Kad bi spoznao što je za tvoj mir!

Evanđelje dana za četvrtak, 17. studenoga 2022. godine: “Kad bi spoznao što je za tvoj mir!” (Luka 19, 41-44)

Čitanje Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Kad se Isus približi Jeruzalemu i ugleda grad, zaplaka nad njim govoreći: »O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! Ali sada je sakriveno tvojim očima. Doći će dani na tebe kad će te neprijatelji tvoji opkoliti opkopom, okružit će te i pritijesniti odasvud. Smrskat će o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi. I neće ostaviti u tebi ni kamena na kamenu zbog toga što nisi upoznao časa svoga pohođenja.«

Evanđelje dana – komentar

Često pretpostavljamo da ćemo, ako nam se pruži prilika, imati mnogo drugih prilika da odgovorimo na istu stvar. Međutim, naše iskustvo naposljetku uči većinu nas onome što nas je Bog pokušao naučiti puno ranije: prilike se nude i onda prolaze pored nas tako da nam se više nikada ne ponude na isti način.

Jeruzalem je stajao na rubu povijesti. Prihvaćanje Isusa kao puta do mira pružilo je veliku priliku. Odbacivanje Isusa kao puta mira dovelo je do uništenja koje će uslijediti.

Nažalost, to isto odbijanje se ponavlja u mnogo manjim razmjerima u životima tolikog broja ljudi. Oni odbacuju put Gospodnji u svojoj mladosti, misleći da će on biti tu za njih da Ga slijede kad god i kako god žele. Iako bi na kraju mogli doći Gospodinu, izgubit će mnogo vremena, a također će izgubiti mnogo mira jer im posljedice njihove pobune i odugovlačenja donose bol u duši.

Osim toga, nekima mogu tako otvrdnuti srca da se više nikada ne žele vratiti Gospodinu. Živimo i djelujmo s velikom hitnošću u životima onih koje volimo te molimo Boga da nam pomogne da ih dosegnemo za Isusa kako se njihovi životi i njihove vječne sudbine ne bi protratile na ono što nije mir!

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Dragi Isuse, na isti način kako si ti plakao nad Jeruzalemom, daj da i mi plačemo za onima koji Te nisu prihvatili kao svog Spasitelja i Gospodina. Daj nam srce za izgubljene i otvori načine kako bi im svojim primjerom – riječima i djelima, posvjedočili o Tvojoj ljubavi prema njima. Blagoslovi članove naše obitelji, prijatelje i sve one koji Te odbacuju. Daj da prepoznaju Tvoj dan pohođenja u njihovim životima. U Isusovo ime, amen.