernicima, bez obzira na naš financijski, socijalni ili obrazovni status.

3. Neprilike su bolne. Bol može biti fizička, emocionalna ili dio odnosa, ali koji god da je izvor, svakako boli.

4. Ponekad neprilike dođu iznenada. Život može ići normalno sve dok nas nesreća ili loši rezultati od doktora ne ostave u potpunosti uništenim.

5. Vrijeme trajanja neprilika može biti duže. Ponekada emocionalna ili tjelesna bol traje godinama.

6. Mogu biti jake. Možemo toliko biti povrijeđeni, da čak i oni koji nam pokušavaju donijeti utjehu osjete bol.

7. Neprilike su izvan naše kontrole. Možemo se osjećati bespomoćno i bez odgovora zašto je bog dozvolio da prolazimo kroz to.

Prolazite li kroz tešku situaciju? Ohrabrite se. Gospodin je suveren i On kontrolira sve neprilike u našim životima. Zato je bitno da zapamtite koliko nas On voli. Ako dozvoli da prođemo kroz bol, patnju ili gubitak, onda On ima nešto dobro što želi postići u nama.

Kada je apostol Pavao shvatio da je njegov “trn u tijelu” bio namijenjen da ga učini poniznim i ovisnim o Kristu, mogao je reći: “Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova.” (2. Korinćanima 12,9). Zato tražite od Gospodina da vam pomogne u vašim poteškoćama, i vjerujte mu da vam donese neko dobro od njih, jer je On može sve.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Intouch.org