Razmišljanja koja dovode do depresije i tjeskobe

Postoje načini razmišljanja koji potencijalno dovode do depresije i tjeskobe. Važan korak u pobjeđivanju depresije i tjeskobe je prepoznati te obrasce misli.

Jeste li znatiželjni o stvarima koje dovode do depresije? Kao što možemo imati loše fizičke navike kao što je grizenje noktiju, kopanje nosa ili jedenje loše hrane kasno na večer, možemo imati i loše mentalne navike.

Postoje načini razmišljanja koji potencijalno mogu dovesti do depresije i tjeskobe. Prvi korak za prestanak grizenja noktiju bio bi svijest da osoba to čini. Isto tako, važan korak u pobjeđivanju depresije i tjeskobe je prepoznati te obrasce misli dok se događaju. 

Cilj istraživanja tih obrazaca jest mogućnost razvijanja svijesti o tome kada aktivno hranite depresiju i tjeskobu. To su obrasci, koje, slobodom koju nam Bog u evanđelju daje, možete pobijediti. 

U ovom članku ćemo ukratko proučiti nepotrebnost svakog od 10 navedenih obrazaca razmišljanja i istine koje ih otkrivaju. No, važno je zapamtiti da depresija i tjeskoba ne mogu nestati samo zato što mi to želimo. U svojoj knjizi „Bijeg u strahu” (Running Scared)  Ed Welch je rekao: 

„(U vezi straha od letenja) letio sam mnogo puta i ništa se nije dogodilo. To je najsigurniji oblik putovanja. Ovo može pomoći, ali počiva na premisi da se strah pokorava logici, što je vrlo nevjerojatna pretpostavka. U stvarnosti, strahovi su rijetko kada logični (str. 23). Ali, vi se oboružavate sviješću i istinom koju ćete živjeti u vezi s Bogom i drugima”. 

Donosimo 10 mentalnih navika, ili razmišljanja koje ponekad vode do depresije i tjeskobe:

1. Idealizam: Ideali su dobri ciljevi bez osjećaja za vrijeme. Većinom, da možemo rastegnuti naše ideale na nekoliko mjeseci ili godina, onda bi nam dobro poslužili. No, kada su vremenski uvjetovani oni nam uništavaju dušu i emocije. Ideal prema drugima rezultira ponosom i ljutnjom. Ideal prema samima sebi rezultira depresijom-tjeskobom.

VIDI OVO: 10 fizičkih znakova depresije koje mnogi ne primjećuju

Obradite pozornost na trenutke kada vašim umom dominiraju riječi kao „moći” i „trebati”. Zapamtite Poslanicu Hebrejima 10,14 i počivajte u stvarnosti činjenice da će Bog, ono što je obećao učiniti u vama, činiti tijekom cijelog vašeg života.

2. Nemoguće visoki ciljevi: Nemogući ciljevi su ili nadljudski ili im manjkaju realni dijelovi. Nemoguće visoki ciljevi mogu poteći od očekivanja dobrih stvari koje nisu u skladu s vašom osobnošću ili sposobnostima. Bog vam daje milost da budete ograničeno ljudsko biće (tj. da imate neka ograničenja). Bog vas je ujedno stvorio s određenim setom sposobnosti, a Njegov dizajn za vaš život počiva isključivo unutar raspona tih sposobnosti.

Obratite pozornost na trenutke kada se osudite što nije drugačiji „tip osobe”. Ograničite svoje sanjarenje o stvarima koje se kose s vašom osobnošću ili darovima. Kada ste preplavljeni, razdvojite zadatak pred vama na manje, izvodive zadatke.

3. Personalizacija: nije sve sve „u vezi vas”. To je ohrabrujuća rečenica, ne treba vas potištiti. Često naša depresija ili tjeskoba otkrivaju da „preuzimamo” svako razočaranje u životima onih koje volimo ili koja se događaju oko nas. Ne možemo emocionalno podnijeti biti u središtu naših svjetova. Kada nelogički interpretiramo život na ovaj način, onda je depresija i tjeskoba jedini logični odgovor.

VIDI OVO: 10 obećanja koja Bog ima za opterećene i tjeskobne duše

Obratite pozornost na trenutke kada se krivite ili sami sebe odbijate zbog stvari koje zdrava, objektivna osoba vama ne bi pripisala. Počnite se pitati: „Bi li me razumna osoba smatrala odgovornim za ovo?” kada je riječ o svakoj stvari koja izaziva depresiju i tjeskobu.

4. Emocionalno rasuđivanje: Kada vjerujemo da su naši osjećaji istiniti unatoč činjenica koje ukazuju na suprotno, riječ je o emocionalnom rasuđivanju. Često je najteže sumnjati u naše strahove i očaj. Te emocije su kao loši prijatelji kojima smo jako odani i vjerujemo što god nam kažu; tj. što god mi mislimo dok smo zaokupljeni takvim načinom razmišljanja. Često nam je teško razdvojiti stvarnost naših emocija od njihovog potencijalnog manjka istinitosti.

Obratite pozornost na trenutke kada su vaša emocionalna stanja glavni razlog zbog kojeg vjerujete da su vaše misli istinite. Zapitajte se: „Da imam mir ili nadu, bih li vjerovao iste stvari o ovoj situaciji?”.

5. Generiranje katastrofe: Ovaj način najgoreg razmišljanja o svemu (npr. umrijet ću, past ću razred, bit ću zauvijek sam, itd.) jako je čest kada započinje napadaj panike. Generiranje katastrofe je emocionalno rasuđivanje na steroidima. Počnemo živjeti i ponašati se kao da su naši najgori strahovi obistinjeni samo zato što smo ih zamislili. Intenzitet emocija i distrakcija uzrokovan raznim odgovornostima, a koji je stvoren ovakvim načinom razmišljanja, može stvoriti dinamiku samo-ispunjenja.

VIDI OVO: 6 načina kako se Isus borio s depresijom

Obratite pozornosti na trenutke kada donosite vrlo hrabra predviđanja (npr. Ovaj će se strah obistiniti). Trebate poznavati svoje glavne strahove i biti skeptični kada je riječ o vašim predviđanjima na tim područjima.

6. Dihotomija razmišljanja: „Ili je odlično ili užasno. Očito nije odlično pa mora biti užasno”. To je formula za dihotomiju razmišljanja. Onda daje dvije opcije, većinom ekstremne. Ako dobar uvjet nije u potpunosti zadovoljen, onda se pretpostavlja loš uvjet. Tako onda teče život i naše emocije.

Obratite pozornost na trenutke kada koristite snažnu ili/ili, crno-bijelu logiku. Pretjerano pojednostavljivanje stvari nije emocionalno neutralan način razmišljanja. Ako ste skloni ovakvom načinu razmišljanja, počnite se redovno moliti: „Bože, pokaži mi ‘treći’ način razmišljanja o stvarima koje ja većinom samo preletim”.

7. Selektivna pažnja: mi neprestano filtriramo našu pažnju. Bilo bi nemoguće da usmjerimo pažnju na svaki podražaj (zvuk, miris, emociju, dodir, itd.) oko nas. Depresija i tjeskoba se često javljaju kada počnemo primjećivati stvari oko nas koje su krive ili nisu točno posložene. Mi sagledavamo naš unutarnji i vanjski okoliš te samo one stvari koje nisu „kako treba” smatramo vrijednima naše pažnje.

Obratite pozornost na situacije kada prestanete primjećivati dobre stvari. Ako se redovno ne smijete, ne osjećate se zahvalnima ili nemate želju izraziti zahvalnost, velika je mogućnost da je filtar vaše pažnje usmjeren na negativno.

8. Praznovjerno razmišljanje: kada je riječ o djeci ili ljubiteljima sporta praznovjerno razmišljanje može biti slatko ili zanimljivo. U stvarnom životu, praznovjerno razmišljanje daje moć našim djelima koja mogu biti teško podnošljiva. Mnogi strahovi su ukorijenjeni u iracionalnom uvjerenju o našim sposobnostima te indirektno utječu na stvari izvan naše kontrole. Depresija i tjeskoba su ukorijenjene u razmišljanju da su nečija djela ili izostanak istih utjecala na rezultate nad kojima nisu mogli imati nikakvog utjecaja.

VIDI OVO: Jeste li u depresiji? Ovaj test će vam otkriti koliko ste depresivni!

Obratite pozornost na trenutke kada vaše razmišljanje postane „idiosinkratsko” – način interpretiranja stvarnosti koji je svojstven samo vama. Ako morate objašnjavati stvari rečenicama: „Znam da ovo zvuči čudno, ali”; mudro je biti skeptičan prema vjerovanjima koja su u podlozi vaše tvrdnje.

9. Pasivnost: „Ako ne mogu______, onda neću ništa”. To je obrazac razmišljanja koji uzrokuje izmjenu depresije i tjeskobe u ljudima. Početna pasivnost i osjećaj nemoći doživljen je kao depresija. Jednom kada se „život nagomila” postoje vrlo stresna razdoblja u kojima dobivamo osjećaj da moramo „sustići”. Gotovo neizbježna nesavršena izvedba tada ima visoku mogućnost da ponovno dovede do depresivno pasivnog odnosa prema životu.

Obratite pozornost na trenutke kada vas ono što „ne možete” goni da zanemarite ono što „možete”. Shvatite – što manje činite to ćete manje vjerovati ili osjećati da nešto možete učiniti. Pasivnost ima  utjecaj na smanjivanje broja prilika koje vam se pružaju.

10. Poistovjećivanje vrijednosti s izvedbom: ovakvo stanje uma zahtjeva „spasenje samo po djelima” za vas dok dozvoljava „spasenje po milosti” za sve druge. Ono vas čini vlastitim sucem, vaša procjena sebe postaje utjecajnija u vašim emocijama nego ono što vam Krist daje u evanđelju. Mi se počnemo gledati kao Božji dužnici koji otplaćuju svoje spasenje ili zaposlenici koji zarađuju za ostanak na poslu umjesto da se gledamo kao Božja djeca u čijem rastu On uživa u svakom stupnju.

VIDI OVO: 5 stvari koje kršćani trebaju znati o depresiji i anksioznosti

Obratite pozornost na situacije kada počnete vjerovati da se Bog slaže s vašom negativnom procjenom samih sebe zbog onoga što ste ili niste učinili. Prava krivnja se jako lako liječi oprostom koji nam je Krist kupio na križu. Lažna krivnja se ne može zamijeniti. U nju se jedino može prestati vjerovati; samo ju potvrđuje kada ju pokušavate platiti čašćenjem Boga. 

Koji od ovih obrazaca se javljaju kod vas? Koje su mentalne fraze kojih se najviše trebate čuvati? Dok identificirate ove obrasce depresije i tjeskobe, neka Gospodin iskoristi moć istine kako bi vam pomogao da hodate u slobodi. 

Autor: Brad Hambrick; Prijevod: Ida U.; Izvor: Erlc.com