Stvari koje muž nikada ne bi trebao reći svojoj ženi
Foto: Canva

Brak između muškarca i žene je sveti savez, duboko ukorijenjena u ljubavi, poštovanju i međusobnom razumijevanju. Za kršćane, ova unija nije samo osobna obveza, već i duhovni savez s Bogom.

Efežanima 5,25 poziva muževe da “vole svoje žene kao što je Krist volio Crkvu i predao sebe za nju.” S ovim dubokim nalogom, važno je da muževi paze na svoje riječi, osiguravajući da izgrađuju, a ne da obeshrabruju svoje supruge.

Donosimo sedam stvari koje muž nikada ne bi trebao reći svojoj ženi:

1. “Zašto ne možeš biti više kao ______?”

Usporedbe su štetne u svakom odnosu, posebno u braku. Kada muž uspoređuje svoju ženu s drugom ženom, bilo da je to prijateljica, sestra ili kolegica, to potkopava njezinu jedinstvenu vrijednost i Bogom dani identitet. Mudre izreke 31,30 nas podsjećaju da je “Dragost vara, ljepota prolazi; žena, koja se boji Gospoda zaslužuje pohvalu.” Cijenite i poštujte jedinstvenost svoje žene kako je Bog namijenio.

2. “Ti uvijek/Ti nikada…”

Apsolutne izjave poput “Ti uvijek” ili “Ti nikada” mogu biti štetne i neistinite. Često preuveličavaju problem i mogu učiniti da se vaša žena osjeća nepravedno osuđenom. Efežanima 4,29 savjetuje: “Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima.” Usredotočite se na konstruktivnu komunikaciju koja rješava konkretne probleme bez generalizacija.

3. “Pretjeruješ.”

Odbacivanje osjećaja vaše žene kao pretjeranih umanjuje njezin osjećaj vrijednosti. Umjesto toga, slijedite Jakova 1,19 koji kaže, “Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu.” Slušajte o njezinim problemima s empatijom i razumijevanjem, priznajući njezine osjećaje umjesto da ih odbacujete.

4. “Nemam vremena za ovo.”

Vrijeme je jedan od najvrjednijih darova koje možete dati svojoj supruzi. Kada kažete da nemate vremena za nju, može se osjećati nevažnom i nevoljenom. Efežanima 5,16 nas potiče da iskoristimo svaku priliku. Prioritizirajte svoj odnos tako što ćete odvojiti vrijeme za značajne razgovore i zajednička iskustva, odražavajući ljubav i predanost koju ste obećali.

5. “To je tvoja krivnja.”

Prebacivanje krivnje može stvoriti razdor u braku, potičući ogorčenost i obrambenost. Kološanima 3,13 nas potiče da “podnosimo jedni druge i opraštamo jedni drugima ako tko ima protiv koga pritužbu.” Umjesto da krivite, radite zajedno na pronalaženju rješenja i opraštanju međusobnih pogrešaka, njegujući duh jedinstva i pomirenja.

6. “Volio bih da si više poput mene.”

Brak cvjeta na snazi i različitostima oba partnera. Željeti da vaša žena bude više poput vas umanjuje vrijednost njezine jedinstvene perspektive i doprinosa. Rimljanima 12,4-5 objašnjava: “Jer kao što u jednom tijelu imamo mnogo udova, a nemaju svi isto djelovanje,
Rimljanima 12,5 tako smo i mi, mnogi, jedno tijelo u Kristu, a pojedinci udovi jedan drugomu.” Prihvatite razlike koje čine vašu vezu snažnijom.

7. “Ne trebam tvoju pomoć.”

Odbijanje pomoći vaše žene može je učiniti nepotrebnom i podcijenjenom. Propovjednik 4,9-10 naglašava važnost partnerstva. Prepoznajte i cijenite podršku i pomoć koju vaša žena nudi, potvrđujući njezinu ulogu kao vitalnog dijela vašeg tima.

Zaključak

Riječi imaju nevjerojatnu moć u braku. Izbjegavanjem gore spomenutih sedam fraza, muževi mogu njegovati ljubazan, pun poštovanja i podržavajući odnos sa svojim ženama. Odražavanje Kristove ljubavi u vašem braku ne samo da jača vašu vezu, već i služi kao svjedočanstvo svijetu o moći Božje ljubavi.

Sjetite se da Mudre izreke 18,21 kažu: “Smrt i život u vlasti su jeziku”. Stoga birajte da svakodnevno izgovarate život u svoj brak, a ne zlo i negativu s kojim ćete ga uništiti.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare