6 karakteristika osobe koja krije tešku depresiju

prikrivena depresija
Foto: Publicdomainpictures.net

Depresija nije nimalo bezazleno stanje, jer često može završiti kobno.

Ljudi koji čine okruženje osobe koja pati od depresije obično to i ne primijete, već neke simptome ne vide ili ih povezuju s nečim drugim.

Ovo su neke karakteristike “prikrivene depresije”, odnosno oblika depresije kada osoba krije svoje psihičko stanje:

1. Osoba ne izgleda depresivno i to dobro prikriva. Nekada je tu lažni osmijeh i “fasada” koja prikriva koliko je ta osoba tužna i depresivna. To je zato što se ne želi drugima povjeriti u vezi onoga što je muči.

2. Lako će im nešto zasmetati i lako će se naljutiti. Dosta toga počinje ih živcirati i razočarani su u mnogo stvari, ljudi, pojava.

3. Na neke situacije i pojave više neće reagirati isto. Obično su te osobe tužne i ponašaju se kao da im je svejedno. Iako nisu konstantno tužne, jer to obično vješto prikrivaju, uočit ćete tugu i barem neke promjene.

4. Više ne rade neke stvari kao prije, niti aktivnosti koje su prije voljeli i redovito obavljali. Povlače se u sebe i često će odbijati pozive za izlaske i druženja.

5. Najradije bi spavali jer jednostavno nemaju volje ni za što. Reći će vam možda kako puno spavaju, ali neće vam otkriti pravi razlog tome. Često se žale da su umorni, a to je jedan od čestih simptoma depresije.

Oglas

6. Mijenjaju prehrambene navike, neki će jesti manje i smršavjeti dosta zbog depresije i stresa, dok će neki tražiti utočište u hrani i prejedati se.

Najbolji lijek za depresiju jeste okružiti se voljenim i pozitivnim ljudima. Družite se, šalite i smijte što više, tako ćete se najbrže oporaviti.

Svaka osoba nekad u životu prođe kroz tužan ili depresivan period, ali u tim situacijama morate biti optimist, bilo da ste u depresiji vi ili neka vama draga osoba.